Webredacteur

Als webredacteur ben je soms letterlijk een spin in het web. Internet is je lust en je leven. Omdat er inmiddels miljarden webpagina's zijn en dit aantal nog steeds toeneemt, kom je het beroep van webredacteur steeds vaker tegen.

Aan content (inhoud - in dit geval: tekst) op het web worden andere eisen gesteld dan aan de teksten in een krant of tijdschrift. Je werkt met een real time medium: met één druk op de knop zijn jouw nieuwe webpagina's overal ter wereld te raadplegen. Daarnaast heb je bij webpagina's te maken met dynamiek (bewegende beelden, geluid) en met interactiviteit. Als webredacteur ben je dus thuis in de multimediawereld. Andere benamingen zijn webmaster of contentmanager.

Wat doet een webredacteur?

Als webredacteur houd je je bezig met websites en webcontent: de inhoud van websites in de vorm van koppen, teksten, formulieren, lijsten en banners. Je onderhoudt bijvoorbeeld de website van jouw werkgever, maar je kunt ook als freelance webredacteur meerdere websites onderhouden. Je kunt verschillende hoofdtaken hebben. Dat kunnen alle taken zijn die een gewone redacteur ook heeft. Daarnaast heb je vaak ook technische taken maar je functie is vooral gericht op de inhoudelijke kant van websites: het schrijven van teksten. Je hoofdtaken zijn:

  • Selectie van berichten: je maakt een selectie uit het aanbod van onderwerpen, selecteert persberichten, herschrijft ingekomen stukken, maakt intro's en zoekt naar geschikte links naar pagina’s die meer informatie geven over het onderwerp van je tekst.
  • Content management: je zorgt ervoor dat nieuwe pagina's gepubliceerd worden op het web. Je zorgt ervoor dat alle informatie goed te vinden is door duidelijke teksten op knoppen en links waarvan meteen duidelijk is waar ze heen leiden.. Daarbij hoort dus ook het aanbrengen van nieuwe links of het verwijderen van links die niet meer werken. Je archiveert oude content.
  • Design: soms lever je een bijdrage aan het restylen van een site of het herinrichten van de structuur.

Rollen

  • Schrijver en redacteur, je stelt nieuwe content samen of redigeert bestaande teksten en maakt ze geschikt voor het web.
  • Organisator, je regelt dat een website actueel blijft. Als collega’s in je bedrijf bijvoorbeeld beloofd hebben een pagina over activiteiten van hun afdeling te onderhouden, moet je hen daaraan houden.
  • Designer, je levert een bijdrage aan het uiterlijk van een site.
  • Moderator/beheerder/toezichthouder, je ziet bijvoorbeeld toe op een normaal gebruik van een forum en verwijdert beledigingen.

Waar werk je als webredacteur?

Bij veel grootschalige websites verandert de informatie met grote regelmaat, soms van seconde tot seconde. Zo'n site heeft een aantal webredacteuren nodig om de redactie van de content in goede banen te leiden.

Websites worden ook door grote bedrijven, instellingen en organisaties ingezet om met klanten te communiceren. Ze dienen dan als reclame-, voorlichtings- en servicekanaal.

Ook zijn er veel websites die een commercieel doel hebben en waar tienduizenden bezoekers per dag komen om actuele informatie of gegevens op te halen. Denk aan advertentiesites zoals Funda (huizenverkoop), Autotrack (auto's) of Nu.nl (nieuwssite). Bij de ene site is meer sprake van tekstredactie, bij een andere site ben je vooral bezig als informatiebeheerder.

Welke competenties moet je in huis hebben?

Nauwkeurigheid, je werkt met informatie die op de juiste plek van een website geplaatst moet worden en waarbij de inhoud vaak moet worden afgestemd met al aanwezige gegevens. Wanneer je veel met tekst werkt, moet je een goede taalbeheersing hebben, maar ook goed en nauwgezet de teksten van anderen kunnen beoordelen, controleren en verbeteren.

  • Technisch inzicht, als webredacteur moet je thuis zijn in contentmanagementsystemen (cms) en systemen die websites ondersteunen of die internettoepassingen automatiseren. Ook nieuwe software, programmeermogelijkheden en audiovisuele toepassingen hebben je belangstelling.
  • Samenwerken, als je als webredacteur deel uitmaakt van een meerkoppige redactie, dan zal je veel moeten overleggen en samenwerken. Wie doet wat, en wie werken samen of ondersteunen elkaar?
  • Plannen en organiseren: als webredacteur heb je vaak te maken met deadlines. Het werk moet per se voor een bepaalde tijd af. Bijna altijd ben je daarbij afhankelijk van anderen en dan is het belangrijk dat je over organisatievermogen beschikt.
  • Je moet om kunnen gaan met werkdruk. Een website is nooit af. Bezoekers verwachten steeds weer actuele informatie. Ook je collega’s die teksten voor de site aanleveren, verwachten dat die teksten meteen online staan.

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je naast je opleiding en werkervaring,  de gevraagde eigenschappen en vaardigheden in je sollicitatiebrief en -gesprek goed naar voren laat komen.  

Hoe word je webredacteur?

Steeds meer opleidingen op communicatiegebied besteden ook aandacht aan internetcommunicatie, webdesign en webmanagement. Onderstaande hbo-opleidingen geven internetcommunicatie een vooraanstaande plaats in het programma:

Gevaarlijk beroep

Je hebt vast wel eens gehoord van RSI. Bijna alle webredacteuren hebben hier wel in enige mate last van. Als je deze functie gaat uitoefenen, moet je zelf voorkomen dat je pijn krijgt aan nek, schouders of armen. Denk aan regelmatig pauzeren, een goede werkhouding en leren omgaan met werkdruk.

Welke beroepen lijken er op?

Aanbevolen websites

  • Onderzoek: webredacteur is duizendpoot - Wat houdt het vak van webredacteur precies in? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Wij ondervroegen ruim duizend webredacteuren om antwoord te krijgen op deze vragen. 
  • Weg met de webredacteur - Pleidooi voor een bredere taakopvatting, met de functietitel 'contentspecialist'.

Auteur: Erik Bouwer

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media ICT-functies Webredacteur