Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Banenjacht Netwerken via je online identiteit

Netwerken via je online identiteit

Als je aan het solliciteren bent, kun je er zeker van zijn dat leden van een sollicitatiecommissie, headhunters en medewerkers van werving- en selectiebureaus nieuwsgierig zijn naar jou. Stiekem willen ze veel meer van je reilen en zeilen weten dan jij opgeeft op je cv en schrijft in je sollicitatiebrief. 'Wat is dat voor iemand', vragen ze zich af, als ze de eerste formaliteiten over je hebben doorgenomen en enigszins in je geïnteresseerd zijn geraakt. Je naam is dan gauw in Google ingetikt. Wat vinden ze daar over jou? Een website over je afstudeerproject, een boekrecensie op een boekenmarktplaats, een forumbijdrage over je sollicitatiebrief of een lijstje met namen van mensen die zich hebben verenigd tot een club voor nachtelijke grafitti-acties (om maar wat te noemen)? En wellicht nog wel erger, misschien vinden ze wel helemaal niets. 

Online identiteit gebruiken voor je carrière

Wil je serieus genomen worden, dan doe je er goed aan ook serieus werk te maken van je online identiteit op het internet. Het is een vorm van personal branding: je maakt van jezelf een 'merk'. Dingen die je kunt overwegen om te doen:

Belangrijk is dat je al die informatie up-to-date houdt. Dat kost af en toe wat tijd en inspanning. Wil je die er niet in stoppen, dan kun je je beter de moeite besparen om überhaupt een online identiteit neer te willen zetten, want geen informatie is misschien wel beter dan verouderde of belastende informatie.

Online netwerken

Heb jij succes bij je loopbaan door je online aanwezigheid? Of juist negatieve ervaringen? Vertel erover op het forum.

Netwerken doe je om er eventueel ooit iets aan over te houden. Het hoeft niet direct resultaat op te leveren. Laten weten dat je bestaat en wat je doet zijn de belangrijkste activiteiten bij het netwerken. Daar kunnen alle hierboven genoemde digitale middelen natuurlijk uitstekend voor dienen. Af en toe de mensen in je netwerk attenderen op je nieuwste weblog, of je nieuwste ontwerp of idee dat je via je je website showt: het zijn manieren om jezelf (hernieuwd) onder de aandacht te brengen. Maar vergeet niet: netwerken is ook iets persoonlijks en gaat verder dan showen en namen rondstrooien. Af en toe welbewust contact (persoonlijk of digitaal) onderhouden werkt veel beter dan alleen maar mensen toevoegen aan je vriendenbak van Facebook. Toegegeven: mensen denken weer even aan je als je ze uitnodigt als 'vriend', maar het gevaar bestaat dat ze zich gebruikt voelen als statussymbool (omdat ze kunnen showen hoeveel 'vrienden' ze hebben). Ga dus doordacht en sociaal met je netwerkcontacten om.
Bij netwerken geldt: voor wat, hoort wat. Het kan daarom nuttig zijn om af en toe een forumbijdrage te plaatsen en te reageren op iemands bericht om hem of haar verder te helpen. Die dingen zorgen ervoor dat anderen jou werkelijk gaan zien als waardevol contact. De kans is groot dat die mensen vroeg of laat iets voor je kunnen betekenen.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen en Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/banenjacht/online-identiteit Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger