Andere manieren van solliciteren

Heel soms vindt iemand een baan zonder dat daar een sollicitatiebrief of een cv aan te pas komt. Hoe kan dat?
Het antwoord is: door creativiteit, lef en/of een netwerk. Of door jezelf ergens onmisbaar te maken.

Creatief aan een baan komen

Een werkloos journaliste had als droombaan: productmanager worden bij een krant. Vacatures bij kranten zijn er nauwelijks, dus ze zocht naar een alternatieve aanpak. Ze had de tijd. Ze schreef een grondig uitgewerkt plan voor een wervingsactie voor de krant waar ze het liefst wilde werken en stuurde dat op. Ze werd uitgenodigd om het plan te komen toelichten en werd meteen aangenomen.

Zo'n actie vergt durf, een grote dosis creativiteit, en eerlijk is eerlijk, ook een portie geluk. Want zoiets kan alleen gebeuren als de juiste persoon zich op de juiste plek op het juiste moment aandient. Een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat jij die persoon bent. Hoe doe je dat?

  • Zorg dat je zo veel mogelijk over het bedrijf te weten komt.
  • Zet je netwerk in en kijk of er mensen zijn die je iets over het bedrijf kunnen vertellen.
  • Kijk of je kunt informeren wat er bij het bedrijf of in de branche speelt. Op die manier kun je inhaken bij actuele kwesties en daarop inspelen.

Succes is natuurlijk niet gegarandeerd.

Blijven hangen

Wie een tijdje stage loopt of ergens als vrijwilliger werkt, laat zien wat hij/zij kan. Soms is een bedrijf zo tevreden en is de stagiair of vrijwilliger zo onmisbaar, dat hem/haar een baan wordt aangeboden. Kleine organisaties vinden het dan niet altijd nodig om een hele sollicitatiemolen op touw te zetten. Een motivatiebrief en/of een informatief gesprek met de baas zijn dan soms genoeg om de baan te krijgen.
Wil je op die manier blijven hangen, zorg er dan voor dat je jezelf onmisbaar maakt. Dat doe je door je verantwoordelijk op te stellen. Je zult opvallen bij de leidinggevende, die - als het meezit - graag wil dat je blijft.

Intern overstappen

Als je al ergens werkt en je bent wel toe aan iets nieuws, kun je altijd eens rondkijken of er binnen het bedrijf of de organisatie een baan van je gading is. Als er een vacature is, zul je vaak intern moeten solliciteren, maar er zijn ook andere manieren om jezelf in de picture te zetten voor een andere baan binnen je eigen organisatie. Vooral als je weet wat je wilt, kan het de moeite waard zijn goed te netwerken binnen het bedrijf.

  • Doe eens mee aan een project waarbij meerdere afdelingen betrokken zijn.
  • Leg informele contacten met mensen van andere afdelingen en maak aan die en gene je wensen kenbaar.
  • Werk op incidentele basis voor een andere afdeling. Soms is het mogelijk tijdelijk op een andere afdeling in te springen als er iemand ziek is of als er een extra klus geklaard moet worden.

Als je op deze manier binnen een bedrijf overstapt, breng je diversiteit aan in je profiel omdat je veel verschillende afdelingen en de bijbehorende werkzaamheden kent. Mensen met een breed profiel zijn vaak heel waardevol voor de organisatie, omdat ze de organisatie van diverse kanten kennen.

Carrièrebeurzen

Sommige bedrijven nemen deel aan carrièrebeurzen. Daar ontmoeten ze werkzoekenden. Het zijn grote evenementen waar bedrijven zich presenteren en waar werkzoekenden zich kunnen informeren over de verschillende bedrijven. Vaak zijn dit soort carrièrebeurzen branchespecifiek en meestal worden ze alleen georganiseerd in branches waar het aanbod aan werkzoekenden niet overweldigend is. Tip: maak een cv toegespitst op dergelijke beurzen en neem dat altijd mee.

Natuurlijk zul je vaak, als je met een bedrijf of zo'n beurs hebt kennisgemaakt, te horen krijgen: "Stuur maar een brief en een cv, dan hoor je nog wel van ons." Maar als je je goed profileert, een goed verhaal hebt en een interessante gesprekspartner bent, dan kan het zijn dat degene in de stand denkt: 'Hé, dat is een interessante vent. Die is echt wat voor ons.' Misschien word je wel meteen uitgenodigd voor een gesprek. Natuurlijk is het zaak om dan alsnog een cv mee te nemen en het gesprek grondig voor te bereiden, maar de eerste hobbel heb je zo wel al genomen.

Dit soort gelukstreffers lukken alleen als:

  • je je van tevoren goed hebt voorbereid.
  • je een passend profiel hebt en liefst een combiprofiel.
  • blijk geeft van kennis van zaken.
  • het goed klikt met je gesprekspartner.

Ook hier geldt: succes niet verzekerd.

Conferenties: een uitstekende netwerkgelegenheid

Een ex-hoofd van een onderwijsadministratie: "Ik ontmoette ooit op een conferentie over onderwijssystemen een jongen die een zelfde soort baan had als ik, maar dan op een andere hogeschool. We raakten aan de praat over duizend en een dingen, en we hebben het jaar daarop heel intensief samengewerkt, omdat zijn hogeschool precies hetzelfde traject met de vervanging van een systeem doormaakte als de school waar ik werkte. Na twee jaar werd hij consultant bij een adviesbureau en ik verloor hem uit het oog. Tot mijn verbazing belde hij mij een halfjaar later op en vroeg of ik zijn collega wilde worden bij het adviesbureau! Fantastisch toch?"

Conferenties zijn er allereerst voor kennisuitwisseling, maar bieden ook een belangrijke gelegenheid tot netwerken. Omdat conferenties altijd over een min of meer specifiek onderwerp gaan, is de kans groot dat je interessante mensen ontmoet, die ongeveer in jouw branche en jouw vakgebied werken. Dat kan aanleiding geven tot geanimeerde gesprekken, omdat je veel deelt. Ben je op zoek naar een baan, dan is het de kunst om dat niet rond te roepen (daar is de conferentie immers niet voor), maar dat op gepaste wijze door te laten schemeren.

  • Voer inhoudelijke gesprekken. Als het echt interessant wordt en je denkt: dat bedrijf is wel wat voor mij', stel dan aan je gesprekspartner voor om nog een andere keer verder te praten. Misschien kan je gesprekspartner je wel hun nieuwe softwarepakket demonstreren, of is hij wel uiterst trots op hun nieuwe robotgestuurde bedrijfsbibliotheek. Het zijn heel geschikte binnenkomers waar misschien een mooi vervolg uitrolt.
  • Zorg altijd voor voldoende visitekaartjes als je naar een conferentie gaat.
  • Vergeet de wederdienst niet. Stel je gesprekspartner voor aan je collega's of laat hem op zijn beurt in jouw bedrijf rondkijken als je denkt dat hij daar behoefte aan heeft.
  • Wees niet uit op onmiddellijk succes. Soms heeft een prettige ontmoeting jaren later een nieuwe baan tot gevolg.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiebrief en cv Andere manieren van solliciteren