Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Discipline

Discipline

Discipline wil zeggen dat je de regels en procedures binnen je bedrijf of organisatie kent en je daarnaar voegt. Heb je problemen of zijn er zaken onduidelijk, dan wend je je tot degene die daarvoor verantwoordelijk is. Het betekent ook dat je aan jezelf regels kunt opleggen en je daar aan kunt houden. 

Wat betekent dat concreet?

Kleine en grote regels: ze berusten allemaal op afspraken. Medewerkers die de afspraken kennen en zich hier aan houden, helpen hun bedrijf goed te laten draaien. Het tegenovergestelde van discipline is anarchie: je weigert je aan regels te houden. Door zo’n houding ben je eigenlijk in geen enkele functie te handhaven, behalve misschien als wereldvreemd landschapsschilder in een hutje op de hei. Je kunt voor jezelf beginnen, maar ook dán moet je gedisciplineerd zijn. Dus niemand ontkomt eraan.

Als je gedisciplineerd bent accepteer je dus beslissingen van bovenaf. Ook als die minder voordelig voor jezelf zijn. Je sputtert niet tegen als je baas je vraagt over te werken, zoals eerder is afgesproken. Bovendien ken je je eigen taken en verantwoordelijkheden. Als iets niet duidelijk is, dan vraag je om uitleg aan je leidinggevende.

Belangrijk is ook dat je op iedere situatie beheerst reageert. Je begint dus niet ‘ach en wee’ te roepen als beslissingen of nieuwe regels je niet bevallen. Als je vindt dat er afgeweken moet worden van bepaalde regels, dan overleg je dat eerst met je manager of leidinggevende. Met je team heb je bijvoorbeeld iedere vrijdag om tien uur een kort overleg. Je zorgt dat je op tijd aanwezig bent en je plant geen andere afspraken rond die tijd. Als je kind onverwachts naar het ziekenhuis moet of er komt iets anders belangrijks tussen, dan heb je natuurlijk alle reden om een uitzondering te maken.

Welke competenties komen hierbij kijken?

Beroepen waarin je deze competentie goed kunt gebruiken

Mensen in ondersteunende functies zullen over het algemeen deze competentie het meeste toepassen. Secretariële of assistent-functies, zoals de directiesecretaresse, zijn daarvan uitgesproken voorbeelden. Toch heb je in feite bij elke baan discipline nodig. Een bedrijf valt of staat grotendeels met de mate waarin regels worden nagekomen. Bovendien: hoe hoger geplaatst, hoe meer verantwoordelijkheid. Daarom zal juist de directeur van Microsoft bijzonder goed de procedures en wetten binnen zijn bedrijf kennen en ze opvolgen. Niet alleen heeft hij een voorbeeldfunctie, maar zijn discipline zal ook de winstmarge en de reputatie van zijn bedrijf ten goede komen.

Een zelfstandig ondernemer zonder personeel (ZZP'er) lijkt op het eerste gezicht weinig discipline nodig te hebben voor zijn werk. Hij hoeft immers geen meerderen te gehoorzamen. Toch is dat niet helemaal waar. Een zelfstandige moet namelijk zichzelf besturen. Als hij geen regels opstelt en zich daaraan houdt (bijvoorbeeld op tijd uit je bed komen en om negen uur achter de computer zitten), zal hij de winst van zijn bedrijf aardig verminderen. Aan jezelf discipline opleggen kan bovendien veel zwaarder zijn dan andermans regels opvolgen. Om deze reden heeft juist deze beroepsgroep een hoge mate van discipline nodig om goed te kunnen functioneren.

Wanneer sla je door?

Je volgt natuurlijk alleen de procedures en regels binnen je bedrijf voor zover dat redelijk is. Als je werkgever wil dat er bepaalde punten in je contract worden opgenomen waar jij het niet mee eens bent, ben je gerechtigd om deze aan te kaarten. Discipline is niet hetzelfde als automatisch ja zeggen tegen je baas.

Discipline kan ook betekenen dat jij nieuwe regels maakt voor je bedrijf wanneer je ziet dat daar behoefte aan is en ze een aanvulling vormen. Daarom gaat deze competentie goed samen met een redelijke portie assertiviteit. Over het algemeen heeft een bedrijf meer aan een collega met visie en doorzettingsvermogen, dan een passieve druif die met alle winden meewaait. Maar, ga je regels bedenken waarvan niemand het nut ziet, behalve jij, dan ben je aan het doorslaan.

Wat te doen als je weinig discipline hebt?

Kun je discipline leren?

Discipline is in principe te leren op de werkvloer. Door mensen aan te spreken op hun gedrag of maatregelen te nemen als er geen verbetering komt. Als je zelf open staat voor dit soort feedback, kun je erin groeien. Voor sommige werknemers geldt bovendien dat ze niet gedisciplineerd zijn omdat ze de regels onvoldoende kennen. Informatie bieden en herhalen is in zulke gevallen essentieel.

Aan de andere kant weten de meeste werknemers wel wat er van hen wordt verwacht, maar voelen ze geen behoefte om hieraan gehoor te geven. Discipline is voor deze personen meer een kwestie van willen luisteren dan van leren. Wanneer er onwil in het spel is, is het moeilijk deze competentie verder te ontwikkelen.

Discipline voor thuiswerkers

Heb je geen baas boven je, bijvoorbeeld omdat je freelancer of thuiswerker bent, dan kun je je disciplinegehalte opschroeven met behulp van de volgende tips:

Hoe toon je discipline aan bij een sollicitatie?

Je reageert op een personeelsadvertentie waarin wordt gevraagd om een directiesecretaresse. De ideale kandidaat werkt gedisciplineerd, zo staat bij de vereisten. Daar hoef jij niet lang over na te denken. Je opleiding tot directiesecretaresse heb je met gemak doorlopen, mede doordat je er een strak studieschema op na hield. Hierdoor wist je precies wanneer je een opdracht moest maken of moest leren voor een examen en kon je naast je opleiding in je vrije tijd op hoog niveau stijldansen.

Dit leg je kort uit in je sollicitatiebrief of tijdens je sollicitatiegesprek.

Meer voorbeelden

Voorbeelden van vragen over discipline tijdens het sollicitatiegesprek:

Aanbevolen website

Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/discipline Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger