Hbo-opleiding Mediatechnologie

Tot 2014 was Mediatechnologie een zelfstandige opleiding. Hogeschool Leiden biedt Mediatechnologie nu aan als afstudeerrichting binnen de hbo-opleiding Informatica. Dit houdt in dat je in het eerste jaar - de propedeuse - kennismaakt met de breedte van het hele vakgebied. Vanaf het tweede specialiseer je je in mediatechnologie. Je leert multimediale toepassingen ontwerpen, plannen en maken; van domoticatoepassingen, internetapplicaties tot driedimensionale presentatiezuilen, interactieve televisie en streaming media. 

Wat kun je ermee worden?

Met Mediatechnologie kun je vele kanten uit. Multimedia is tegenwoordig overal aanwezig: in de webindustrie, de uitgeverswereld, het onderwijs, het bedrijfsleven en in de wetenschap. In deze sectoren kun je bijvoorbeeld aan de slag als developer, designer of usability engineer.

Hoe lang duurt de opleiding?

Informatica met de afstudeervariant Mediatechnologie is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Als je de opleiding hebt voltooid, mag je de titel Bachelor of Information and Communication Technology (B ICT) voeren.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Het eerste jaar van de opleiding - de propedeuse - staat in het teken van een brede oriëntatie op het werkveld. Je krijgt een beeld van de vier richtingen die de opleiding Informatica in huis heeft: Forensisch ICT, Software Engineering, Business IT en Mediatechnologie. Vanaf het tweede jaar staat je studie geheel in het teken van mediatechnologie en ga je inhoudelijk dieper op de materie in. Je maakt kennis met verschillende technieken voor diverse media, zoals internet, televisie, film en social media. Je leert toepassingen ontwerpen en vorm te geven en op een creatieve manier gebruik te maken van ICT. Je krijgt les in vakken als beeld en geluid, userinterface ontwerp, multimedia design, psychologie en communicatie, maar ook softwareontwikkeling, projectmanagement, bedrijfskunde en organisatiekunde. In het derde jaar loop je stage. Het vierde jaar staat in het teken van je afstuderen.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt toegelaten tot de hbo-opleiding Mediatechnologe als je een havo-, vwo- of mbo-4-opleiding met succes hebt afgerond.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen en ben je 21 jaar of ouder? Je kunt je aanmelden voor het 21+-toelatingsonderzoek. Rond je deze toets met een positief resultaat af, dan kun je alsnog aan de opleiding beginnen.

Hogeschool Leiden raad je aan om voor deze studie een studiekeuzecheck te doen.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Heb jij interesse in nieuwe media en multimediatoepassingen?
  • Ben jij nieuwsgierig en leergierig om de nieuwste ontwikkelingen en mogelijkheden te kunnen gebruiken en toepassen?
  • Ben je graag technisch bezig, maar ook creatief en artistiek?
  • Werk je graag samen?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Mediatechnologie wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Auteur: Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Opleiding Studies in Exact, Techniek en ICT ICT Hbo-opleiding Mediatechnologie