21+ toets (toelatingsonderzoek)

Ben je 21 jaar of ouder, en heb je geen diploma dat toelating biedt tot een hbo-opleiding, dan kun je voor vrijstelling van de vooropleidingseis in aanmerking komen. Je moet dan een toelatingsonderzoek doen.

Vooropleidingseisen

Om te worden toegelaten tot een hbo-opleiding moet je in het bezit zijn van een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 4). Voldoe je niet aan deze vooropleidingseisen, maar ben je aan het begin van het studiejaar waarin je met je opleiding wilt beginnen wel 21 jaar of ouder, dan kun je deelnemen aan een toelatingsonderzoek (meestal 21+ toets genoemd). Rond je het toelatingsonderzoek positief af, dan kun je alsnog met je hbo-studie starten.

Elke hogeschool richt het toelatingsonderzoek in naar eigen inzicht; er zijn geen landelijke afspraken of richtlijnen. Maar het doel van het toelatingsonderzoek is voor iedere hogeschool hetzelfde: achterhalen of jij qua kennis, inzicht en taalvaardigheid geschikt bent voor het hbo.

Inhoud

Het toelatingsonderzoek bestaat doorgaans uit een schriftelijk onderzoek waarbij je kennis van de Nederlandse en Engelse taal, geschiedenis en maatschappijleer wordt getoetst. Soms maken ook motivatiegesprekken onderdeel uit van het toelatingsonderzoek.

Twijfel je of je het toelatingsexamen wel haalt of is het een tijd geleden dat je in de schoolbanken zat? Enkele hogescholen bieden voorbereidingscursussen op het toelatingsexamen aan. Deze cursussen zijn bedoeld als ondersteuning bij je voorbereiding op het toelatingsexamen. Samen met andere studenten word je door ervaren docenten begeleid, krijg je uitleg bij de lesstof en advies over het weer leren studeren.

Houd er rekening mee dat de toelatingsexamens meestal vóór de zomervakantie worden georganiseerd. Meld je daarom op tijd aan, bijvoorbeeld in het voorjaar, zodat je je goed kunt voorbereiden.

Voor meer specifieke informatie over de inhoud van het toelatingsexamen en eventuele voorbereidingscursussen van de hogeschool van je keuze, kun je opleidingsbrochures raadplegen of contact opnemen met het informatiecentrum van de hogeschool van je keuze.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo 21+ toets (toelatingsonderzoek)