Opleiding tot redacteur

Wanneer je als redacteur of journalist aan de slag wilt, is het beschikken over praktijkervaring in het communicatievak altijd sterk in je voordeel. Wanneer je al artikelen hebt gepubliceerd in een dag- of vakblad, vergroot dat je kansen op een baan. Je kunt je kennis over maatschappij, communicatie en media vergroten door gerichte studies. Met name voor het vak van redacteur of journalist is een brede ontwikkeling en een goede taalvaardigheid van essentieel belang. In de meeste opleidingen voor journalistieke en redactionele functies nemen deze zaken een vooraanstaande plaats in.

Het is belangrijk om te bepalen wat voor soort redactionele functies je graag zou willen vervullen. Veel hbo-opleidingen zijn gericht op specifieke media (zoals print of internet) of op bepaalde disciplines (zoals marketingcommunicatie, journalistiek of voorlichting).

Hbo-opleidingen

Het aanbod aan communicatieopleidingen is groot en breed. De meeste reguliere communicatieopleidingen duren vier jaar en kennen de BaMa-structuur: eerst bachelor, dan master. Wanneer je een gerichte opleiding wilt volgen tot redacteur, bestaan de volgende mogelijkheden.

Media, Informatie en Communicatie

Tijdens de hbo-opleiding Media, Informatie en Communicatie (Hogeschool van Amsterdam) word je gevormd tot professional op het gebied van informatie, uitgeverij en entertainment. De opleiding spitst zich toe op de productie en marketing van gedrukte media als boeken en tijdschriften, maar ook van nieuwe media. Het eerste jaar van deze opleiding - de propedeuse - is algemeen van opzet; je maakt kennis met alle facetten van het mediabranche. Aan het einde van het jaar kun je kiezen uit vijf afstudeerprofielen, waaronder Redactie & Mediaproductie en Nieuws & Media.

Karin Boomering, vierdejaars hbo-opleiding Communicatie:
"In de derde periode van het tweede jaar heb ik een stage gelopen. Ik ben helemaal gek van muziek, dus ik was erg blij dat ik aan de slag kon bij een sponsored magazine van een platenmaatschappij. Op assistentniveau weliswaar, maar ondertussen heb ik gewoon Nelly Furtado van de hit 'I'm like a bird' geïnterviewd en een aantal informatieve artikelen geschreven. Ik werk nu aan m'n eindopdracht: het maken van een plan voor een nieuw blad voor popmuziek. Als alles goed gaat, kan ik daar straks aan de slag als redacteur!"

Journalistiek

Aan een aantal hogescholen, waaronder de Hogeschool Utrecht, kun je de hbo-opleiding Journalistiek volgen. Met deze journalistieke opleiding raak je thuis in de media en in informatiemanagement. Ook krijg je inzicht in belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen en de politiek. De opleiding biedt een goede basis voor beroepen als communicatiemanager, PR-functionaris of woordvoerder, maar is vooral gericht op redactionele journalistiek. Je kunt de opleiding zowel in voltijd als in deeltijd volgen.

Communicatie

De hbo-opleiding Communicatie leidt je op tot communicatiedeskundige. Aan het einde van de studie weet je precies welk medium geschikt is om een bepaalde boodschap effectief over te brengen. Je hebt dan geleerd communicatieplannen op te stellen, maar je kunt ook evenementen organiseren of voorlichting geven.

Cursussen

Je kunt ook redacteur worden via het gericht volgen van cursussen. Op dit vlak is er een breed aanbod. De meeste hogescholen bieden zeer gespecialiseerde cursussen aan, variërend van eindredactie bladenmakers tot aan het afnemen van een interview.

Auteur: Erik Bouwer en Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Beroep Taal en communicatie Functies in de Media Journalistiek en tekstredactie Redacteur Opleiding tot redacteur