Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Communiceren Mondeling communiceren Gespreksmodellen Presentatie

Presentatie

Je wordt al onrustig bij de gedachte. ’s Avonds in bed lig je te piekeren. Je droomt over de zenuwslopende spreekbeurten tijdens je middelbare schooltijd. Een presentatie geven: voor de meeste mensen is het een crime. Doodsangsten uitstaan is echter niet nodig; een goede presentatie geven kan iedereen. Het is vooral een kwestie van een gedegen voorbereiding en veel oefenen.

Hoe pak je een presentatie aan? Waarmee boek je succes? Deze online cursus gidst je door alle onderdelen van je presentatie. Je krijgt praktische tips waarmee je onmiddellijk zelf aan de slag kunt.

Hoe bereid je een presentatie voor?

1. Bedenk wat je met een presentatie wilt bereiken
Wanneer je een presentatie moet geven, is het belangrijk om vantevoren na te denken over het doel van je presentatie. Wat wil je er mee bereiken? Een doel kan zijn: het overdragen van kennis of het beïnvloeden van gedrag. Spreek je bijvoorbeeld op een afscheidsreceptie van een collega, dan wil je vooral bijdragen aan de goede sfeer. Moet je echter voor de directie je beleidsplan verdedigen, dan doorspek je je betoog met goede argumenten. Je wilt hen namelijk overtuigen van jouw aanpak. Het doel van een presentatie bepaalt de inhoud van je verhaal.

2. Leef je in in je publiek
Ieder publiek vereist een andere aanpak. Als gemeenteambtenaar spreek je bijvoorbeeld met het gemeentebestuur anders over een wijkherindeling, dan wanneer je in gesprek bent met een groep wijkbewoners. In het eerste geval kennen je toehoorders de voorgeschiedenis van de plannen en kun je de herindeling plaatsen in het kader van een grotere stadsvernieuwing. Wijkbewoners beschikken echter niet over die achtergrondinformatie: je moet hen dus overtuigen van de noodzaak van veranderingen in hun buurt. Zij willen simpelweg weten wat, wanneer, waarom en hoe er in hun omgeving iets verandert. Niet alleen moet je de inhoud van je presentatie aanpassen aan je publiek, maar ook de vorm. Zaken als woordkeus, stemgebruik en het gebruik van hulpmiddelen als een flipover, moet je eveneens afstemmen op je publiek.    

3. Ga na in wat voor een situatie je spreekt
Een presentatie kan op iedere plek en bij verschillende gelegenheden worden gegeven. Als je weet in wat voor een situatie je als spreker optreedt, kun je je beter voorbereiden. Stel, je bent spreker nummer vijf op een symposium. Aan het eind van de middag – wanneer jij aan de beurt bent - zal het publiek al redelijk moe en verzadigd zijn. Je doet er dan goed aan om hen zoveel mogelijk bij je presentatie te betrekken, zodat ze in plaats van passief te luisteren actief moeten meedoen. Leg bijvoorbeeld kwesties aan ze voor of vraag naar ervaringen. Ook moet je weten of je wordt aangekondigd. Is dit niet het geval, dan moet je zelf voor een goede introductie zorgen. Controleer eveneens de aanwezigheid van hulpmiddelen: werkt de videoprojector? Is er een flipover? Kun je de laptop makkelijk aansluiten? Technische mankementen kunnen een presentatie ernstig verstoren.

Uit welke onderdelen bestaat een presentatie?

Ongeacht het doel, publiek of situatie, iedere presentatie bestaat uit drie onderdelen: een inleiding, een kern en een slot.

Inleiding

Zoals in veel situaties is ook bij een presentatie de eerste indruk belangrijk. Een goede inleiding is dan ook de basis voor een succesvolle presentatie. Kort en krachtig leg je in een inleiding uit:

De inleiding is eveneens het moment waarop je de aandacht van het publiek kunt trekken. Voorkom clichés als: "Ik hou het kort" of "Ik ben gevraagd om jullie iets uit te leggen over...". Zoek naar een originele opening. Begin bijvoorbeeld met een anekdote, een actuele gebeurtenis, of laat een cartoon zien.

Kern

Dit deel van de presentatie bevat de meeste informatie. Het is dan ook van belang om hoofd- en bijzaken te onderscheiden zodat het publiek jouw verhaal goed kan volgen. Herhaal je belangrijkste standpunten een paar keer in iets andere bewoordingen en geef voorbeelden. Dit werkt verhelderend en zo kunnen de luisteraars de hoofdpunten beter onthouden. Afbeeldingen van grafieken of citaten kunnen je verhaal eveneens versterken.

