Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele vaardigheden Focussen

Focussen

Een verandering in je leven aanbrengen, een carrièrestap zetten of een of ander lastig doel bereiken: het gaat allemaal niet vanzelf. Vaak worden mensen gehinderd door belemmerende gedachten, twijfels of daadwerkelijke obstakels. Deze blijken overkomelijk te zijn als je je focus scherp weet te houden. Je vergroot daardoor je kans op succes. Wat is focus en hoe zet je hem in?

Wat is focus?

Focussen betekent eigenlijk 'scherp stellen' en heeft alles te maken met je aandacht op iets richten. Dat wil zeggen dat je aandacht ergens op concentreert. De kunst daarbij is je niet te laten afleiden.

Mensen hebben de neiging zich voortdurend te laten afleiden. Waardoor?

Wat denk je, voel je je na afloop voldaan als je hebt toegegeven aan dit soort gedachten? Nee, geenszins! En brengen ze je dichter bij je doel? Nee, dat al helemaal niet!

Een doel bereiken betekent meestal ook: een verandering bewerkstelligen. Maar mensen houden over het algemeen niet zo van veranderingen. Ze laten zich van veranderingen afhouden door:

Wie op deze manier over veranderingen denkt, richt zijn aandacht niet op het doel, maar op de mogelijke obstakels en belemmeringen onderweg. Focus kan helpen om je aandacht te verleggen van de obstakels naar het doel.

Focus vasthouden

Je hebt de volgende dingen nodig om je focus vast te houden:

Focus behouden gaat dus niet vanzelf: je ergens op concentreren en op richten vergt veel inspanning. Maar zoals sporters weten: inspanning loont. En niet alleen op de lange termijn voor het bereiken van je doel. De kans is groot dat je ook steeds meer geniet van het moment zelf. Dat is het principe van flow: wie werkt aan een taak die inspanning vereist, maar waarvan het doel haalbaar is, ervaart extra veel voldoening.

Het nut van focus

Het vreemde aan focus is dat het na verloop van tijd lijkt alsof de dingen 'vanzelf' naar je toe komen en lukken. Ineens attendeert iemand je op de baan waar je al zo'n tijd naar op zoek bent, of blijkt de juiste plek zich aan te dienen voor het doen van je afstudeeronderzoek.
Toch is dat niet zo vreemd: omdat jij je volledig richt op je doel, is het ook aan anderen duidelijk waar je mee bezig bent. Mensen zullen jou in verband brengen met datgene waar je mee bezig bent en aan je denken als zich een gelegenheid voordoet die met je 'onderwerp' te maken heeft. Hoe duidelijker je dus bent over datgene waar je je op richt, hoe meer mensen impliciet ook bij jouw doel betrokken zijn. Gebruik deze wetenschap en vergeet niet in je netwerk duidelijk te maken waar jouw focus ligt.

Voorbeelden van zaken waarin focus nuttig kan zijn:

Aanbevolen websites

Aanbevolen boeken

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-vaardigheden/focussen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger