Hbo-opleiding Creative Media & Game Technologies

Creative Media & Game Technologies (CMGT) is de overkoepelende naam - ook wel stamopleiding genoemd - van een verzameling studieroutes die zich richten op interactieve media en games. Creative Media & Game Technologies wordt door vier hogescholen aangeboden: HKU, Breda University of Applied Science, Hogeschool Rotterdam en Saxion. Elke instelling kent haar eigen studierichtingen. Zo biedt de HKU bijvoorbeeld Game Art en Game Design aan en bij Saxion kun je kiezen voor de richting Kunst en Techniek. Welke studierichting je ook kiest, je wordt opgeleid tot een technisch expert voor de creatieve mediasector.

Wat kun je ermee worden?

Je kunt denken aan functies als:

 • game developer
 • game designer
 • usability engineer
 • interface designer
 • interaction designer
 • webdeveloper
 • webdesigner

Welke functie je precies kunt uitoefenen, is in sterke mate afhankelijk van de studierichting die je hebt gevolgd, maar ook van de ontwikkelingen in de (interactieve) media- en gamesector. Deze volgen elkaar namelijk in razendsnel tempo op en het is zeer waarschijnlijk dat je na je afstuderen werk vindt dat nu nog niet eens bestaat. Veel afgestudeerden beginnen na hun studie voor zichzelf.

Hoe lang duurt de opleiding?

De voltijdopleiding Creative Media & Game Technologies duurt vier jaar.

Wat doe je tijdens de opleiding?

Hoe het studieprogramma er precies uitziet, is erg afhankelijk van de studierichting die je kiest. Volg je bijvoorbeeld Game Archtecture and Design, dan draait alles om games. Kies je voor Kunst en Techniek, dan houd je je bezig met nieuwe interactieve communicatievormen. Wat voor alle opleidingen geldt, is dat het eerste jaar – de propedeuse – een grondige kennismaking is met het vakgebied. Je volgt hoor- en werkcolleges en je werkt niet alleen geregeld samen met studenten van je eigen opleiding, maar ook met die van verwante opleidingen als Communication and Multimedia Design. Zo leer je goed samenwerken met communicatiespecialisten, creatievelingen en vormgevers. In de hoofdfase van de opleiding – het tweede tot en met het vierde jaar bouw je je basisvaardigheden verder uit. Je loopt een of meerdere keren stage en je kiest een minor waarmee je de studieroute bepaalt die aansluit bij de richting die jou aanspreekt. Je sluit de studie af met een afstudeeropdracht.

Welke titel?

Na afronding van de opleiding mag je de titel Bachelor of Science (BSc) voeren.

Welke toelatingseisen zijn er?

Je wordt tot de opleiding toegelaten als je in het bezit bent van een:

 • havo-diploma met elk profiel
 • vwo-diploma met elk profiel
 • mbo-4-diploma

Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent, dan kun je een toelatingsonderzoek 21+ doen. Rond je het traject succesvol af, dan kun je alsnog starten met de opleiding.
Voor een aantal studieroutes geldt een numerus fixus of aanvullende toelatingseisen. Zo vraagt de HKU - om te kunnen beoordelen of je over voldoende creatief talent beschikt - om een portfolio waarin je een overzicht geeft van eigen werk. Laat je dus goed informeren over de toelatingsprocedure als je interesse hebt in deze opleiding.

Hoe kom je erachter of de opleiding bij je past?

 • Heb je technisch en ruimtelijk inzicht?
 • Heb je een brede interesse in games, vormgeving en ontwerp?
 • Kun je je verplaatsen in de eisen en wensen van klanten?
 • Ben je creatief?
 • Kun je goed samenwerken?
 • Ben je communicatief vaardig?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de bacheloropleiding Creative Media & Technologies wellicht iets voor jou.

Welke hbo-opleidingen lijken erop?

Verder studeren?

Je kunt na het behalen van je bachelordiploma verdergaan met een master. Dit kan aan het hbo, maar een master aan de universiteit is ook mogelijk. Wil je naar de universiteit, dan moet je eerst een aanvullend schakelprogramma - een premaster - volgen dat je kennis op het vereiste niveau brengt. Bij veel hogescholen kan dit al tijdens je studie via een speciale overstapminor. Na het behalen van je diploma kun je vervolgens instromen in de universitaire masteropleiding van je keuze.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Taal, media en communicatie Mediastudies ICT-opleidingen Hbo-opleiding Creative Media & Game Technologies