Ijzersterke sollicitatiebrief met professioneel cv

De meest gebruikelijke manier van solliciteren is door het opsturen van twee documenten naar de werkgever: een sollicitatiebrief met als bijlage een curriculum vitae (cv).

 1. Je sollicitatiebrief is een zakelijke brief aan een werkgever waarin je laat weten dat je er graag zou willen werken. In de brief staat je motivatie (waarom wil je graag in deze functie bij deze werkgever werken); hij wordt daarom ook wel een motivatiebrief genoemd. In de sollicitatiebrief vertel je de werkgever waarom je uitermate geschikt bent voor de baan; je verkoopt als het ware jezelf.
 2. In je curriculum vitae staan je personalia en de feiten betreffende je opleiding, werkervaring, vaardigheden en kwaliteiten.

Een officiële sollicitatieprocedure begint meestal met het sturen van een sollicitatiebrief, maar soms solliciteert iemand op een andere manier, zonder dat er een brief en cv aan te pas komt. Bijvoorbeeld via een headhunter of netwerkcontact. Dat vereist wel wat durf en creativiteit.

Houd bij het schrijven van je sollicitatiebrief en maken van je cv je doelen voor ogen:

 1. Je wilt worden gezien als een geschikte kandidaat voor de functie.
 2. Je wilt met een onderscheidende sollicitatiebrief en cv de interesse van de lezer wekken en worden geselecteerd uit de stapel met sollicitaties van andere kandidaten.
 3. Je wilt worden uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. In dat persoonlijk gesprek kunnen de werkgever en jij nader met elkaar kennismaken.

Goede voorbereiding voordat je gaat schrijven

Bekijk voordat je gaat solliciteren de website van de werkgever en de eventuele specifieke wervingssite. Daar verkoopt het bedrijf of de organisatie zichzelf als werkgever en je kunt er meer te weten komen over de cultuur en carrièremogelijkheden. Bovendien krijg je een beeld van wat deze werkgever van nieuwe werknemers verwacht. Controleer of er nog relevante informatie staat op de plek waar je de vacature hebt gevonden, bijvoorbeeld andere vacatures van dezelfde werkgever.

Analyseer de inhoud van de vacature. Er staat vaak een rijtje gewenste eigenschappen in de vacaturetekst (voorbeeld: 'een communicatieve duizendpoot die zowel zelfstandig als in teamverband kan werken'). Lees de vacature goed en grondig. Zorg dat je de functie-eisen goed begrijpt en op waarde kunt schatten.

Carrièretijger laat sollicitatiebrief en cv nalezen

Opbouw sollicitatiebrief

Bovenkant

Jouw gegevens als afzender: je naam, adres, postcode en woonplaats. Dan een witregel gevolgd door je telefoonnummer en e-mailadres.

De gegevens van de geadresseerde: de naam van het bedrijf of de organisatie,  de heer/mevrouw voorletters achternaam, postadres, postcode, plaatsnaam. Weet je de voorletters niet en begint de achternaam met de, van, van de of van het, gebruik dan een hoofdletter. Dus: "Mevrouw Van Damme".

Hierna komt een regel met "Onderwerp:" of "Betreft:" met een korte aanduiding van het onderwerp van je brief. Hier schrijf je op welke functie je solliciteert. Vermeldt het vacaturenummer of een andere referentie als die in de vacaturetekst staat.

Onderwerp: sollicitatie verpleegkundige

Plaatsnaam en de datum waarop je de brief schrijft.

Werkendam, 17 augustus 2022

De aanhef van je sollicitatiebrief is: "Geachte heer Achternaam," of "Geachte mevrouw Achternaam,". Alleen als je de geadresseerde persoonlijk kent schrijf je "Beste voornaam achternaam,". Bij twijfel: kies "Geachte".

