Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Profiel Professional worden

Professional worden

De term 'professional' kom je veel tegen in vacatureteksten en ook bij werving- en selectiebureaus die op zoek zijn naar en bemiddelen voor 'echte professionals'. Maar wat zijn dat eigenlijk? En als je het niet bent, hoe word je dan een professional? Wanneer moet je dat willen?

Wat is een professional?

Er zijn talloze definities van wat een professional is. Kortweg kun je zeggen dat een professional zich vooral kenmerkt door het bezitten van een vakmanschap. Een professional heeft veel kennis en specifieke vaardigheden op een bepaald vakgebied.

Bij het woord 'professional' denken we vaak als eerste aan beroepen als dat van medisch specialist, advocaat, fotograaf, musicus, enzovoort. Deze beroepen worden ook wel de 'vrije beroepen' genoemd. In dat woord 'vrij' zit eigenlijk wat een professional tot een professional maakt: een professional is behoorlijk vrij in de uitoefening van zijn of haar beroep. Een professional bepaalt zelf hoe het werk inhoudelijk het best kan worden ingevuld.

Het bijzondere aan professionals is dat anderen hem of haar ook zo zien. Let maar eens op hoe mensen over professionals praten: "Ken je Piet?" "Ehm, ja, ik geloof het wel. Dat is toch die fotograaf?" (of advocaat, of kinderarts, of journalist, of vul maar in). Zo'n antwoord zou je nooit geven over iemand die administratief medewerker is, of teamleider van een afdeling, of marktonderzoeker. Wat overigens niet wegneemt dat je ook in deze beroepen heel professioneel kunt zijn.

Veel professionals werken als zelfstandige of in een maatschap met andere professionals, maar dat hoeft niet per se het geval te zijn. Een leraar is in zekere zin ook een professional, maar die zal niet gauw als zelfstandige werken. Omgekeerd kun je veel zelfstandigen zien als professional, juist omdat zij zich moeten specialiseren in een bepaald vakgebied om zichzelf goed te kunnen verkopen.

Professionals kenmerken zich dus door de volgende karakteristieken:

Al deze kenmerken maken overigens dat het heel lastig is om leiding te geven aan professionals. Dat is een vak apart (een vak dat zich overigens weer niet laat kwalificeren als een professionalsvak…).

Hoe word je een professional?

Het zal duidelijk zijn: je wordt niet zomaar een professional. Het is een kwestie van je ergens diepgaand en langdurig in bekwamen. Je moet er het juiste beroep voor kiezen, dat wil zeggen een beroep dat zich kenmerkt door een specifieke vaktechnische inhoud en bijbehorende creativiteit. Verder vereist het een bepaalde focus: je gaat echt voor het vak.

Professional zijn hoort dus bij bepaalde beroepen, maar tegelijkertijd is in de meeste beroepen de nodige 'professionaliteit' aan de dag te leggen. Ook een administratief medewerker kan heel professioneel zijn bijvoorbeeld. Het is dit soort professionaliteit waar in vacatureteksten voortdurend naar gevraagd wordt.

Professionaliteit zit hem behalve in het hebben van veel vakkennis en bijbehorende vaardigheden in:

Kortom, iemand die professioneel handelt, doet waar hij goed in is. Jij bent op jouw terrein de man of vrouw die men hebben moet.

Valkuilen voor professionals

Professionals zijn niet altijd de makkelijkste mensen om mee te werken. Ook ondervinden ze op de arbeidsmarkt soms last van hun eigen professionaliteit. Dat komt door een aantal valkuilen waar professionals nog al eens in stappen.

De ware professional kenmerkt zich door juist niet in deze valkuilen te stappen. Geslaagde professionals zijn de mensen die én professional zijn én juist wel uiterst sensitief zijn in organisatiebelangen, samenwerking en communicatie. Dat zijn de mensen met werkelijk veel invloed.

Aanbevolen website

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/profiel/professional-worden Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger