Applicatiebeheerder
Als applicatiebeheerder houd je je bezig met het beheer en onderhoud van computerprogramma’s, bijvoorbeeld het planningssysteem van een productiebedrijf of de facturenadministratie van een groot winkelbedrijf.
Wat zijn je taken?
Je beheert de snelheid en beschikbaarheid van applicaties, houdt nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen in de gaten, maakt wijzigingsvoorstellen en onderhoudsplannen, test en implementeert nieuwe versies, beantwoordt vragen van gebruikers, leert groepen en individuele gebruikers met applicaties om te gaan, analyseert en verhelpt storingen en problemen, schrijft gebruikershandleidingen en organiseert informatiesessies, adviseert het management over het vernieuwen of uitbreiden van applicaties en onderhoudt contacten met leveranciers.
Waar werk je als applicatiebeheerder?
ICT wordt overal gebruikt - van profit tot non-profit - je hebt dus een erg breed werkveld.
Wat is je plaats in de organisatie?
Je werkt meestal samen in een team dat wordt aangestuurd door een ICT-beheerder.
Welke competenties moet je in huis hebben?
- Accuraat kunnen werken. Je moet zeer nauwkeurig en zorgvuldig werken, want een kleine fout kan vervelende gevolgen hebben en een gebruiker of klant tot wanhoop brengen.
- Communicatieve vaardigheden. Je hebt veel contact hebt met veel verschillende mensen, zoals gebruikers van de computerprogramma’s, leidinggevenden en leveranciers. Je bespreekt bijvoorbeeld met gebruikers en leidinggevenden aan welke applicaties behoefte is. Daarvoor moet je goed kunnen luisteren en de verkregen informatie juist kunnen interpreteren, anders kies je de verkeerde applicaties uit en zijn je collega’s ontevreden.
- Proactief zijn. Je neemt geen afwachtende houding aan bij het beheren van applicaties en het ondersteunen van gebruikers, maar neemt zelf initiatieven om verbeteringen en vernieuwingen door te voeren. Je kunt probleemoplossend en klantgericht denken.
- Zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken. Je moet applicaties zelfstandig en accuraat kunnen inrichten.
- Je moet stevig in je schoenen staan, want door de toenemende groei van de informatiebehoefte en verdergaande technische ontwikkelingen worden er steeds hogere eisen gesteld aan de applicatiebeheerder. Daarnaast neemt de kennis van de gebruikers ook toe, waardoor deze steeds mondiger worden.
- Up-to-date houden van je kennis. Je houdt ontwikkelingen in je vakgebied bij en vertaalt deze tijdig naar je eigen werkomgeving.
Hoe word je applicatiebeheerder?
De vierjarige opleiding HBO-ICT geeft je een goede basis wanneer je een functie als applicatiebeheerder ambieert. Je kunt deze opleidingen zowel in voltijd als in deeltijd volgen. Maar ook met de hbo-opleiding Communicatiesystemen kun je applicatiebeheerder worden.
Mbo
Er is ook een mbo-4-studie die je opleidt tot applicatiebeheerder. Na het behalen van dat diploma kun je - als je dat wilt - doorstuderen aan het hbo. Met een hbo-diploma op zak verdien je meer dan een mbo-afgestudeerde IT’er en houd je je doorgaans bezig met complexere applicaties en krijg je meer verantwoordelijkheden.
Associate degree
Je kunt kiezen voor een vierjarige hbo-studie, maar als je dat te lang vindt kun je ook een Associate degree (Ad) volgen. De Associate degree (Ad) is een erkende tweejarige opleiding die qua niveau tussen mbo 4 en hbo in zit. De Ad IT Service Management van Hogeschool NHL is een concreet voorbeeld. Deze opleiding duurt dus twee jaar en bestaat uit onderdelen van de bacheloropleiding Business & ICT (BI). Deze opleiding is ook geschikt voor mensen die al een tijdje in de IT werken en meer kennis op willen doen.
Wat zijn je carrièremogelijkheden?
Na een aantal jaren werkervaring kun je doorgroeien naar de functie van database- of gegevensbeheerder. Je kunt je ook specialiseren, bijvoorbeeld in ERP, SAP of CRM. Ook de functie van projectleider of manager behoort tot de mogelijkheden.
Hoe vind je een baan als applicatiebeheerder?
Je kunt kranten en tijdschriften doorpluizen, maar de meeste ICT-vacatures vind je op het internet. Typ in Google ‘applicatiebeheerder’ en er rolt binnen enkele seconden een ellenlange lijst met vacatures uit. Je kunt deze een voor een nalopen, maar je kunt ook gerichter zoeken in vacaturebanken.
Vergeet niet dat veel vacatures via via vervuld worden. Laat je vrienden, vage kennissen en familie dus weten dat je op zoek bent naar een baan. Daarbij geldt: hoe specifieker jij bent, hoe beter zij jou kunnen helpen. Je kunt ook netwerken via internet, zoals via sites als LinkedIn en Facebook. Heb je een specifiek bedrijf op het oog waar jij graag zou willen werken, maar hebben zij op het moment geen vacatures, dan kun je ook een open sollicitatie sturen.
Welke beroepen lijken erop?
- Informatieanalist
- Software engineer
- Webdesigner