Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Voorbeeld van een sollicitatiebrief

Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom hebben wij een model-sollicitatiebrief gemaakt bij een bestaande vacature. Op deze pagina vind je ook brieven van mensen die hun brief plaatsten in het forum, met daarbij commentaar van de redactie van Carrièretijger. Voordat je zelf een brief gaat schrijven, kun je deze voorbeelden analyseren om ervan te leren.

De vacature

Onderstaande vacature stond precies zo op internet. Het is een functie die door een werving- en selectiebureau is uitgezet.

"Enthousiaste controller voor een overheidsinstelling in Rotterdam"

Je bent verantwoordelijk voor alle controltaken binnen het district Rotterdam Rijnmond. Daarnaast stel je jaarplannen, jaarrekeningen en rapportages samen. Je ontwikkelt en schrijft beleidsvoorstellen en adviseert op financieel gebied. Daarnaast verzorg je de interne controle en adviseert over de administratieve organisatie. Tot slot stuur je verschillende financiële medewerkers aan en neemt deel aan diverse projectgroepen. 

Functie-eisen

Je beschikt over HBO werk- en denkniveau. Bij voorkeur een afgeronde Heao- of Spd-opleiding. Daarnaast heb je minimaal twee jaar werkervaring opgedaan in een vergelijkbare functie. Bovendien ben je analytisch, flexibel en heb je goede communicatieve vaardigheden."

De brief

Checklist
Checklist voor een goede sollicitatiebrief

Hans Koperdraat

Borneodreef 34

1024 XT  Amsterdam


Bureau Quest

Mevr. D. Jansen

Postbus 1121

2022 TK  Amersfoort


Amsterdam, 13 december 2005

Betreft: vacature enthousiaste controller


Geachte mevrouw Jansen,

U zoekt een enthousiaste controller en dat is exact de functie waar ik naar zoek. Ik zal u er in deze brief van overtuigen waarom ik denk dat ik die vakbekwame allround controller ben waarnaar u zoekt.

Ik ben een controller met oog voor cijfers, voor de bedrijfsprocessen en voor de mensen met wie ik samenwerk. Graag zou ik mijn talenten in een maatschappelijk relevante organisatie inzetten en verder ontwikkelen. Daarom solliciteer ik bij uw organisatie. 

Na het afronden van mijn hbo-opleiding bedrijfseconomie, werk ik nu bijna vier jaar als controller bij bedrijf X. Ik ben verantwoordelijk voor het maken van de jaarrapportages en de jaarplannen voor vijf afdelingen. Daarnaast adviseer ik over een resultaatgerichte inrichting van de administratieve organisatie. 

In mijn huidige baan heb ik ervaren hoe ik mijn enthousiasme kan inzetten in mijn werk. Een klantgerichte houding en inlevingsvermogen in de behoeftes van managers is, heb ik gemerkt, veel effectiever dan regels en procedures opstellen voor de aanlevering van gegevens. Regels zijn natuurlijk belangrijk, maar het belang van de mensen voor wie je ze maakt, staat in mijn visie voorop. 

Het moderniseren van de administratieve organisatie is me in mijn huidige baan uiteindelijk zelfs bij de taaiste afdelingen gelukt, door juist die instrumenten te ontwikkelen die aansluiten op de éigen behoefte aan inzicht van managers. Doordat ik voor dit veranderproject buiten mijn eigen terrein heb gewerkt en de organisatie van andere afdelingen goed heb geanalyseerd, zal ik ook direct effectief aan het werk kunnen in uw organisatie. 

Wat me ten slotte aantrekt in de door u geboden baan is de mogelijkheid mijn managementvaardigheden verder te ontwikkelen. Tijdens een lange ziekteperiode verving ik mijn manager. Hij was na zijn herstel blij dat hij meteen verder kon werken, aan een leeg bureau. Mijn collega's waardeerden mij vooral omdat ik goed kan luisteren, een coachende houding heb en op directe, maar toch tactvolle wijze feedback geef op hun werk. 

Hoewel ik een echte Amsterdammer ben, kom ik toch graag naar Rotterdam voor een gesprek waarin ik mijn enthousiasme over deze baan verder toe kan lichten.

Met vriendelijke groeten,

Hans Koperdraat


Bijlage: curriculum vitae

Analyse

In een sterke sollicitatiebrief vind je het volgende terug:

Vind jij deze vier elementen terug in bovenstaande voorbeeldbrief?

Een handig hulpmiddel voor het schrijven van een brief is de AIDA-formule. Ook in deze brief moet je de A van Aandacht trekken, de I van Interesse wekken, de D van Desire oproepen en de A van Aanzetten tot Actie kunnen ontdekken. Probeer eerst zelf te vinden hoe de formule is toegepast en kijk pas dan naar onze analyse. Andere aandachtspunten vind je in de checklist voor een goede sollicitatiebrief.

Meer voorbeeldbrieven

Een sollicitatiebrief schrijven lastig? Hieronder vind je enkele voorbeelden die je kunt gebruiken om inspiratie om te doen voor je eigen brief. Een aantal brieven komen uit het forum van Carrièretijger. De redactie heeft deze brieven van commentaar voorzien en suggesties gedaan voor verbetering.

Neem een brief nooit integraal over; je brief moet een afspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid. Daarnaast googelen recruiters en hrm’ers met grote regelmaat sollicitanten en wanneer ze ontdekken dat jouw brief een knip- en plakwerk is, kun je ervan uitgaan dat je op de stapel met afwijzingen belandt.

Voorbeeldbrieven dienstverlenende/commerciële sector

Voorbeeldbrieven gezondheidszorg

Voorbeeldbrieven sociale sector en onderwijs

Voorbeeldbrieven technische sector

Voorbeeldbrieven sector recht en bestuur

Voorbeeldbrieven voor stageplaats, traineeship of opleidingsplaats

Meer voorbeelden

Auteur: Marielle de Groot en Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/voorbeeldbrief Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger