Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Vooraf opbellen: stel slimme vragen

Vooraf opbellen: stel slimme vragen

Het is een goed idee om de werkgever op te bellen voor je een sollicitatiebrief stuurt. Doordat je al interesse hebt getoond en persoonlijk contact hebt gehad is de kans groter dat jouw brief bij de eerste selectieronde uit de grote stapel wordt gekozen.

Achterhaal de juiste contactpersoon

Probeer om te beginnen te ontdekken wie de sollicitatiebrieven in eerste instantie beoordeelt en selecteert. Als er in de vacaturetekst geen specifiek contactpersoon vermeld staat, bel dan de personeelsafdeling en vraag aan wie je je brief kunt richten of bij wie je inhoudelijke vragen over de vacature kunt stellen. Het is handig de personeelsafdeling gelijk te vragen naar de voorletters (en eventueel de titel) van die persoon.

Vervolgens bel je die persoon. Vraag eerst of je telefoontje op dit moment gelegen komt. Natuurlijk kun je een toelichting vragen op de vacature of de procedure, als er nog dingen onduidelijk zijn. Bij een open sollicitatie kun je vragen of die op dit moment op prijs wordt gesteld. Maar je kunt daarnaast ook slimme vragen stellen, om aanknopingspunten voor je sollicitatiebrief en cv te vinden.

Vraag wat de selecteur belangrijk vindt!

In de vacature staan allerlei eisen die aan de kandidaat worden gesteld. Maar wat vindt de selecteur belangrijk? Als je erachter kunt komen waar hij vooral op let, dan kun je juist die eigenschappen en vaardigheden benadrukken in je sollicitatiebrief om zijn interesse te wekken.

Hoe vraag je dat?

Om te ontdekken wat iemand belangrijk vindt, moet je hem aan het woord laten. Dat doe je door open vragen te stellen.

Directe vragen: meteen op je doel af

Met een directe vraag vraag je precies wat je wilt weten. Namelijk: wat vindt de selecteur belangrijk? Je kunt bijvoorbeeld vragen:

Indirecte vragen: aanwijzingen losweken

Je kunt het ook anders aanpakken: met indirecte vragen. Je stelt bijvoorbeeld inhoudelijke vragen over de functie en je luistert goed of de selecteur aanwijzingen loslaat over wat hij belangrijk vindt.

Je kunt bijvoorbeeld vragen:

Bedenk van tevoren goed welke vragen je wilt stellen. Maak jezelf een voorstelling van de baan zoals jij denkt dat die eruitziet en formuleer vragen waarmee je kunt verifiëren of die voorstelling van zaken klopt. Zo'n aanpak laat zien dat je je inleeft in de situatie bij het bedrijf waar je solliciteert en maakt ook dat je goed kunt uitzoeken of jij er wel past. Begin dit soort vragen bijvoorbeeld zo: "Ik kan me voorstellen dat ... Klopt dat?"

Aarzel niet om door te vragen als je ontwijkende of vage antwoorden krijgt. Je kunt nog meer te weten komen door de antwoorden van de selecteur samen te vatten en een reactie te vragen. Bijvoorbeeld:

Wat je niet moet vragen

Bereid je voor op wedervragen

Als je goede vragen stelt, moet je niet verrast zijn als de selecteur in jou geïnteresseerd raakt. Bereid je voor om zijn vragen slim te kunnen beantwoorden.

Refereer in je sollicitatiebrief aan het telefoongesprek

Vermeld in je sollicitatiebrief dat je al telefonisch contact hebt gehad en noem een of twee punten die je daaruit duidelijk zijn geworden. Zo geef je aan dat je je inleeft in de wensen van het bedrijf.

Aanbevolen website

Auteur: René Pijlman

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/vooraf-opbellen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger