Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Voor jezelf beginnen

Voor jezelf beginnen

Genoeg van je baas? Briljant idee voor een product of dienst? Dromen van vrijheid? Dan kan het een goed idee zijn om als zelfstandige te gaan werken. Je kunt je eigen bedrijf oprichten of als freelancer je diensten aanbieden. Dat is spannend, uitdagend en kan ook nog eens goed voor je carrière zijn.

De twee belangrijkste redenen om als zelfstandige te gaan werken zijn dat:

Bedenk goed of zelfstandig ondernemerschap iets voor je is en of het in je carrièreplan past. Als je in vrijheid – maar waarschijnlijk wel met hard werken – je brood wilt verdienen, dan is het bestaan als zelfstandige wellicht voor je weggelegd.

Tip – de stap naar een onzeker bestaan

Van loondienst naar zelfstandige is een stap met grote gevolgen. Van een gespreid bedje waar bijna alles voor je geregeld is (pensioen, wao, verzekeringen) ga je naar een onzekere situatie waarin je alles zelf moet regelen. Vraag je goed af of je dat wilt en of je kunt leven met die extra onzekerheid.

Als je de ambitie hebt om directeur van een multinational te worden, dan is de stap naar zelfstandig ondernemerschap minder logisch, tenzij je de ambitie hebt om dat bedrijf eigenhandig op te bouwen. Dat is natuurlijk mogelijk. Steve Wozniak en Steve Jobs ontwierpen en bouwden in de garage van een woonhuis een van de eerste thuiscomputers; Apple computers was geboren. Bill Gates van Microsoft begon zijn carrière als tiener toen hij een lesroosterprogramma schreef voor zijn middelbare school. Als extraatje stelde het programma de roosters zodanig samen dat Gates les had in klassen waarin alleen meisjes zaten die hij leuk vond.

De beslissing

Werken als zelfstandige heeft voor- en nadelen. Neem een groot vel papier en maak voor jezelf de balans op: wat zijn voor jou de voor- en nadelen van het bestaan als zelfstandige en als werknemer? Om je op weg te helpen staan er hieronder een paar.

De belangrijkste voordelen zijn dat:

De nadelen van een zelfstandig bestaan zijn dat:

Tip – soepele overgang

De overgang van je bestaan als ‘loonslaaf’ naar dat van vrije jongen/meid is ontzettend spannend. Je kunt een deel van die spanning wegnemen als je niet ieder dubbeltje hoeft om te draaien. Zorg daarom dat je genoeg geld hebt om de opstartperiode te overbruggen; reken hier minstens een halfjaar voor. Misschien kun je parttime gaan werken en tegelijkertijd je bedrijf beginnen? Misschien heeft je huidige werkgever wel een opdracht voor je?

Beroepen waarbij je vaak zelfstandig ondernemer bent

Aanbevolen websites

Lancelots bevat vrijwel alle praktische informatie die je nodig hebt om als freelancer te starten. Daarnaast is er een forum voor freelancers en biedt de site inspiratie voor gevestigde freelancers om zich verder te ontwikkelen.

Aanbevolen boek

Auteur: Arjen Ligtvoet

https://www.carrieretijger.nl/carriere/voor-jezelf-beginnen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger