Opbouw van een ijzersterke sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief is een zakelijke brief aan een werkgever waarin je schrijft dat je graag bij deze organisatie wil werken. Zoals elke zakelijke brief, bouw je een goede sollicitatiebrief op met een aantal vaste onderdelen:

 • De bovenkant van de brief met:
  • De gegevens van de afzender: jouw naam, adres (woonadres en e-mailadres) en telefoonnummer.
  • Naam en adres van de werkgever, zo mogelijk met een "t.a.v." (ter attentie van) de naam van een contactpersoon bij het bedrijf.
  • Plaats en datum. Het is gebruikelijk in een zakelijke brief om de plaats te vermelden waar je op het moment van schrijven verblijft (normaliter je woonadres) en de datum waarop je de brief schrijft. Bijvoorbeeld: "Zutphen, 7 maart 2023".
  • Het onderwerp. Wees specifiek, noem de functie waarop je solliciteert en zo mogelijk een vacaturenummer of andere verwijzing naar de vacature. Daarmee komt je brief bij de juiste recruiter of selecteur terecht. Voorbeeld van een onderwerpregel: "Onderwerp: sollicitatie verpleegkundige (vacaturenummer 1234)". 
  • De aanhef gevolgd door een komma. Volg de strakke conventies voor de aanhef van een zakelijke brief en noem de lezer bij naam. Voorbeelden: "Geachte mevrouw Van Dalen" of "Geachte heer De Vries". Alleen als je de geadresseerde persoonlijk kent schrijf je "Beste voornaam achternaam,". Bij twijfel: hef aan met "Geachte".
 • Het inhoudelijk middendeel met enkele alinea's met de inhoud van je sollicitatiebrief of motivatiebrief. Hieronder geven we tips voor de juiste opbouw van het inhoudelijk deel met de AIDA-formule.
 • De onderkant van de brief met tot slot:
  • Een vriendelijke en professionele groet, gevolgd door een komma. Bijvoorbeeld: "Met vriendelijke groet".
  • De ondertekening. Als je de brief op papier per post stuurt, zet je daadwerkelijk je handtekening. Digitaal is dat onpraktisch en zet je alleen je volledige naam neer.
  • Verwijzing naar de bijlage(n). Voorbeeld: "Bijlage: curriculum vitae".

Geen van deze onderdelen mag in een goede sollicitatiebrief ontbreken.

Bouw de inhoud van je sollicitatiebrief op met de AIDA-formule

Een goede manier om je sollicitatiebrief of motivatiebrief op te bouwen is de AIDA-formule. AIDA staat voor Attention (aandacht), Interest (interesse), Desire (verlangen) en Action (actie). Het is een bewezen methode voor het schrijven van overtuigende en effectieve marketingboodschappen. Je past deze verkoopformule toe in je sollicitatiebrief door als het ware jezelf te 'verkopen' aan de werkgever.

Met het AIDA-model schrijf je een perfecte sollicitatiebrief met een logische opbouw en een overzichtelijke indeling.

Eerst trek je de aandacht van de lezer door je meest indrukwekkende prestaties of vaardigheden te belichten. Dit kan alles zijn wat je onderscheidt van de vele sollicitanten en waarmee je waarde voor het bedrijf aantoont.

Vervolgens wek je de interesse bij de lezer door meer details te geven over je achtergrond en ervaring. Hier kun je je werkervaring, capaciteiten en vaardigheden toelichten en uitleggen hoe deze relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert. Vermeld ook zeker een of twee van je sterkste soft skills. Gebruik concrete voorbeelden met de STAR-methode om je punten te illustreren en laat daarmee zien hoe je in een eerdere baan een soortgelijke uitdaging met succes hebt aangepakt.

Als je eenmaal de aandacht van de lezer hebt getrokken en zijn interesse hebt gewekt, moet je het verlangen opwekken om met jou kennis te maken door je motivatie en enthousiasme voor de baan en het bedrijf te tonen. Laat zien dat je er tijd in hebt gestoken en onderzoek hebt gedaan naar de activiteiten en waarden van de organisatie. Leg uit waarom je enthousiast bent over de functie en wat je kunt bijdragen.

Ten slotte moet je in de afsluiting van je sollicitatiebrief in de laatste alinea een duidelijke oproep tot actie opnemen die de lezer aanmoedigt je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek

In het algemeen moet de kern van je sollicitatiebrief overtuigend zijn en afgestemd op de specifieke vacature en het bedrijf waar je solliciteert. Gebruik de AIDA-formule als leidraad bij het schrijven en zorg ervoor dat je je sterke punten en motivatie benadrukt en je waarde voor de werkgever aantoont. De ideale lengte van je motivatiebrief is 1, maximaal anderhalf kantje. Op deze manier kost het de lezer niet onnodig veel tijd.

We hebben een ijzersterk voorbeeld van een sollicitatiebrief voor je geschreven, waarin je kunt zien hoe je de AIDA-methode in de praktijk kunt brengen.

Beantwoord vragen van de lezer

Je moet minimaal voldoen aan de harde functie-eisen in de vacature, anders komt je brief niet door de voorselectie. Een ijzersterke sollicitatiebrief beantwoordt daarbovenop de volgende vragen van de recruiter of selecteur:

 • Is deze sollicitant een aanwinst voor onze organisatie?
 • Is dit de perfecte kandidaat voor de functie?
 • Wat zijn de sterke punten en goede eigenschappen van deze kandidaat?
 • Wat heeft deze kandidaat nog meer in zijn of haar mars? Hoe kan deze kandidaat zich ontwikkelen en doorgroeien?
Auteur: René Pijlman

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Opbouw van een ijzersterke sollicitatiebrief