Midden: het inhoudelijk deel

Een goede sollicitatiebrief is erop gericht jezelf te verkopen en is opgebouwd als verkoopbrief volgens de AIDA-formule:

 • Trek de Aandacht van de selecteur met een originele openingszin. Een goede openingszin prikkelt de lezer om de brief aandachtig te lezen. Vertel niet hoe je de vacature gevonden hebt, maar verzin iets pakkends.
 • Wek de Interesse van de lezer met relevante sterke punten. Denk daarbij ook aan je kernkwaliteiten en soft skills. Vertel met een paar sleutelwoorden iets over je persoonlijkheid.
 • Wek het verlangen (Desire) op bij de selecteur om nader met jou kennis te maken.
 • Zet aan tot Actie en geef in de afsluiting van de sollicitatiebrief aan dat je graag wilt worden uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek.

Hoe schrijf je zo'n verkoopverhaal? Daarop gaan we dieper in in het artikel IJzersterke sollicitatiebrief schrijven. Daar vind je onze tips en uitleg voor het schrijven van een zeer goede sollicitatiebrief.

Let op de stijl: een goede sollicitatiebrief moet formeel zijn, maar niet té. Hij moet ook passen bij de stijl van de organisatie waar je solliciteert. Schrijf korte, heldere, actieve zinnen. Houd de brief kort en bondig. De selecteur moet tientallen brieven en cv's beoordelen en neemt niet de tijd om allerlei lange verhalen te lezen.

Voor een goede motivatiebrief gelden dezelfde regels.

Tot slot: de onderkant

De meestgebruikte groet onder een sollicitatiebrief is: "Met vriendelijke groet,". Als je bij een formele organisatie solliciteert dan kun je kiezen voor "Hoogachtend,".

Daaronder staat ruimte voor een handtekening en dan je naam.

Met vriendelijke groet,


Pieter van den Brink

Als je de brief op papier verstuurt, dan zet je daadwerkelijk je handtekening met een balpen met blauwe inkt. Wanneer je de sollicitatiebrief als PDF per e-mail verstuurt, dan mag je de handtekening weglaten. Maar het staat wel verzorgd om een ingescande handtekening in je brief op te nemen.

Tot slot zet je eronder:

Bijlage: curriculum vitae

Of:

Bijlage: cv

Voorbeeld sollicitatiebrief

Je vindt hier vele voorbeelden van sollicitatiebrieven, waaronder een modelvoorbeeld dat we voor je hebben gemaakt op basis van een analyse van de bijbehorende vacature. Je vindt er ook brieven van mensen die hun brief plaatsten in het forum, met daarbij commentaar van de redactie van Carrièretijger. We bespreken de inhoudelijke keuzes én de schrijfstijl van de brief.

Open sollicitatie

Als je 'ongevraagd' solliciteert en dus niet reageert op een openstaande vacature, dan schrijf je een open sollicitatie. Hoe begint een open sollicitatiebrief, als er geen vacature is waarop je kunt aansluiten?

Referenties

Zijn referenties tegenwoordig nog belangrijk om te vermelden in een brief? En je voetbalcoach, is dat een goede referentie?

Opvallen tussen grijze muizen

Opmaak van je sollicitatiebrief

Er wordt meestal niet van je verwacht dat je verstand hebt van vormgeving en typografie, dus maak veilige en gebruikelijke keuzes. Een paar richtlijnen voor de layout van je brief:

 • Beperk de lengte van de brief liefst tot 1, maximaal anderhalf kantje. Je print het op 1 of 2 enkelzijdig bedrukte A4'tjes, die niet beide helemaal vol staan.
 • Zorg voor een luchtige briefopmaak met voldoende regelafstand, enkele witregels en grotere witruimte tussen de onderdelen van de brief.
 • Stel je tekstverwerker in op links uitlijnen. De tekst vult dan niet de hele regel tot aan een rechter kantlijn.
 • Zeer geschikte lettertypes voor zowel je sollicitatiebrief als je cv zijn Helvetica, Verdana en Tahoma. Dit zijn prettig leesbare fonts en ze komen modern over. De lezers zijn waarschijnlijk iets ouder dan jij en hebben mogelijk minder scherpe ogen, dus kies liever een lettergrootte van 12pt dan het veelgebruikte 11pt.
 • De kleur is simpelweg zwart op wit. Alleen als je solliciteert op een creatieve functie kun je het gebruik van andere kleuren overwegen.

