Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Media Tekst Tekstschrijver Opleiding tot tekstschrijver

Opleiding tot tekstschrijver

Wanneer je binnen je huidige functie al teksten hebt geschreven of voor opdrachtgevers hebt gewerkt, is de kans om succesvol aan de slag te komen als tekstschrijver groter. Omdat er geen speciale opleidingen zijn voor tekstschrijvers, is het belangrijk dat je zelf werkt aan een brede algemene ontwikkeling. Oefenen is dus belangrijk!

Hoe word je tekstschrijver?

Dit hangt af van je huidige competenties en je doel: wat voor tekstschrijver wil je worden? Er is geen eenduidige opleiding tot tekstschrijver, maar er bestaan wel erg veel mogelijkheden om tekstschrijver te worden.

Je kunt verder via een universitaire opleiding als Nederlands of Engels het tekstvak in rollen. Ook via een hbo-opleiding Tolk/Vertaler kun je dit beroep binnenkomen. Daarnaast zitten er veel autodidacten (mensen die het vak zichzelf hebben aangeleerd) in deze wereld.

Wanneer je specialist bent op een bepaald vakgebied en je bovendien goed kunt schrijven, is er bijna altijd wel een mogelijkheid om een combinatie van beide zaken te maken. Wanneer je als freelancer aan de slag wil, kan je in uitzonderlijke gevallen rekenen op redactionele ondersteuning of begeleiding van bijvoorbeeld een redacteur. Je krijgt dan uitgebreid commentaar op je werk en kunt de voortgang bespreken. Daar kan je als beginner veel van leren.

Een ander soort tekstschrijver word je wanneer je kiest voor scenario schrijven of het schrijven van fictie. Hiervoor kan je terecht bij de Schrijversvakschool Amsterdam.

Ook Forum, de cursusaanbieder van Hogeschool Utrecht, biedt meerdere cursussen voor tekstschrijvers, waarvoor wel enige ervaring vereist is.

Cursussen en trainingen

Het cursusaanbod is groot en biedt goede mogelijkheden om jezelf op te leiden tot tekstschrijver of je aanwezige schrijftalent te vergroten.

Aanbevolen websites

Auteur: Erik Bouwer

https://www.carrieretijger.nl/beroep/taal-communicatie/media/tekst/tekstschrijver/opleiding-tot Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger