Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Solliciteren per e-mail

Solliciteren per e-mail

Veel bedrijven vragen je om je sollicitatiebrief en cv per e-mail naar hen te versturen of om een online sollicitatieformulier in te vullen. Waar moet je op letten als je via mail of via het web solliciteert?

Aandachtspunten bij online solliciteren

Solliciteren via een sollicitatieformulier

Als een bedrijf een sollicitatieformulier op het web zet, gebruik dat dan. Stuur dan niet een e-mail met een brief als attachment, want blijkbaar wil het bedrijf graag standaardformulieren ontvangen. Een brief die als bijlage bij een e-mail zit, wordt dan misschien helemaal niet bekeken en komt wellicht zelfs niet op de goede plek binnen het bedrijf aan.

Overigens is het niet bij alle bedrijven zo dat het sollicitatieformulier de brief vervangt. Soms is het juist iets aanvullends. Als je daarover twijfelt, vraag het dan voor de zekerheid na bij het bedrijf waar je wilt solliciteren.

Als je een sollicitatieformulier moet gebruiken, is het moeilijk om op te vallen tussen alle andere sollicitatieformulieren die het bedrijf ontvangt. Gebruik vooral de inhoud om je te onderscheiden. Schrijf een goede motivatie en voorzie hem van voorbeelden. Je moet er op die manier voor zorgen dat je 'blijft hangen'. Gebruik de STAR-methode om je beweringen concreet te maken.

Het sollicitatieformulier nodigt uit om even in de gauwigheid wat vragen te beantwoorden en hem snel weg te sturen. Pas daarvoor op. Wees even zorgvuldig als bij het schrijven van een sollicitatiebrief.
Lees het formulier na het invullen nog eens grondig door. Vraag jezelf de volgende dingen af:

Een groot nadeel van sollicitatieformulieren is dat ze vragen kunnen bevatten over dingen waar je liever niet al te veel over zegt, bijvoorbeeld over perioden van werkloosheid, ziekte etc. Geef diplomatieke antwoorden, of laat sommige zaken een beetje in het midden, vooral als je het gevoel hebt dat er onderwerpen bij zitten waar het bedrijf eigenlijk helemaal niet naar mag vragen.


Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/sollicitatiebrief-en-cv/sollicitatie-via-e-mail Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger