Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Techniek ICT Hbo-opleiding Technische Informatica

Hbo-opleiding Technische Informatica

In de hbo-opleiding Technische Informatica (TI) leer je technische computerprogrammatuur ontwikkelen, op het raakvlak van hardware en software. Je krijgt na het behalen van je diploma de titel Bachelor of Information and Communication Technology, afgekort tot Bachelor of ICT of BICT. Bij enkele hogescholen is deze opleiding een studierichting binnen de brede bachelor HBO-ICT. In het eerste jaar verken je het vakgebied en krijg je een goed beeld van alle mogelijkheden binnen de ICT. Pas na het eerste jaar kies je een afstudeerrichting die het verdere verloop van je studie bepaalt. Iedere hogeschool heeft haar eigen specialisties. Het is dan ook verstandig om de verschillen per hogeschool te bekijken.

Wat kun je ermee worden?

Als technisch informaticus kun je onder andere terecht bij grote bedrijven die hoogtechnologische apparatuur, machines en systemen ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan Philips Medical Systems, ASML, Océ of TNO.

Typische TI-functies zijn:

De meeste technisch informatici houden zich bezig met systeem- en softwareontwikkeling op een van de volgende gebieden:

  1. Embedded systems: software voor (micro)computers die zijn ingebouwd in apparaten. Denk aan iets alledaags als een mobiele telefoon, of aan medische systemen zoals hartbewakingsapparatuur.
  2. Technische informatiesystemen die realtime gekoppeld zijn met bijvoorbeeld besturingsinstallaties en meetapparatuur.
  3. Industriële automatisering: het programmeren van robots in de massafabricage, logistieke systemen of procesbesturing.

Wat is het carrièreperspectief?

Als TI’er kun je in een technisch specialisme doorgroeien naar functies met meer verantwoordelijkheid, zoals systeemontwerper of systeemmanager.

Het alternatief is om je te verbreden en je meer te gaan bezighouden met organisatie en leidinggeven. Je kunt na enkele jaren werkervaring en aanvullende cursussen bijvoorbeeld projectleider of ICT-manager worden. Bedenk wel dat je op dat carrièrepad concurrentie ondervindt van bedrijfskundig informatici, die al in hun studie meer bezig zijn geweest met bedrijfsprocessen en sociale en communicatieve vaardigheden.

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Belangrijke competenties voor een technisch informaticus zijn:

Hoe lang duurt het?

Je kunt de opleiding Technische Informatica bij de meeste hogescholen alleen voltijd volgen. Slechts enkele hogescholen bieden een duale of deeltijdvariant aan. De opleiding Technische Informatica duurt vier jaar. Enkele hogescholen bieden een verkort traject van 3 of 3,5 jaar aan, als je een vwo-diploma hebt, of een mbo-diploma van niveau 4 op het gebied van de ICT. Het verkort traject is maatwerk, waarvoor je een intakegesprek moet aanvragen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Bij de meeste hogescholen volg je in het eerste jaar grotendeels hetzelfde programma als dat van de hbo-opleidingen Informatica en Business IT & Management. Dit biedt je de mogelijkheid om je keuze voor een bepaalde richting nog even uit te stellen.

In de eerste twee jaar staan twee zaken centraal:

 “In de eerste twee jaren was er ongeveer 40 procent gewoon onderwijs, en 60 procent PGO-onderwijs. Het derde jaar was eigenlijk alleen nog maar PGO-onderwijs. PGO staat voor Probleemgestuurd Onderwijs. Dit houdt in dat je een probleem krijgt voorgeschoteld, en de boeken/lesstof die je nodig hebt om het probleem op te lossen, daar moet je zelf maar aan zien te komen. Natuurlijk zijn er wel docenten om je te sturen.”
- Een student Technische Informatica van de Saxion Hogescholen

In de hoofdfase van de opleiding - het tweede tot en met het vierde jaar - bepaal je voor een deel je eigen studieprogramma. Naast de verplichte vakken (de major), kun je met je keuze voor een minor je opleiding een persoonlijke invulling geven. Je kunt een minor gebruiken om je verder te verdiepen in de technische informatica, maar je kunt deze ook gebruiken om je kennis te verbreden. Als je bijvoorbeeld je managementvaardigheden wilt vergroten, kun je kiezen voor een minor op het gebied van bedrijfskunde. Ook kun je kiezen voor een minor die je voorbereidt op een masteropleiding aan de universiteit. De stage die je in het derde jaar loopt, biedt je extra mogelijkheden om je specialisatie vorm te geven. In het vierde jaar rond je je studie af met een afstudeeropdracht.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de hbo-opleiding Technische Informatica toegelaten als je in het bezit bent van een havo-, vwo- of mbo-4-diploma. Als je een havo- of vwo-diploma hebt, gelden vooropleidingseisen op basis van je profiel.

Havo

Vwo

Hogescholen kunnen afwijkende of aanvullende eisen stellen;informeer dus goed naar de toelatingsvoorwaarden bij de hogeschool van jouw keuze.

Sommige hogescholen bieden een bijspijker- of schakelcursus als je geen wiskunde hebt gehad.

Als je geen van deze diploma’s hebt en 21 jaar of ouder bent, dan kun je worden toegelaten na een zogenaamde 21+-toets. Hierbij worden bijvoorbeeld je wiskundig inzicht en taalvaardigheid beoordeeld.

Hoe zwaar is het?

Technische Informatica is een pittige hbo-opleiding, waarin je veel concrete vakkennis moet opdoen en vakinhoudelijke vaardigheden moet aantonen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

Als je het grootste deel van deze vragen met "ja" kunt beantwoorden, dan is de opleiding Technische Informatica misschien wel iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken er op?

Wil je na het behalen van je hbo-diploma doorstuderen, dan kun je denken aan de wo-opleiding Informatica.

Auteur: René Pijlman

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/techniek/ict/technische-informatica Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger