Hbo-opleiding Business IT & Management

In de hbo-opleiding Business IT & Management leer je ICT toe te passen in organisaties om bedrijfsprocessen en informatiesystemen te verbeteren. Je werkt nauw samen met de gebruikers van informatiesystemen en vervult vaak een brugfunctie tussen de gebruikers, het management en de technisch ontwerpers en beheerders van de informatiesystemen. Hiervoor moet je goed inzicht hebben in de organisatie van het bedrijf, de communicatielijnen, de informatiestromen en de informatiebehoeften. Bij enkele hogescholen is Business IT & Management een leerroute binnen de opleiding HBO-ICT.

Wat kun je ermee worden?

Als bedrijfskundig informaticus kun je terecht bij uiteenlopende bedrijven als ICT-adviesbureaus en softwarehuizen, banken en verzekeraars, accountantskantoren en overheidsinstellingen.
In het begin werk je bijvoorbeeld als:

 • functioneel beheerder van applicaties en informatiesystemen
 • applicatieontwikkelaar
 • informatieanalist of business analist
 • junior ICT-adviseur
 • medewerker kwaliteitszorg
 • ERP-consultant
 • E-business specialist

Na enkele jaren werkervaring en aanvullende cursussen kun je doorgroeien naar functies als:

 • business intelligence officer
 • ICT-consultant
 • projectleider
 • ICT-manager of informatiemanager
 • verandermanager of organisatieadviseur

Wat zijn de belangrijkste competenties?

Door het brede karakter van de opleiding moet je van vele markten thuis zijn. De belangrijkste vakinhoudelijke competenties in deze opleiding zijn: het methodisch ontwerpen, implementeren en beheren van informatiesystemen. Daarnaast moet je communicatief zijn en goed kunnen samenwerken. Twee competenties zijn in het bijzonder belangrijk:

 • Analyseren van bedrijfsprocessen, informatiestromen en informatiebehoeften. Je beschrijft deze in functionele specificaties.
 • Adviseren over de toepassing van ICT, rekening houdend met financiële aspecten, bedrijfsvoering, organisatieverandering, haalbaarheid en risico’s.

Daarnaast wijzen enkele hogescholen op het belang van taalvaardigheid. Je moet goed kunnen presenteren en rapporteren over abstracte onderwerpen. Met name mbo-doorstromers moeten hier extra inspanning voor leveren.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijd-, deeltijd- en duale variant van de opleiding Business IT & Management duren vier jaar.
Heb je een verwante mbo-opleiding, Zoals Applicatieontwikkeling, ICT-beheer of Mediavormgeving, dan kun je een verkort studietraject volgen en je hbo-diploma in minder dan vier jaar halen.

Wat doe je tijdens de opleiding?

De propedeuse is doorgaans de fase waarin je kennismaakt met de opleiding en de wereld van IT en management. Je krijgt inzicht in het proces van systeemontwikkeling, gegevensanalyse, bedrijfsprocessen en organisatiekunde. Ook oefen je met projectmatig werken en ontwikkel je je professionele vaardigheden, zoals presenteren, argumenteren en samenwerken.

In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar – verdiep je je verder in het vakgebied van Business IT en Management. Je gaat dieper in op de stof en werkt met medestudenten aan realistische projecten. In het derde jaar loop je (een internationale) stage en breng je in de praktijk wat je tot dan toe hebt geleerd. In het vierde en laatste jaar volg je een minor - een specialisatie of verbreding van je opleiding -  en werk je aan je afstudeeropdracht die je uitvoert bij een bedrijf. Je krijgt na het behalen van je diploma de titel Bachelor of Information and Communication Technology, afgekort tot Bachelor of ICT of BICT

Wat zijn de toelatingseisen?


Cultuur & MaatschappijEconomie & Maatschappij
Natuur & Techniek
Natuur & Gezondheid
HavoToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar
VwoToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaarToelaatbaar

Met een mbo-4-diploma ben je ook toelaatbaar.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder, dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen. Rond je dit met succes af, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Heb je interesse in ICT?
 • Spreekt het je aan om te analyseren hoe mensen in organisaties met informatie omgaan en hoe je dat efficiënter kunt laten verlopen?
 • Ben je geïnteresseerd in mensen en hun drijfveren?
 • Ben je communicatief vaardig?
 • Kun je goed samenwerken?
 • Ben je dienstverlenend?

Als je het grootste deel van deze vragen met "ja" kunt beantwoorden, dan is de opleiding Business IT & Management misschien wel iets voor jou. Je kunt je verder oriënteren door open dagen te bezoeken of een gesprek aan te vragen met een studieadviseur.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Spreekt ICT je wel aan, maar gaat je interesse meer uit naar bijvoorbeeld software-ontwikkeling of een combinatie van wiskunde en ICT, dan zijn er nog andere specialisaties binnen HBO-ICT, zoals:

Sommige hbo-instellingen bieden deze informatica-opleidingen nog apart aan. Oriënteer je dus goed!

Heb je vooral een interesse in de bedrijfskundige aspecten van deze studie en minder affiniteit met ICT, dan is de hbo-opleiding Bedrijfskunde MER een interessante optie.

Wil je na het behalen van je hbo-diploma doorstuderen, dan kun je denken aan de wo-opleiding Informatica.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT ICT Hbo-opleiding Business IT & Management