Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Techniek Applicatiebeheerder

Applicatiebeheerder

Als applicatiebeheerder houd je je bezig met het beheer en onderhoud van computerprogramma’s, bijvoorbeeld het planningssysteem van een productiebedrijf of de facturenadministratie van een groot winkelbedrijf.

Wat zijn je taken?

Je beheert de snelheid en beschikbaarheid van applicaties, houdt nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen in de gaten, maakt wijzigingsvoorstellen en onderhoudsplannen, test en implementeert nieuwe versies, beantwoordt vragen van gebruikers, leert groepen en individuele gebruikers met applicaties om te gaan, analyseert en verhelpt storingen en problemen, schrijft gebruikershandleidingen en organiseert informatiesessies, adviseert het management over het vernieuwen of uitbreiden van applicaties en onderhoudt contacten met leveranciers.

Waar werk je als applicatiebeheerder?

ICT wordt overal gebruikt - van profit tot non-profit - je hebt dus een erg breed werkveld.

Wat is je plaats in de organisatie?

Je werkt meestal samen in een team dat wordt aangestuurd door een ICT-beheerder.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Hoe word je applicatiebeheerder?

De vierjarige opleiding HBO-ICT geeft je een goede basis wanneer je een functie als applicatiebeheerder ambieert. Je kunt deze opleidingen zowel in voltijd als in deeltijd volgen. Maar ook met de hbo-opleiding Communicatiesystemen kun je applicatiebeheerder worden.

Mbo

Er is ook een mbo-4-studie die je opleidt tot applicatiebeheerder. Na het behalen van dat diploma kun je - als je dat wilt - doorstuderen aan het hbo. Met een hbo-diploma op zak verdien je meer dan een mbo-afgestudeerde IT’er en houd je je doorgaans bezig met complexere applicaties en krijg je meer verantwoordelijkheden. 

Associate degree

Je kunt kiezen voor een vierjarige hbo-studie, maar als je dat te lang vindt kun je ook een Associate degree (Ad) volgen. De Associate degree (Ad) is een erkende tweejarige opleiding die qua niveau tussen mbo 4 en hbo in zit. De Ad IT Service Management van Hogeschool NHL is een concreet voorbeeld. Deze opleiding duurt dus twee jaar en bestaat uit onderdelen van de bacheloropleiding Business & ICT (BI). Deze opleiding is ook geschikt voor mensen die al een tijdje in de IT werken en meer kennis op willen doen.

Wat zijn je carrièremogelijkheden?

Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar de functie van database-  of gegevensbeheerder. Je kunt je ook specialiseren, bijvoorbeeld in ERP, SAP of CRM. Ook de functie van projectleider of manager behoort tot de mogelijkheden.

Hoe vind je een baan als applicatiebeheerder?

Je kunt kranten en tijdschriften doorpluizen, maar de meeste ICT-vacatures vind je op het internet. Typ in Google ‘applicatiebeheerder’ en er rolt binnen enkele seconden een ellenlange lijst met vacatures uit. Je kunt deze een voor een nalopen, maar je kunt ook gerichter zoeken in vacaturebanken.

Vergeet niet dat veel vacatures via via vervuld worden. Laat je vrienden, vage kennissen en familie dus weten dat je op zoek bent naar een baan. Daarbij geldt: hoe specifieker jij bent, hoe beter zij jou kunnen helpen. Je kunt ook netwerken via internet, zoals via sites als LinkedIn en Facebook. Heb je een specifiek bedrijf op het oog waar jij graag zou willen werken, maar hebben zij op het moment geen vacatures, dan kun je ook een open sollicitatie sturen.

Welke beroepen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/beroep/techniek/applicatiebeheerder Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger