Vacaturebanken

Op internet zijn duizenden vacatures te vinden. De kunst is te vinden wat je zoekt. Bij een vacaturebank kun je vacatures zoeken, je cv achterlaten en je abonneren op een e-mailservice, zodat je een bericht krijgt zodra er een interessante vacature is bijgekomen.

Het gevaar is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom is het verstandig ook regelmatig traditionele media te raadplegen. Via een krant kom je soms op andere ideeën uit dan als je via het web zoekt.

Zoeken naar banen op internet heeft een aantal voordelen boven het pluizen in kranten en tijdschriften:

  • Je kunt gericht zoeken binnen een groot aanbod.
  • Het is snel. Met een paar keer klikken heb je een overzicht wat er in binnen- en buitenland aan vacatureaanbod is.
  • Iedere dag verschijnen er nieuwe vacatures.
  • Het is tweerichtingsverkeer: op sommige websites kun je je eigen cv plaatsen, zodat werkgevers ook jou kunnen vinden, en niet alleen jij hen.
  • Het internet staat je op veel plaatsen ter wereld ter beschikking. Ook tijdens je reis in Zuid-Amerika kun je af en toe eens kijken of er nog wat te solliciteren valt. Een Nederlandse zaterdagkrant zal een stuk moeilijker te krijgen zijn.

De belangrijkste vacaturebanken

Het voordeel van het doorzoeken van vacaturebanken boven krantenwebsites is dat bedrijven tegen geringere kosten een advertentie kunnen plaatsen in zo'n vacaturebank. Die vacaturebanken bevatten daarom vaak veel meer advertenties dan de krantenwebsites. Ook worden de vacaturebanken dagelijks aangevuld. Bovendien zijn de vacaturebanken vaak goed doorzoekbaar gemaakt, zodat je allerlei selectiecriteria kunt opgeven waar jouw droombaan aan moet voldoen.

Een greep uit de honderden vacaturebanken:

Het grootste nadeel van algemene vacaturebanken is dat je lekker gemaakt wordt met duizenden banen, maar dat het niet meevalt om door de bomen het bos te blijven zien. Niet alle functies zijn even goed in de zoekcriteria aan te geven, met als gevolg dat je alsmaar banen ziet die helemaal niks voor je zijn.
Je bent bijvoorbeeld op zoek naar een baan als webredacteur. Zoek je dan bij 'Marketing en communicatie', 'Dienstverlening', 'ICT', 'Overheid', 'Overig'? Als je dat doet, zie je wellicht honderd banen langskomen, maar geen een die je wilt. Zoek je op trefwoord 'webredacteur' dan vind je weer niet de banen voor 'redacteur internet', 'medewerker internetcommunicatie', 'contentmanager' etc.

Vacature-zoekmachines

Er zijn gespecialiseerde zoekmachines waarmee je meerdere vacaturebanken em werkgeverssites tegelijk kunt doorzoeken. Anders dan bij een gewone zoekmachine als Google, zoek je hiermee alleen in vacatures.

Een tip bij het zoeken: wees niet te precies met het opgeven van zoekcriteria. Als je te nauwkeurig zoekt, zie je misschien vermeldingen van banen over het hoofd die wel geschikt voor je zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een baan als accountant, kijk dan niet alleen in de rubriek 'financieel', maar ook in de rubriek 'juridisch'.

Gespecialiseerde vacaturebanken

Als je goed weet wat je wilt, kan het zinvol zijn gespecialiseerde vacaturebanken te raadplegen. Sommige vacaturebanken vereisen dat je je inschrijft voordat je op vacatures kunt reageren.

Voorbeelden van gespecialiseerde vacaturebanken:

Finance

  • Jobs in Finance - Je vindt hier vacatures op het gebied van accountancy, financieel management en belastingadvies vanaf hbo-niveau.

Media

Marketing, communicatie en reclame

Techniek

  • Ingenieurnext - Voor technische functies op hbo en universitair niveau

Overheid

Buitenland

  • Eures - Vacatures in Europa die open staan voor werknemers uit andere Europese landen.

Overigens bestaan er ook vacaturebanken die gespecialiseerd zijn in een regio, bijvoorbeeld Noorderlink. Ook algemene vacaturebanken hebben vaak de mogelijkheid op regio te zoeken.

Attenderingsdiensten

Bij een aantal vacaturebanken (algemene en gespecialiseerde) kun je je aanmelden voor een attenderingsservice per mail. Aan de hand van je profiel ontvang je dan per e-mail vacatures die voor jou geschikt lijken te zijn.

Het voordeel is dat je vanzelf mailtjes binnenkrijgt en niet dagelijks de vacaturebank hoeft te bezoeken. Dit is met name handig als je een 'latente' zoeker bent, d.w.z. dat je niet heel actief op zoek bent naar een baan, maar wel overweegt te solliciteren als je iets interessants langs ziet komen.

Veel van dit soort website bieden de mogelijkheid je cv te publiceren, zodat die vindbaar is voor potentiële werkgevers. Kies bij het opgeven van profielen en je cv heldere steekwoorden waarop gezocht kan worden.

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Banenjacht Vacaturebanken