Hbo-opleiding Game Architecture and Design

Ben je helemaal weg van games? In de Engelstalige bacheloropleiding Game Architecture and Design leer je alles wat je moet weten om games te kunnen ontwikkelen. Deze opleiding is een afstudeerrichting van de stamopleiding Creative Media and Game Technologies. Je kunt je specialiseren in onder meer programmeren, grafisch ontwerpen en design & productie. Game Architecture and Design wordt alleen door Breda University of Applied Sciences aangeboden.

Wat kun je ermee worden?

Als programmeur of grafisch ontwerper kun je aan de slag bij bedrijven in de game- of ICT-industrie. Als programmeur kun je verder werk vinden bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in simulatie of virtual reality. Als grafisch vormgever kun je bijvoorbeeld terecht bij film-, reclame- en animatiestudio’s.

Wat is je kans op een baan?

Zowel in binnen- als in het buitenland staat de game-industrie te springen om gekwalificeerde werknemers. De vraag naar gamesspecialisten is hoog en de verwachting is dat dit de komende jaren alleen maar zal toenemen.

Wat is het carrièreperspectief?

De meeste afgestudeerden beginnen na het behalen van hun diploma in een uitvoerende functie. Nadat je enkele jaren werkervaring hebt opgedaan, kun je doorgroeien naar een leidinggevende of senior functie, zoals hoofd ontwikkeling, hoofd programmeur, art director of producer.

Hoe lang duurt de opleiding?

Game Architecture and Design is een voltijdopleiding en duurt vier jaar. Heb je een vwo- of mbo4-opleiding, dan kun je in aanmerking komen voor een driejarig traject.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Voordat je aan de opleiding begint maak je een keuze voor een van de drie specialisaties: 3D Visual Arts, Programming of Design & Production. Vervolgens volg je het opleidingsprogramma dat bij de desbetreffende specialisatie hoort. Enkele algemene vakken heb je samen met studenten van de andere disciplines. Voorbeelden van deze vakken zijn: conceptontwikkeling, game architecture, gameproduction, game business en marketing. In het derde jaar van de opleiding loop je stage. Je rondt de opleiding af met een afstudeerproject. Na je afstuderen mag je de titel Bachelor of Engineering (B Eng) voeren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Eisen aan vooropleiding

Je beschikt minstens over een diploma:

  • Havo: elk profiel. Voor het profiel Cultuur en Maatschappij geldt wiskunde A of wiskunde B als aanvullende eis.
  • Vwo: elk profiel
  • Mbo niveau 4

Als je niet beschikt over een van bovenstaande diploma's en 21 jaar of ouder bent, dan kun je deelnemen aan de zogenaamde 21+-toets.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

  • Beheers je de Engelse taal goed, zowel mondeling als schriftelijk?
  • Spreekt het maken van games je aan (dus niet enkel het spelen ervan)?
  • Ben je geïnteresseerd in ontwerpen, vormgeven en programmeren?
  • Ben je creatief?
  • Kun je goed analytisch denken?
  • Ben je een probleemoplosser?
  • Kun je goed zelfstandig en in teamverband werken?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de hbo-opleiding Game Architecture and Design wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Game Architecture and Design is een studierichting binnen de stamopleiding Creative Media & Game Technologies. Spreekt de combinatie techniek en creativiteit je aan, dan kun je ook denken aan de volgende opleidingen:

Aanbevolen websites

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Kunst, cultuur en vormgeving Hbo-opleiding Game Architecture and Design