ICT

De Informatie- en Communicatietechnologie - de wereld van de computers - is veel meer dan techniek alleen. Geen enkel bedrijf of organisatie kan nog zonde. Binnen de ICT kun je vele kanten uit, dus saai is het allerminst.

In de hbo bachelor opleiding Informatica (I) leer je software en informatiesystemen ontwikkelen.

In de hbo-opleiding Technische Informatica (TI) leer je technische computerprogrammatuur ontwikkelen, op het raakvlak van hardware en software.

Tot 2014 was Mediatechnologie een zelfstandige opleiding. Hogeschool Leiden biedt Mediatechnologie nu aan als afstudeerrichting binnen de hbo-opleiding Informatica. Dit houdt in dat je in het eerste jaar - de propedeuse - kennismaakt met de breedte van het hele vakgebied. Vanaf het tweede specialiseer je je in mediatechnologie. Je leert multimediale toepassingen ontwerpen, plannen en maken; van domoticatoepassingen, internetapplicaties en games tot driedimensionale presentatiezuilen, interactieve televisie en streaming media.

Wil je onderzoek doen naar kanker en weten hoe je snel en betrouwbaar een diagnose kunt stellen? Ben jij nieuwsgierig hoe DNA werkt en waarvoor je dat kunt gebruiken? Wil je de kwaliteit van voedsel verbeteren?? Werk je graag op de computer? Dan is de hbo-opleiding Bio-informatica wellicht iets voor jou. Bio-informatica is een praktijkgerichte opleiding waarbij je leert methoden uit de informatica en wiskunde te gebruiken om (moleculaire) biologische en genetische vraagstukken op te lossen. Drie hogescholen bieden deze voltijdopleiding aan.

Hoe organiseer je de bevoorrading van een supermarkt zó dat het zo goedkoop mogelijk plaatsvindt? Hoe zorg je ervoor dat de verkeerslichten op een kruispunt op het juiste moment op rood, oranje of groen springen? Hoe bepaal je de premie van een verzekering? In de hbo-opleiding Bedrijfswiskunde/Toegepaste Wiskunde leer je hoe je wiskunde en IT inzet om processen binnen bedrijven te optimaliseren of voor het oplossen van vraagstukken.

Ict speelt een belangrijke en een niet meer weg te denken rol in ons leven. Digitaal je wekker zetten, koffiezetten, met pin betalen en een mail versturen zijn enkele voorbeelden van dagelijkse handelingen die zonder software niet mogelijk zouden zijn. En wat te denken van van games, high tech machines, volledig geautomatiseerde fabrieken, de ov-chipknip en de digitale patiëntendossiers in een ziekenhuis? In de universitaire opleiding Informatica houd je je bezig met het ontwikkelen en verbeteren van computerprogramma’s en -systemen die dit allemaal mogelijk maken. Je leert daarbij ook rekening te houden met de gebruikers ervan, want de software die je ontwerpt en bouwt moet wel gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar zijn.

De bachelor opleiding HBO-ICT leidt je op tot een ICT-professional die weet wat nodig is om dergelijke technische hoogstandjes te realiseren en nieuwe te creëren.

In de hbo-opleiding Business IT & Management leer je ICT toe te passen in organisaties om bedrijfsprocessen en informatiesystemen te verbeteren. Je werkt nauw samen met de gebruikers van informatiesystemen en vervult vaak een brugfunctie tussen de gebruikers, het management en de technisch ontwerpers en beheerders van de informatiesystemen. Hiervoor moet je goed inzicht hebben in de organisatie van het bedrijf, de communicatielijnen, de informatiestromen en de informatiebehoeften. Bij enkele hogescholen is Business IT & Management een leerroute binnen de opleiding HBO-ICT.

Robots die artsen assisteren tijdens operaties, computersystemen die ervoor zorgen dat je auto automatisch afremt als je te dicht op je voorganger zit. Computers worden steeds vaker ingezet voor het ondersteunen van menselijke activiteiten, zoals het nemen van beslissingen en het zelfstandig uitvoeren van taken. Maar een computer doet niets uit zichzelf. In de bachelor Kunstmatige Intelligentie houd je je bezig met de vraag wat intelligentie nu precies is, hoe je kennis in een computer kunt stoppen en hoe je die computer met die kennis slim laat werken. Tijdens de studie combineer je inzichten van verschillende vakgebieden, zoals logica, taalkunde, psychologie, filosofie en informatica.

Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT ICT