Bij presentaties wordt vaak gebruikgemaakt van het programma Powerpoint. Met dit programma kun je onder andere gemakkelijk sheets maken. Let bij het maken van een presentatie in Powerpoint onder andere op:

Slot

De laatste zinnen van een presentatie blijven vaak het langst hangen. Mits deze natuurlijk een heldere boodschap bevatten. Het is dus zaak om je boodschap aan het einde van een presentatie kernachtig en pakkend te verwoorden, zoals bijvoorbeeld in een slogan. Met een afsluiting als "en dan wil ik u nu nog slechts bedanken voor uw tijd", gooi je als spreker je eigen glazen in.

Hoe word je een presentatietijger?

Bij het geven van een presentatie moet je met name op drie zaken letten: de inhoud, je houding en je stem. Wanneer je aan alledrie voldoende aandacht besteedt, ligt een goede presentatie binnen handbereik.

Pakkende inhoud

De inhoud omvat het verhaal dat je vertelt. Dit schrijf je van tevoren op. Je denkt goed na over het doel van de presentatie en je publiek. Ook besteed je in je voorbereiding veel aandacht aan de structuur van je verhaal. Heb je moeite om hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden, dan kun je bijvoorbeeld een schrijfvaardigheidscursus volgen waarin je leert een verhaal op te bouwen.

Actieve en toch rustige houding

Bij het voorbereiden van een presentatie concentreren de meeste mensen zich op de inhoud, het verhaal dat ze straks zullen vertellen. De manier waarop je presenteert is echter net zo belangrijk. Je houding en je lichaamstaal bepalen voor een belangrijk deel de informatieoverdracht.

Blijf je ondanks de oefeningen gespannen, dan kun je een cursus volgen over lichaamstaal.

Krachtige stem

Of je boodschap overkomt, hangt tevens af van je stem: het volume waarmee je spreekt, je intonatie. Neem thuis je presentatie op en beluister deze meerdere keren. Ga na welke zinsdelen je krachtig uitspreekt en welke niet. Met je stem kun je namelijk het belang van bepaalde passages extra onderstrepen. Bedenk van tevoren wat voor invloed zenuwen op je stemgeluid kunnen hebben. Vaak ga je sneller praten of mompelen. Met ademhalingsoefeningen kun je je zenuwen beheersen en je stem controleren. Heb je hier grote moeite mee, dan kan het volgen van een cursus stemgebruik raadzaam zijn.

Wanneer geef je een presentatie? 

In vrijwel iedere functie moet je een keer een presentatie geven. Bij sommige beroepen is het geven van een presentatie echter een regelmatig terugkerende taak. Denk daarbij aan beroepen als:

Hoe toon je in een sollicitatiegesprek aan dat je goed kunt presenteren?

Een voorbeeld: Je solliciteert op een vacature als marktonderzoeker. In de advertentie worden onder andere ‘goede presentatievaardigheden’ gevraagd. Je probeert je voor te stellen wat ze daarmee bedoelen. Je zult  regelmatig de resultaten van je onderzoeken aan klanten moeten presenteren, denk je. Misschien zul je ook nieuwe klanten moeten binnen halen door ze in een presentatie te vertellen over hoe het bureau marktonderzoeken oppakt.

Je hebt nog niet zoveel ervaring met presenteren van onderzoeken in werksituaties. In je huidige baan doet je baas dat, maar je weet zeker dat je het zelf ook wel kan. Tijdens je hbo-opleiding Commerciële Economie heb je regelmatig presentaties gehouden, zowel voor je medestudenten als voor enkele collega´s op je stageplek. Je hebt gemerkt dat een goede voorbereiding en een goed verhaal belangrijk zijn, maar dat je in je verhaal moet proberen mensen echt te raken. Dat doe je door voorbeelden die herkenbaar zijn voor je publiek te gebruiken. In je vrije tijd zit je op een toneelvereniging, daar heb je veel geleerd over het belang van houding en stemgebruik in presentaties. Dit vermeld je kort in je sollicitatiebrief en leg je eventueel uit in je sollicitatiegesprek. Natuurlijk laat je in het gesprek ook zien dat je je kunt presenteren als de ideale kandidaat!

Nog enkele voorbeeldzinnen

Voorbeelden van vragen over presenteren tijdens het sollicitatiegesprek:

Aanbevolen website

Auteur: Janine Bruinooge

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/communiceren/mondeling/modellen/presentatie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger