Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Referenties

Referenties

Soms staat in een vacaturetekst dat je een aantal referenties moet opgeven. Soms wordt er in de loop van de sollicitatieprocedure naar gevraagd. Hoe ga je om met het verzoek om referenties?

Wat is een referentie?

Soms willen werkgevers van iemand anders horen hoe je functioneert, wat voor iemand je bent, wat je sterke en zwakke punten zijn etc. In dat geval verzoeken ze je om een aantal referenties op te geven. Het is verboden om zonder jouw medeweten inlichtingen bij iemand over jou op te vragen, dus een potentiële werkgever zal altijd om je toestemming moeten vragen. Dat maakt dat je er even over kunt nadenken wie je gegevens over jou zult laten verstrekken.

Wie vraag je als referentie?

Het is gebruikelijk om nooit ongevraagd iemand op te geven als referentie. Vraag altijd de betreffende persoon of hij/zij het goed vindt om voor jou als referentie op te treden. Dan wordt diegene niet overvallen door een telefoontje van iemand die van alles over jou wil weten. Kies als referentie mensen die:

Denk bij het kiezen van referenties niet alleen aan je vorige werkgever, maar ook bijvoorbeeld aan oud-docenten, of mensen die jou kennen als vrijwilliger enzovoort.

Referenties vermelden

Eerlijk duurt het langst

Er zijn bedrijven die aan particuliere bedrijfsrecherchebureaus de opdracht geven cv's op waarheid te controleren. Dat soort speurwerk raakt aan de grenzen van de Wet op de bescherming van persoonsgegevens. Het zegt wellicht iets over de werkgever als hij tot dit soort middelen overgaat. Overigens moet de werkgever voor dit soort onderzoek jouw toestemming vragen.

Om een potentiële werkgever garanties te geven over je cv kun je door sommige van dat soort speurbedrijven op jouw initiatief je cv laten checken. Op die manier verkrijg je een keurmerk voor je cv, waaruit dan moet blijken dat je zo eerlijk als goud bent geweest. Het devies is: lieg nooit in je cv of sollicitatiebrief en weeg goed af waar de grens ligt tussen eerlijkheid en bluf.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/referenties Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger