Opleiding tot tekstschrijver

Wanneer je binnen je huidige functie al teksten hebt geschreven of voor opdrachtgevers hebt gewerkt, is de kans om succesvol aan de slag te komen als tekstschrijver groter.

Hoe word je tekstschrijver?

Dit hangt af van je huidige competenties en je doel: wat voor tekstschrijver wil je worden? Er is geen eenduidige opleiding tot tekstschrijver, maar er bestaan wel erg veel mogelijkheden om tekstschrijver te worden.

Een hbo-opleiding als basis

Verschillende hbo-opleidingen zijn een goede basis voor een carrière als tekstschrijver:

Je kunt verder via een universitaire opleiding als Nederlands of Engels het tekstvak in rollen. Ook via een hbo-opleiding Tolk/Vertaler kun je dit beroep binnenkomen. Daarnaast zitten er veel autodidacten (mensen die het vak zichzelf hebben aangeleerd) in deze wereld.

Wanneer je specialist bent op een bepaald vakgebied en je bovendien goed kunt schrijven, is er bijna altijd wel een mogelijkheid om een combinatie van beide zaken te maken. Wanneer je als freelancer aan de slag wil, kan je in uitzonderlijke gevallen rekenen op redactionele ondersteuning of begeleiding van bijvoorbeeld een redacteur. Je krijgt dan uitgebreid commentaar op je werk en kunt de voortgang bespreken. Daar kan je als beginner veel van leren.

Post-hbo opleiding Professioneel Tekstschrijven

De Hogeschool Utrecht biedt een post-bachelor opleiding Professioneel Tekstschrijven aan. Hierin wordt niet alleen het schrijven zelf behandeld, maar ook essentiële marketing-communicatievaardigheden en ondernemerschap, waarmee je aan de slag kunt als zzp'er of in loondienst.

Om te worden toegelaten tot deze opleiding, moet je minimaal hbo-werk- en denkniveau hebben, bijvoorbeeld doordat je het bachelordiploma van een van de bovengenoemde hbo-opleidingen hebt. Je aanmelding wordt beoordeeld op basis van je cv, een motivatiebrief, drie zelfgeschreven teksten en een aantal schrijftests.

Cursussen en trainingen

Het cursusaanbod is groot en biedt goede mogelijkheden om jezelf op te leiden tot tekstschrijver of je aanwezige schrijftalent te vergroten.

Voor Scenario schrijven of het schrijven van fictie kan je terecht bij de Schrijversvakschool Amsterdam.

Ook Forum, de cursusaanbieder van Hogeschool Utrecht, biedt meerdere cursussen voor tekstschrijvers, waarvoor wel enige ervaring vereist is.

Aanbevolen websites

  • Opleidingen en cursussen voor tekstschrijvers, een informatieve pagina van Tekstnet, een beroepsvereniging van tekstschrijvers.
  • Online cursus 'Schrijven van een zakelijke tekst'
    Het schrijven van een zakelijke tekst gaat niet iedereen gemakkelijk af. In deze cursus helpen we je op weg. Je leert hoe je de schrijfopdracht verheldert, hoe je de tekst opbouwt en hoe je bij het schrijven zelf te werk gaat. Tenslotte leer je hoe je de tekst aan je opdrachtgever ‘verkoopt’.

Auteur: Erik Bouwer

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Journalistiek en tekstredactie Tekstschrijver Opleiding tot tekstschrijver