Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Profiel T-profiel

T-profiel

Mensen die diepgaande kennis op een bepaald terrein bezitten maar zich daarnaast in de breedte ontwikkelen, beschikken over een T-profiel. In de praktijk blijkt een T-profiel een goede basis voor een carrière.

In veel vakgebieden ligt het carrièrepad zelfs vast: vanaf onder aan de ladder specialiseer je je enige jaren op één terrein, om vervolgens breder uit te waaieren. Uiteindelijk liggen vaak managementposities in het verschiet. Dat geldt bijvoorbeeld sterk in de medische beroepen, in de wetenschap en in de automatisering.

Mythe: Specialisme is een loopbaangarantie
Jack van Minden

Een T-profiel doet zich met name voor bij mensen die hun carrière beginnen als specialist. Een specialist weet veel van een klein gebied. Een specialist heeft het bij het solliciteren vaak wat gemakkelijker dan een generalist, die van veel dingen maar een beetje weet. Maar het risico voor een specialist is dat hij/zij na verloop van tijd tegen een plafond stuit. Want gek genoeg zijn specialisten niet de meest gewaardeerde (lees: beloonde) mensen op de arbeidsmarkt. De oplossing? Ontwikkel een aantal generalistische vaardigheden (bijvoorbeeld communicatieve vaardigheden, neem kennis van organisatiekunde), doe nog een studie of ga een tijdje freelancen

Een T-profiel verkrijgen

Er zijn verschillende manieren om een T-profiel te ontwikkelen:

Studie

Bepaalde studies zijn van meet af aan gericht op het verkrijgen van een T-profiel. De hbo-opleiding bedrijfseconomie is bijvoorbeeld zo'n studie. Gespecialiseerd in de economie weet je ook van alles over het functioneren van bedrijven. Veel specialistische studies met een extra, wat algemenere component verschaffen je een T-profiel: sociaal-wetenschappelijke informatica, kunstmatige intelligentie, taaltechnologie, medische informatiekunde etc. In het HBO: kaderopleiding gezondheidszorg, technische bedrijfskunde etc. Overigens is in het hbo vaak bij de meer specialistische studies ook een algemenere component opgenomen om aansluiting op de beroepspraktijk te garanderen. Een beroep dat bij uitstek een T-profiel vereist is het beroep van controller. Zo iemand weet alles van financiën, maar moet meestal ook leiding geven aan een afdeling.

Werk met vastomlijnd carrièrepad

In sommige beroepen is het bijna vanzelfsprekend om volgens een vastomlijnd carrièrepad omhoog te klimmen. Je begint als programmeur, na enige jaren word je analist, daarna mag je eens een klein project leiden en uiteindelijk groei je uit tot projectmanager, accountmanager of iets anders-manager. In de gezondheidszorg gaat het ook vaak zo: je bent na jaren opleiding eindelijk IC-verpleegkundige, na een tijdje mag je een groep studenten opleiden en tot slot word je hoofd opleidingen in een ziekenhuis.

Algemene vaardigheden ontwikkelen

Veel specialisten kijken erop neer: algemene vaardigheden hoef je niet te leren, vinden ze. Maar realiseer je goed: veel specialisten zijn, als ze in het openbaar moeten spreken, de saaiheid zelve, ze schrijven geen A4-tje zonder taalfout en als ze een advies geven, voelt de gesprekspartner zich overdonderd door details. Wie als specialist écht serieus genomen wil worden, kijkt niet neer op algemene vaardigheden, maar ontwikkelt ze. Suggesties:

Zelf investeren: naast je werk nog een studie doen

Een T-profiel kun je ook bereiken door naast je huidige baan nog een ‘algemene’ studie te doen, zoals Bedrijfskunde MER. Er zijn veel post-hbo-opleidingen en commerciële ‘leergangen’ die gericht zijn op mensen die een baan hebben en die zich willen verbreden.

Management-developmentprogramma’s

Sommige grote organisaties leiden hun eigen managers van de toekomst op. Ze identificeren zogenoemde 'high potentials' (mensen in wie ze wat zien), die vervolgens mogen deelnemen in een management-developmentprogramma. Als je dat wat lijkt, zorg er dan voor dat je uitblinkt en opvalt, niet alleen in je eigen vak, maar juist in de algemene vaardigheden. Buiten de muren van je eigen functie kunnen kijken is een vereiste.

Freelancen

Een freelancer moet van alle markten thuis zijn: acquisitie, financiën, administratie, netwerken, onderhandelen enzovoort. Als je als specialist een tijdje gaat freelancen ontwikkel je deze vaardigheden (of je gaat failliet). Met deze vaardigheden zul je op de arbeidsmarkt, als je ooit wilt terugkeren naar een reguliere baan, heel waardevol zijn.

De omgekeerde T: de generalist specialiseert zich

Wie als generalist begonnen is en steeds meer het gevoel krijgt dat zijn of haar werk ‘nergens over gaat’, kan besluiten alsnog een T-profiel te ontwikkelen. Dit zal vaak niet gaan zonder te investeren in scholing.

Een sociologe die meer dan tien jaar over haar studie had gedaan, had ongeveer 0% kans op een baan. Ze besloot een jaar te investeren om zich om te scholen tot webtechnoloog. Ze is nu een zeer gewilde techneut. Niet alleen omdat ze een uitzonderlijk goede programmeur is, maar ook omdat ze uitstekend luistert naar wat de klant wil en verder kijkt dan de bitjes lang zijn.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/profiel/t-profiel Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger