Referenties

Soms staat in een vacaturetekst dat je een aantal referenties moet opgeven. Soms wordt er in de loop van de sollicitatieprocedure naar gevraagd. Hoe ga je om met het verzoek om referenties?

Wat is een referentie?

Soms wil je toekomstige werkgever van iemand anders horen hoe je functioneert, wat voor iemand je bent, wat je sterke en zwakke punten zijn etc. In dat geval verzoeken ze je om een aantal referenties op te geven. Het is volgens de sollicitatiecode niet toegestaan om zonder jouw medeweten inlichtingen bij iemand over jou op te vragen, dus een potentiële werkgever zal altijd om je toestemming moeten vragen. Dat maakt dat je er even over kunt nadenken wie je gegevens over jou zult laten verstrekken.

De persoon die de referentie geeft noemen we een referaat.

Carrièretijger geeft een referentieVraag je referaten eerst om toestemming

Het is goed gebruik om nooit ongevraagd iemand op te geven als referentie. Vraag altijd de betreffende persoon of hij/zij het goed vindt om voor jou als referaat op te treden. Dan wordt diegene niet overvallen door een telefoontje van iemand die van alles over jou wil weten.

Als je in het sollicitatiegesprek de vraag krijgt of je referenties kunt geven, noem dan zeker geen namen. Voorbeeld van een antwoord dat je kunt geven:

Dat denk ik wel. Ik wil er nog even over nadenken en een paar mensen vragen of zij een referentie willen geven. Ik stuur u de gegevens  binnenkort per e-mail.

Wie vraag je als referaat?

Kies als referaat mensen die:

 • jou goed kennen
 • van wie je weet dat ze positieve dingen over je kunnen vertellen
 • van wie je weet dat ze minder positieve dingen diplomatiek kunnen verwoorden

Denk bij het kiezen van referaten niet alleen aan je vorige werkgever, maar ook bijvoorbeeld aan oud-docenten, of mensen die jou kennen als vrijwilliger enzovoort.

Referenties vermelden

 • Het is meestal niet nodig referenties in je cv op te nemen als daar niet in de vacaturetekst om gevraagd wordt. In de meeste gevallen zullen werkgevers in een vroeg stadium van de sollicitatieprocedure geen inlichtingen over kandidaten gaan inwinnen. Dat doen ze pas later in de procedure, bij de kandidaten in wie ze echt geïnteresseerd zijn. Op dat moment zal de commissie je soms vragen alsnog referenties te verschaffen.
 • Mocht je je cv op internet publiceren of een LinkedIn-profiel hebben, zet daar dan überhaupt geen referenties in, omdat je er geen zicht op hebt waar die informatie terechtkomt.
 • Wordt er niet om gevraagd, maar wil je toch laten weten dat je over referenties beschikt, neem dan de volgende zin op in je cv: Referenties: op aanvraag.
 • Als er om referenties wordt gevraagd, neem dan een apart kopje 'Referenties' op in je cv. Vervolgens vermeld je de volledige naam, bedrijfs- en contactgegevens van de referaten en hun functie. Een voorbeeld:

  Referentie:
  Mevr. Carrie Tijger
  Uitgever www.carrieretijger.nl
  Telefoon werk: 123-456789
  E-mail: carrie.tijger@carrieretijger.nl

 • Controleer of alle gegevens van je referaten nog actueel zijn, want het is natuurlijk wat vreemd als blijkt dat de referaat al drie maanden niet meer op de opgegeven plek werkt.
 • Vermeld niet wat voor goeds de referaten over jou te melden hebben. Dat maakt een opschepperige indruk.

Eerlijk duurt het langst

Er zijn bedrijven die aan particuliere bedrijfsrecherchebureaus de opdracht geven cv's op waarheid te controleren. Dat soort speurwerk raakt aan de grenzen van de Wet op de bescherming van persoonsgegevens. Het zegt wellicht iets over de werkgever als hij tot dit soort middelen overgaat. Overigens moet de werkgever voor dit soort onderzoek jouw toestemming vragen.

Om een potentiële werkgever garanties te geven over je cv kun je door sommige van dat soort speurbedrijven op jouw initiatief je cv laten checken. Op die manier verkrijg je een keurmerk voor je cv, waaruit dan moet blijken dat je zo eerlijk als goud bent geweest. Het devies is: lieg nooit in je cv of sollicitatiebrief en weeg goed af waar de grens ligt tussen eerlijkheid en bluf.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Referenties