Generalist

Een generalist is iemand die weinig weet van veel. Dit in tegenstelling tot een specialist, die veel weet van weinig.

Een generalist is breed en oppervlakkig opgeleid. Hij heeft in zijn opleiding vakken uit verschillende disciplines gevolgd, bijvoorbeeld bedrijfskunde, economie, recht, personeel en arbeid, marketing, psychologie enzovoorts. Hij heeft brede kennis en is in staat een probleem vanuit zeer uiteenlopende invalshoeken te benaderen. Hij kan goed met mensen omgaan.

Het begrip generalist is aan inflatie onderhevig. Elke opleiding gaat er prat op; 'breed' of 'interdisciplinair' te zijn. Iedereen die dat nog niet is, wil graag 'manager' worden.

Let wel dat het generalisme ook in je nadeel kan werken bij sollicitaties. Je bent niet zo makkelijk in een hokje te plaatsen. Bij elke specifieke functie is maar een deel van je opleiding en ervaring relevant. In veel bedrijven zijn het de specialisten die het geld verdienen (earners), en de generalisten die het kosten (eaters).

Natuurlijk zijn er veel lonkende functies op hoog niveau die een generalistische inslag vragen. Maar vaak staan die functies vooral open voor specialisten, die zich met jarenlange werkervaring in de breedte hebben ontwikkeld.

Carrièretip: zorg dat er altijd een paar dingen zijn waarvan je kunt zeggen: daar ben ik écht goed in.

Carrièrepad van een generalist

Een generalist begint relatief snel in een algemene, brede functie. Vaak krijgt een generalist een functie in het algemeen management, of als beleidsmedewerker. Maar ook een algemeen inzetbare journalist is een generalist. In de loop van zijn carrière loopt een generalist soms tegen een plafond. Hij krijgt te maken met mensen die veel meer weten van het werkterrein. Hij wordt niet meer serieus genomen door zijn veel deskundigere collega's of ondergeschikten.

Dan is het misschien tijd om een richting te kiezen. Een discipline. Een specialisatie. Een deskundigheid. Kortom: het wordt tijd om een vak te leren of specialisme te kiezen. Sommige opleidingsinstituten hebben hiervoor speciale opleidingen. Bijvoorbeeld een vakinhoudelijke post-hbo- of masteropleiding, voor mensen met een generalistische hbo-opleiding. Als je voor deze route kiest, ontwikkel je je tot T-shaped professional.

Geen succes met sollicitaties?

Misschien solliciteer je op de verkeerde banen. Bedenk dat in een vacature vaak een schaap met 5 poten wordt gevraagd, waardoor de functie generalistisch lijkt. Maar in feite wordt misschien een specialist met managementervaring gezocht. Concentreer je op functies die in het verlengde liggen van specifieke werkervaring die je hebt opgedaan.

Misschien zitten in de beoordelingscommissie typische specialisten. Pas op dat je niet als 'vaag' wordt gezien. Doorbreek de stelregel dat een vage vraag moet worden voorzien van een vaag antwoord. Durf wedervragen te stellen op vage sollicitatievragen, om te weten te komen wat er concreet bedoeld wordt.

Stelling: een goede generalist roemt niet zijn kunnen op vele gebieden, maar toont zijn kunnen op elk gebied.

Laat zien dat je weet wie je bent, waar je passie ligt, welke resultaten je bereikt hebt, hoe je verandering teweeg kunt brengen.

Generalistische opleidingen

Typisch generalistische hbo-opleidingen zijn bijvoorbeeld:

En in het wetenschappelijk onderwijs:

Generalistische beroepen

Voorbeelden van generalistische beroepen zijn:

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Functioneren Ontwikkelingsvaardigheden Persoonlijkheidsmodellen Generalist