Nieuwjaarsspeech
Bij de meeste managers een jaarlijks terugkerend agenda-item: de nieuwjaarsreceptie met bijbehorende speech. Een uitgelezen mogelijkheid om de toon te zetten voor het nieuwe jaar. Met de volgende tips begin je het nieuwe jaar op een inspirerende, positieve en energieke wijze.
Genereer positieve energie
De essentie van een nieuwjaarsspeech is dat je de aanwezigen de boodschap meegeeft vertrouwen te hebben in het nieuwe jaar en dat je zin hebt om samen met hen aan de slag te gaan om de gestelde doelen te behalen. Een goede nieuwjaarsspeech geeft je medewerkers dus positieve energie en het gevoel waardevol te zijn voor de organisatie.
Wat moet je dan vooral niet doen tijdens een speech?
- Een lang, saai en kritisch verhaal vertellen.
- Je speech helemaal uitschrijven en voorlezen.
- Geen oogcontact maken.
- Veel cijfers, jargon en feiten noemen.
- Jezelf centraal stellen.
- Algemene complimenten uitdelen.
- Alleen spreken over de zaken die goed gingen en alles wat niet goed ging angstvallig verzwijgen.
- Duidelijk laten merken dat je je niet hebt voorbereid, omdat je het zo druk had.
Tips voor een goede nieuwjaarsspeech
- Begin op tijd met de voorbereiding. Heb je echt tijdgebrek, laat hem dan door een professional uitwerken, maar draag zelf wel de bouwstenen aan en overleg regelmatig met je speechschrijver over de inhoud en de opbouw en oefen de speech als hij af is een aantal keer.
- Houd het kort; maximaal tien minuten.
- Besteed slechts korte tijd aan een terugblik op het voorgaande jaar. Geef je verhaal een persoonlijke tintje en gebruik een of meerdere anekdotes van jezelf en van je medewerkers. Zorg dat je de verbinding legt naar een bredere betekenis voor je publiek. Benoem ook wat er niet goed ging. Kies één of twee situaties uit en vertel erbij hoe je de situaties zelf hebt beleefd. Vertel er meteen bij hoe je deze situaties het komend jaar wilt vermijden. Zo zet je jezelf neer als een mens van vlees en bloed en laat je je medewerkers weten dat dit soort gebeurtenissen niet tot de koers voor het nieuwe jaar behoren.
- Richt je vizier op wat het komende jaar gaat brengen. Een nieuw jaar staat voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Benoem in maximaal vijf minuten twee of drie thema’s die belangrijk zijn voor het komende jaar (samenwerking, nieuw product, andere werkwijze) en illustreer deze met een korte anekdote of voorbeeld. Leg uit waarom je dit belangrijk vindt.
- Houd het luchtig. Een nieuwjaarsreceptie is een feestelijke bijeenkomst; een nieuwjaarsspeech draait om het brengen van een positief gevoel en het onderstrepen van de verbondenheid met elkaar. Je mag best wat humor gebruiken, maar wees bedachtzaam. Zorg ervoor dat je mensen na je toespraak met een prettig gevoel naar huis gaan. Gebruik woorden die de verbinding met elkaar versterkt, zoals 'wij', 'samen' of 'met elkaar'.
- Geef concrete complimenten aan mensen, afdelingen en teams en laat blijken dat ze belangrijk zijn bij het behalen van de doelstellingen voor het nieuwe jaar.
- Zorg voor een pakkende afsluiter van je speech.
Met alleen de inhoud van je speech ben je er niet; je moet ook uitstralen dat je achter je boodschap staat en echt vertrouwen in je medewerkers hebt. Maak tijdens je speech oogcontact met je toehoorders en wees jezelf. Op die manier kom je authentiek en betrouwbaar over.
En last but not least: zorg ervoor dat je een gevuld glas bij de hand hebt aan het einde van je speech, zodat je kunt toosten op het nieuwe jaar, de mooie plannen en de leuke collega's (en ook op een geslaagde nieuwjaarsspeech!).
Auteur: Marieke van Oosterhout