Sla je brief tot slot op als PDF (in de tekstverwerker heet dat "opslaan als PDF", "exporteren naar PDF" of "printen naar PDF"). Kies een bestandsnaam waarmee de ontvanger hem zal willen bewaren. Liever "sollicitatie_controller_jan_jansen.pdf" in plaats van "sollicitatie_bij_bedrijfsnaam.pdf".

Voordat je de sollicitatiebrief verstuurt

Vlak voordat je de brief verstuurt, kun je nog 3 dingen doen:

 1. Check je brief op de meest gemaakte fouten, die wij voor je hebben samengevat na het lezen van honderden brieven die in het forum zijn geplaatst.
 2. Controleer je brief met de checklist voor een perfecte sollicitatiebrief
 3. Laat je brief nalezen door iemand uit je omgeving, of vraag feedback in het forum van Carrièretijger.

Solliciteren per e-mail

Kun je je brief eigenlijk per e-mail versturen? Zijn daar regels voor?

Een toegespitst cv maken

Het beste is om voor elke afzonderlijke sollicitatie een aangepast cv te maken, waarin je de meest relevante ervaring benadrukt. Kopieer je moeder-cv, verwijder details die voor deze baan onbelangrijk zijn en voeg specifieke zaken toe die voor deze functie gevraagd worden. Stuur je cv nooit op zonder begeleidende brief. In je cv staan feiten, in de brief verkoop je jezelf.

Cv aanpassen voor een sollicitatie

Een sollicitatiebrief is niet compleet zonder cv. Vaak schrijf je in één sollicitatietraject meerdere brieven voordat je ergens binnen bent. Aan het begin stel je je cv op, en bij elke sollicitatie pas je die aan.

Getuigschrift meesturen?

Is het verstandig een getuigschrift van je vorige werkgever(s) met je sollicitatiebrief en cv mee te sturen? Wat hoort er eigenlijk in een getuigschrift te staan?

Telefonisch contact rond je sollicitatie

Vooraf opbellen: stel slimme vragen

Als je even opbelt voordat je je sollicitatiebrief en cv toestuurt is de kans groter dat jouw brief uit de stapel wordt gekozen. Bovendien kun je slimme vragen stellen om aanknopingspunten voor je sollicitatiebrief en cv te vinden.

Afwachten of nabellen?

En dan, na drie weken heb je nog niets gehoord. Afwachten of opbellen?

Sollicitatiegesprek: netjes geklede carrièretijger met zelfverzekerde houding wordt geïnterviewd door twee selecteurs (op de rug gezien)

Tips

 • Zie je een leuke vacature waarop je toch niet gaat solliciteren, denk dan eens aan iemand in je netwerk. Stuur hem of haar een tip.
 • Veel sollicitanten zoeken op "sollicitatiebrief voorbeelden". Hier vind je zowel een modelvoorbeeld als voorbeeldbrieven die in het forum geplaatst zijn met commentaar van de redactie.
 • Een sollicitatiebrief schrijven is eigenlijk een verkoopbrief schrijven. Heb je je sollicitatiebrief versterkt met een voordeel voor de werkgever om jou voor deze baan te kiezen? Als dit je vreemd voorkomt, lees dan over het onderdeel 'Desire' van de AIDA-formule.
 • Kopieer niet zomaar een voorbeeld van een website, maar schrijf een zeer persoonlijke sollicitatiebrief. De beste sollicitatiebrief vind je niet hier, die komt uit jouw pen.
 • In je sollicitatiebrief staan geen overbodige details. Houd de brief beknopt.
 • Het schrijven van een sollicitatiebrief is lastig en uitdagend. Ga de uitdaging aan en leer ervan.
 • Sluit je sollicitatiebrief af warm af met "Met vriendelijke groet,".

Aanbevolen websites

Bronnen

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv