Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Opleiding Studeren in het hbo Van mbo naar hbo Welke nadelen heb je als mbo-instromer? Taalvaardigheid als knelpunt

Taalvaardigheid als knelpunt

Assessment? Portfolio? Grote kans dat je als mbo'er niet bekend bent met deze termen, die in het hbo voortdurend worden gebruikt. Op een hogeschool is het woordgebruik anders dan op een ROC. Hierdoor kun je het lastig vinden om de lesstof te begrijpen of niet goed weten hoe je opdrachten moet uitvoeren. Een goede taalvaardigheid is noodzakelijk om je hbo-opleiding met succes af te ronden.

"In het begin wist ik niet waar ze het over hadden. Termen als pop en portfolio: ik had er nog nooit van gehoord. De uitleg die in studieboeken bij opdrachten stond, begreep ik regelmatig niet. Ik moest mijn mentor per e-mail om extra uitleg vragen. Wat ik bijvoorbeeld precies moest doen om een goede portfolio te kunnen samenstellen", vertelt Peter Mengerink, die Small Business & Retail Management studeert aan de Saxion Hogeschool te Enschede. Daarvoor volgde hij de mbo-opleiding Handel (niveau 4).

Hoe belangrijk is taalvaardigheid voor je studievoortgang?

Kees Post, belast met onderwijsadvisering en projectmanagement voor de Hogeschool van Amsterdam, verwoordt het belang van taalvaardigheid als volgt: "De overdracht van lesstof gaat via taal. Taal is het gereedschap dat daarvoor wordt gebruikt. Wanneer je slecht met dat gereedschap overweg kunt, heb je als student een groot probleem." Het belang van een goede taalbeheersing is de laatste jaren alleen maar toegenomen. Het hoger beroepsonderwijs werkt competentiegericht. Bij deze onderwijsmethode is het belangrijk dat je als student over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Je moet niet alleen zelf leerdoelen vaststellen, maar je moet ook met medestudenten samenwerken in projecten.

Problemen met taalvaardigheid zorgen ervoor dat je moeite hebt om de lesstof te begrijpen en opdrachten uit te voeren. Met als gevolg: slechte studieresultaten. Omdat je niet (meteen) door hebt dat je onvoldoendes worden veroorzaakt door taalproblemen, blijf je slechte cijfers halen ondanks je inzet. Uiteindelijk verlies je je motivatie; wat voor een zin heeft het om nog langer je best te doen wanneer je inzet nooit tot goede cijfers leidt? Zo zie je dat taalvaardigheid op verschillende manieren invloed heeft op je studieresultaten.

Moeite met taalvaardigheid: wat houdt dat precies in?

Hbo-docenten zien in de praktijk de volgende taalproblemen:

Als je al tijdens je middelbare beroepsopleiding met deze taalproblemen kampt, dan is de kans groot dat je hier ook tegenaan loopt in het hbo. Voordat je aan een hbo-opleiding begint, is het daarom slim om na te gaan hoe het met jouw taalvaardigheid is gesteld. Dit kun je onder andere doen door:

Lees wat je nog meer kunt doen om de overstap naar het hbo te vergemakkelijken. Verschillende hogescholen bieden onder andere cursussen aan waarmee je je taalvaardigheid kunt verbeteren.

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/opleiding/ho/mbo-hbo/nadelen/taalvaardigheid Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger