Voorbeelden van sollicitatiebrieven

Modelvoorbeeld sollicitatiebrief controller

Goed voorbeeld doet goed volgen. Daarom hebben wij een modelvoorbeeld van een goede sollicitatiebrief gemaakt bij een bestaande vacature. Dit is echt een perfecte sollicitatiebrief (maar ook een goede motivatiebrief), waar de redactie al zijn kennis en kunde in heeft gestoken. Voordat je zelf een brief gaat schrijven, kun je dit model analyseren om ervan te leren.

Modelvoorbeeld open sollicitatie

We hebben ook een modelvoorbeeld van een open sollicitatiebrief, die niet is geschreven in reactie op een vacature. Deze is van een sollicitant met werkervaring als stewardess, die een carrièreswitch wil maken en wil gaan werken bij het Florence Nightingale ziekenhuis in Amsterdam. Ze weet nog niet precies in welke functie.

Meer voorbeelden

Hieronder vind je exemplaren voor verschillende functies, die je kunt gebruiken om inspiratie om te doen voor je eigen brief. Een aantal motivatiebrieven komen uit het forum van Carrièretijger. Andere brieven zijn voor fictieve vacatures. De redactie heeft deze brieven van commentaar voorzien en suggesties gedaan voor verbetering.

Sterke sollicitatiebrieven voor functies in de dienstverlenende/commerciële sector

Een aantal sollicitatiebrieven voor functies in de gezondheidszorg

Voor functies in de sociale sector en het onderwijs

Voor functies in de technische sector

Voor functies in de sector recht en bestuur

Voor vacatures als een stageplaats, traineeship of opleidingsplaats

Maak je eigen unieke brief

De gratis voorbeeldbrieven die we hier presenteren zijn niet alleen ter illustratie, maar vooral ook bedoeld om van te leren. Daartoe verwijzen we in het commentaar van de redactie onder de exempels naar artikelen over het schrijven van een goede sollicitatiebrief zoals:

Neem een motivatiebrief nooit integraal over; je brief moet een afspiegeling zijn van jouw persoonlijkheid. Daarnaast googelen recruiters van bedrijven regelmatig sollicitanten en wanneer ze ontdekken dat jouw brief navolging is van een sjabloon of schoolvoorbeeld, kun je ervan uitgaan dat je de baan kunt vergeten. Een paradigma van recruiters is dat ze jou willen doorgronden, niet de tekst van iemand anders. Een voorbeeldbrief als basis gebruiken is niet gratis: het is hard werken om er jouw brief van te maken.

Tips voor jouw brief

Schrijf een unieke brief voor de specifieke baan waarop je solliciteert. Maak ook een aangepast cv.

 • Kies een correcte aanhef.
 • Verkoop jezelf als de ideale kandidaat. Geef zoveel mogelijk concrete voorbeelden met de STARR-methode.
 • Bedenk een toonbeeld van een creatieve openingszin.
 • Treur niet als je afgewezen wordt. Je leert stap voor stap beter solliciteren en je zult je nieuwe baan vinden. Er zijn genoeg bedrijven die zoeken naar een voorbeeldige kandidaat zoals jij.
 • Vermeld in je cv je recente functies en werkervaring in elke vergelijkbare functie die je  hebt gehad. Besteed extra aandacht aan een voorbeeldfunctie die je ergens hebt vervuld.
 • Schrijf in je brief niet hoeveel jaar ervaring je hebt. Laat liever inhoudelijk je kwaliteiten blijken. De recruiter leest je werkervaring wel af uit je curriculum vitae.
 • Houd er rekening mee dat je toekomstige manager de brief leest. Wek geen verwachtingen die je later in de problemen brengen.
 • Besteed extra aandacht in je cv aan wat je het laatste jaar werkervaring hebt gedaan en maak je cv up-to-date. De kans is groot dat je in het sollicitatiegesprek vragen krijgt over je laatste baan. Maar ook de informatie over je vorige functies moet natuurlijk acccuraat zijn.
 • Reageer niet alleen op vacatures maar wees ook proactief en stuur spontane sollicitatiebrieven.

Aanbevolen website

 • Sollicitatiebrieven: geen raketwetenschap - door Marius Wanders
  De auteur heeft veel ervaring met het lezen van sollicitatiebrieven en selecteren van kandidaten. Hij schreef een succesvolle sollicitatiebrief voor zijn zoon, en presenteert die als sjabloon dat je als inspiratie kunt gebruiken. Deze brief bevat een 'storytelling narrative', een kort verhaaltje dat de lezer boeit.

Auteur: Marielle de Groot en Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Voorbeelden van sollicitatiebrieven