Bellen voor je sollicitatie: stel slimme vragen

Het is een goed idee om de werkgever op te bellen voor je een sollicitatiebrief stuurt. Doordat je al interesse hebt getoond en per telefoon persoonlijk contact hebt gehad is de kans groter dat jouw brief bij de eerste selectieronde uit de grote stapel wordt gekozen.

De meeste sollicitanten nemen niet de moeite om te bellen voor hun sollicitatie, dus als jij dat wel doet val je op bij de selecteurs. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek wordt er groter van. Je wilt wel positief opvallen, dus bereid het gesprek en je vragen goed voor.

Achterhaal de juiste contactpersoon

Probeer om te beginnen te ontdekken wie de sollicitatiebrieven in eerste instantie beoordeelt en selecteert. Als er in de vacaturetekst geen specifiek contactpersoon vermeld staat, bel dan het algemeen telefoonnummer van de werkgever, laat je doorverbinden naar de HRM- of personeelsafdeling en vraag aan wie je je brief kunt richten of bij wie je inhoudelijke vragen over de vacature kunt stellen. Het is handig de personeelsafdeling gelijk te vragen naar de voorletters (en eventueel de titel) van die persoon.

Vervolgens bel je die persoon. Vraag eerst of je telefoontje op dit moment gelegen komt. Natuurlijk kun je een toelichting vragen op de vacature of de procedure, als er nog dingen onduidelijk zijn. Bij een open sollicitatie kun je vragen of die op dit moment op prijs wordt gesteld. Maar je kunt daarnaast ook slimme vragen stellen, om aanknopingspunten voor je sollicitatiebrief en cv te vinden.

Vraag wat de selecteur belangrijk vindt!

In de vacature staan allerlei eisen die aan de kandidaat worden gesteld. Maar wat vindt de selecteur belangrijk? Als je erachter kunt komen waar hij vooral op let, dan kun je juist die eigenschappen en vaardigheden benadrukken in je sollicitatiebrief om zijn interesse te wekken.

Hoe vraag je dat?

Om te ontdekken wat iemand belangrijk vindt, moet je hem aan het woord laten. Dat doe je door open vragen te stellen.

Directe vragen: meteen op je doel af

Met een directe vraag vraag je precies wat je wilt weten. Namelijk: wat vindt de selecteur belangrijk? Je kunt bijvoorbeeld vragen:

Indirecte vragen: aanwijzingen losweken

Je kunt het ook anders aanpakken: met indirecte vragen. Je stelt bijvoorbeeld inhoudelijke vragen over de functie en je luistert goed of de selecteur aanwijzingen loslaat over wat hij belangrijk vindt.

Je kunt bijvoorbeeld vragen:

  • Voor wat voor projecten zal de projectleider verantwoordelijk worden?
  • In de vacature staat dat u zoekt naar een initiatiefrijke directiesecretaresse. Op welke gebieden verwacht u vooral initiatieven?
  • U zoekt een vasthoudende accountmanager met overtuigingskracht. In wat voor salestrajecten moet de accountmanager vooral resultaat behalen? (Met zo’n vraag laat je blijken dat je snapt waar het om draait.)

Bedenk van tevoren goed welke vragen je wilt stellen. Maak jezelf een voorstelling van de baan zoals jij denkt dat die eruitziet en formuleer vragen waarmee je kunt verifiëren of die voorstelling van zaken klopt. Zo'n aanpak laat zien dat je je inleeft in de situatie bij het bedrijf waar je solliciteert en maakt ook dat je goed kunt uitzoeken of jij er wel past. Begin dit soort vragen bijvoorbeeld zo: "Ik kan me voorstellen dat ... Klopt dat?"

Aarzel niet om door te vragen als je ontwijkende of vage antwoorden krijgt. Je kunt nog meer te weten komen door de antwoorden van de selecteur samen te vatten en een reactie te vragen. Bijvoorbeeld:

  • Ik begrijp dat de projecten op zichzelf niet zo ingewikkeld zijn, maar dat de projectomgeving complex is. De projectleider moet dus inzicht hebben in de belangen van alle partijen?
  • Het gaat er dus om dat de directiesecretaresse de samenwerking tussen de afdelingssecretariaten verbetert. Heeft zij daarbij ook leidinggevende taken?
  • Het gaat dus om taaie aanbestedingstrajecten. Denkt u dat een goed netwerk bij overheidsorganisaties kan helpen?

Wat je niet moet vragen

  • Dingen die al in de vacature staan, die je kunt opzoeken op de website van het bedrijf of in een jaarverslag.
  • Of de gevraagde opleiding - die jij niet hebt - echt een harde eis is. Je kunt soms wel solliciteren als je niet de gevraagde opleiding en ervaring hebt, maar het is niet slim om de selecteur alvast te laten weten dat je eigenlijk niet aan de eisen voldoet.
  • Hoeveel je kunt verdienen. Dat komt pas in de salarisonderhandeling aan de orde.

Bereid je voor op wedervragen

Als je goede vragen stelt, moet je niet verrast zijn als de selecteur in jou geïnteresseerd raakt. Bereid je voor om zijn vragen slim te kunnen beantwoorden.

Telefoongesprek afsluiten

Sluit het gesprek netjes af en bedank je gesprekspartner voor zijn tijd. Luister aandachtig naar zijn afronding, zeg nog een keer dank of gedag en hang dan pas op. Zo laat je na het belletje een prettige indruk achter bij je gesprekspartner.

Refereer in je sollicitatiebrief aan het telefoongesprek

Vermeld in de openingszinnen van je sollicitatiebrief dat je al telefonisch contact hebt gehad (waarmee je brief opvalt) en noem een of twee punten die je daaruit duidelijk zijn geworden. Zo geef je aan dat je je inleeft in de wensen van het bedrijf.

Geen voorafgaande ervaring met sollicitatiegesprekken

Als je nog geen ervaring hebt met sollicitatiegesprekken, dan is het belangrijk je te realiseren dat het eerste telefoongesprek eigenlijk een eerste kort sollicitatiegesprek is. Het is een goed idee om te leren een competent sollicitatiegesprek te voeren, voordat je de telefoon pakt.

Verder geldt voor het telefonisch gesprek dat alle algemene gespreksvaardigheden daarin van pas kunnen komen.

Nerveus om te bellen voor je sollicitatie?

Vind je het spannend om de werkgever op te bellen en het gesprek aan te gaan? Herhaal dan als voorbereiding op het gesprek wat affirmaties om je zelfvertrouwen te vergroten. Voorbeelden van bekrachtigingen die je kunt bevestigen:

  • Ik heb vertrouwen in mijn kwaliteiten
  • Ik kan mezelf uitstekend presenteren
  • Ik ben een aanwinst voor deze werkgever
  • Ik ben benieuwd wat deze werkgever te bieden heeft

Aanbevolen website

Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Bellen voor je sollicitatie: stel slimme vragen