Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek ICT HBO-ICT

HBO-ICT

Je navigatiesysteem vertelt je hoe je van A naar B rijdt, met de app op je smartphone bestel je kaartjes voor het concert van je favoriete band en je gebruikt je tablet om even te overleggen met een collega die aan de andere kant van de wereld zit. We vinden dit inmiddels heel gewoon, maar het zijn diensten en producten die er zonder ICT-specialisten nooit geweest zouden zijn. De opleiding HBO-ICT leidt je op tot een ICT-professional die weet wat nodig is om dergelijke technische hoogstandjes te realiseren en nieuwe te creëren.

Wat kun je ermee worden?

ICT is overal. Met je diploma kun je terecht in vrijwel alle branches van het bedrijfsleven of bij de (semi-)overheid en bij zowel kleine bedrijven als bij grote multinationals. Welke functies je er precies uitoefent, is afhankelijk van het specialisme dat je tijdens je studie kiest. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als:

Na enkele jaren werkervaring kun je doorgroeien naar andere functies, zoals:

Nieuwe opleiding
De brede bacheloropleiding HBO-ICT is een combinatie van de opleidingen Technische Informatica, Informatica, Business IT & Management en Informatiedienstverlening en -Management (IDM). Samen vormen zij de vierjarige opleiding HBO-ICT. Deze nieuwe opleiding is ontstaan, omdat er behoefte was aan een helderder aanbod aan techniekopleidingen. Daarnaast kunnen de opleidingen door de nieuwe opzet beter inspelen op de snelle ontwikkelingen binnen de ICT en up-to-date onderwijs aanbieden.

Hoe lang duurt de opleiding?

HBO-ICT duurt zowel in voltijd als in deeltijd vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

In deze brede ICT-opleiding verken je in het eerste jaar het vakgebied en maak je kennis met de verschillende richtingen die HBO-ICT biedt. Je volgt hoor- en werkcolleges en werkt samen met andere studenten aan projecten. Na het eerste jaar kies je voor een richting waarin je je wilt specialiseren, bijvoorbeeld Software Development, Web Development, Data Solutions Development of Game Design. Iedere hogeschool heeft haar eigen specialisaties. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – volg je de vakken en werk je aan projecten die bij deze richting horen. Daarnaast loop je een of meerdere stages en volg je een minor. Je sluit je studie af met een afstudeeropdracht.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Welke titel krijg je bij je afstuderen?

Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Science (Bsc) voeren. Omdat je een technische opleiding hebt gevolgd, mag je je in Nederland ook ingenieur noemen en ing. voor je naam zetten. Beide titels tegelijk voeren kan niet.

Welke toelatingseisen zijn er?

In de praktijk blijken mbo’ers nogal eens moeite te hebben met de overstap naar het hbo. Kom je van het mbo dan kunnen de onderwijsmethoden in het hbo - zelfstandig werken en projectonderwijs - het je lastig maken. Verschillende ROC’s en hogescholen proberen ieder op hun eigen manier de doorstroming te bevorderen. Je kunt daarom het beste bij de hogeschool zelf informeren naar de instroomvoorwaarden en de mogelijkheden van een verkort opleidingstraject.

Heb je niet de juiste vooropleiding, dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start.

Als je je aanmeldt voor de bacheloropleiding HBO-ICT ben je verplicht mee te werken aan de studiekeuzecheck. Deze bestaat doorgaans uit een vragenlijst en een interview en heeft als doel om te achterhalen of er een match is tussen jou en de opleiding.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Als je de meeste van deze vragen met 'ja' kunt beantwoorden, is de opleiding HBO-ICT waarschijnlijk iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

HBO-ICT is doorgaans een combinatie van de (oude) hbo-opleidingen Informatica, Technische Informatica, Business IT & Management en Informatiedienstverlening en –Management (IDM). Sommige hbo-instellingen bieden deze informatica-opleidingen apart aan. Als je zeker weet welke richting binnen de ICT je aanspreekt, kunnen deze opleidingen ook interessant voor je zijn. 

Verder studeren

Je kunt na het behalen van je bachelordiploma verdergaan met een master. Dit kan aan het hbo, maar een master aan de universiteit is ook mogelijk. Wil je naar de universiteit, dan moet je eerst een aanvullend schakelprogramma volgen dat je kennis op het vereiste niveau brengt. Bij veel hogescholen kan dit al tijdens je studie via een speciale overstapminor. Na het behalen van je diploma kun je vervolgens instromen in de universitaire masteropleiding van je keuze.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/ict/hbo-ict Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger