Wo-opleiding Kunstmatige Intelligentie

Robots die artsen assisteren tijdens operaties, computersystemen die ervoor zorgen dat je auto automatisch afremt als je te dicht op je voorganger zit. Computers worden steeds vaker ingezet voor het ondersteunen van menselijke activiteiten, zoals het nemen van beslissingen en het zelfstandig uitvoeren van taken. Maar een computer doet niets uit zichzelf. In de universitaire bachelor Kunstmatige Intelligentie houd je je bezig met de vraag wat intelligentie nu precies is, hoe je kennis in een computer kunt stoppen en hoe je die computer met die kennis slim laat werken. Tijdens de studie combineer je inzichten van verschillende vakgebieden, zoals logica, taalkunde, psychologie, filosofie en informatica.

Wat kun je ermee worden?

Na het behalen van je bachelor kun je in theorie de arbeidsmarkt op, maar de meeste studenten gaan verder met een aansluitende een- of tweejarige master omdat je dan een volledig academisch diploma op zak hebt. Na het afronden van je master kun je in uiteenlopende werkvelden aan de slag. Veel is hierbij afhankelijk van de richting waarin je je hebt gespecialiseerd. Zo kun je bijvoorbeeld onderzoeken hoe computers artsen nog beter kunnen helpen bij het stellen van diagnoses en kun je bouwen aan autonome systemen in bijvoorbeeld auto’s.

Je kunt denken aan onderzoeksinstituten, onderwijsinstellingen, IT-consultancybedrijven in functies als:

Je kunt er ook voor kiezen om verder te gaan in het (wetenschappelijk) onderzoek en te gaan promoveren. Je doet dan vier jaar onderzoek aan de universiteit en geeft daarnaast onderwijs. Je sluit je promotie af met het verdedigen van je proefschrift en mag hierna de titel doctor (dr.) voeren.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Hoe lang duurt de opleiding?

De bacheloropleiding Kunstmatige Intelligentie duurt drie jaar. In principe kun je na het behalen van je bachelor al de arbeidsmarkt op, maar veel functies vereisen een afgeronde masteropleiding. Een master duurt een of twee jaar. De totale opleiding duurt dus maximaal vijf jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In het eerste jaar van de opleiding – de propedeuse – maak je kennis met de belangrijkste onderwerpen uit de kunstmatige intelligentie. Je volgt hoor- en werkcolleges in vakken als logica, wiskunde, cognitieve psychologie, robotica, kennismodellering en taalverwerking. Op die manier krijg je inzicht in de samenhang tussen de verschillende onderwerpen binnen de kunstmatige intelligentie. Daarnaast leer je tijdens practica programmeren, zodat je intelligente systemen kunt begrijpen en bouwen. In het tweede en derde jaar verdiep je je verder in de onderwerpen uit het eerste jaar en kun je je specialiseren in de onderwerpen die jij interessant vindt, zoals kennistechnologie, intelligentiesystemen of cognitiewetenschap. De specialisatierichtingen verschillen per universiteit. Je sluit de bachelor af met een afstudeerproject waarover je een thesis schrijft. Rond je de opleiding met succes af, dan mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Wat zijn de toelatingseisen?


Cultuur & Maatschappij
Economie & Maatschappij
Natuur & TechniekNatuur & Gezondheid
Vwo+ wiskunde A of BToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar

Heb je een hbo-propedeuse, dan moet je eerst aantonen dat je Engels, Nederlands en wiskunde A of B op vwo-niveau beheerst. Dit kan door het afleggen van een (staats)examen. Enkel dan ben je toelaatbaar.

Voldoe je niet aan de eisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je eventueel een toelatingsexamen afleggen, een zogeheten colloquium doctum.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Werk je graag met computers?
  • Heb je interesse in computers en robots en wil je deze graag leren inzetten om het leven en werken van mensen makkelijker en aangenamer te maken? 
  • Ben je een bèta en een alfa?
  • Heb jij een brede interesse?
  • Ben je nieuwsgierig?
  • Houd jij van logisch redeneren?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de bachelor Kunstmatige Intelligentie wellicht iets voor jou.

Welke wo-opleidingen lijken erop?

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT ICT Wo-opleiding Kunstmatige Intelligentie