Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Ambitieus

Ambitieus

Er bestaat waarschijnlijk geen woord dat méér gebruikt wordt in vacatureteksten dan het woord ambitieus. 'Ambitieuze bladenmaker gezocht', 'Verkoper met ambitie gevraagd', 'Welke ambitieuze durfal komt ons team versterken?'. Misschien gaat je hart sneller kloppen en denk je 'I'm their man' (of 'woman'). Of zinkt de moed je bijna in schoenen bij het lezen van dit soort vacatures? Wellicht vraag je je af of jij wel zo ambitieus bent. Wat zoeken ze precies, die bedrijven die zo driftig op zoek zijn naar ambitieuze werkpaarden?

Ambitieuze carrièretijger

Wat betekent ambitie?

Mensen met ambitie:

Waarom willen organisaties zo graag ambitieuze mensen in dienst? Ze zijn op zoek naar mensen die niet zozeer ambitieus zijn in hun eigen doelen, maar in de doelen van de organisatie. Ze willen dus mensen in dienst die zich inzetten om het bedrijf een beetje vernieuwender, winstgevender en succesvoller te maken.

Welke competenties komen erbij kijken?

Om ambitieus te zijn heb je de volgende competenties nodig:

Beroepen waarin je ambitieus moet zijn

Als je de vacatureteksten moet geloven, wordt zelfs van de portier soms nog verlangd dat hij ambitieus is. Die teksten moet je dus met een korrel zout nemen. Organisaties profileren zich graag als ambitieus en vernieuwend, uit angst dat ze een stoffig of ouwelijk imago hebben. Het is dus zaak om de vacaturetekst goed te lezen, en je af te vragen of ze werkelijk een ambitieus iemand zoeken. Want als jij echt ambitieus bent, dan pas je niet bij een organisatie die eigenlijk bezig is zijn stoffige imago weg te poetsen. Tenzij je werkelijk een doorzetter bent.

Doorgaans is ambitie met name vereist in functies waarbij veranderingen, targets en vernieuwingen een rol spelen. Hoe die eruitzien en hoe slagvaardig je daarin kunt zijn, verschilt per organisatie. Het is zaak tijdens het sollicitatiegesprek door te vragen naar de ambities van de organisatie zelf en naar de ruimte die er is om ambitieuze doelen daadwerkelijk te verwezenlijken. Vraag bijvoorbeeld of er budget en projectmedewerkers beschikbaar zijn voor vernieuwingsprojecten. Zo niet, dan is de kans groot dat de organisatie wel ambitieus is in woorden, maar niet in daden.

Beroepen waarbij ambitie belangrijk is, zijn bijvoorbeeld:

Is deze competentie te ontwikkelen?

Ambitie is moeilijk te ontwikkelen. Het is een persoonlijkheidseigenschap die in je dna-structuur verankerd zit. De echte ambitieuzen onder ons willen altijd en overal 'winnen'. Het maakt niet uit of het om een potje Scrabble gaat of om het binnenhalen van een nieuwe klant. Ben je niet zo ambitieus en zou je dit wel (meer) willen zijn, dan helpt het om je te focussen op de 'beloning' die je krijgt voor je gedrevenheid. Dit kan een financiële beloning zijn, bijvoorbeeld meer salaris of een bonus, maar ook de titel 'Medewerker van de maand'. Je kunt je ook laten inspireren door het lezen van autobiografieën van bekende mensen die dankzij hun enorme gedrevenheid bepaalde doelen hebben bereikt. Mooie voorbeelden hiervan zijn De lange weg naar de vrijheid van Nelson Mandela en Door de pijngrens van Lance Armstrong. 

Ambities om hogerop te komen

Veel mensen hebben in hun huidige functie de ambitie om hogerop te komen. Echte carrièretijgers dus. De ambitie om hogerop te komen vraagt enige investeringen:

Valkuilen

Ambitieuze mensen kunnen doorslaan in hun ijver om hun ambities te verwezenlijken.

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je ambitieus bent?

Het is niet zo gemakkelijk in een sollicitatiebrief je ambitie over te brengen. "Ik ben ambitieus en ik wil ervoor gaan" is een loze zin. Het is beter te omschrijven op welke punten jij ambitieus bent. Doe dat zo inhoudelijk mogelijk en aan de hand van feiten (gebruik de STAR-methode). Schrijf bijvoorbeeld: "Ik leer graag nieuwe dingen en ben altijd bezig mezelf verder te ontwikkelen. Zo heb ik het afgelopen jaar cursussen gevolgd op het gebied van projectmanagement en ben ik nu bezig met de cursus Verandermanagement."

Maak duidelijk dat je je ambities wilt inzetten voor het bedrijf waar je solliciteert. Als uit je brief blijkt dat je alleen maar ambities hebt om hogerop te komen en meer geld te verdienen, dan zal dat argwaan wekken. Schrijf liever: "Ik stel me voor dat er kansen voor de Verffabriek liggen op het terrein van milieuvriendelijke verven omdat daar in de markt nu meer vraag naar komt. Ik zou mijn kennis over natuurlijke kleurstoffen graag in jullie fabriek inbrengen. Wellicht is het mogelijk een vernieuwingsprojectteam op dit gebied op te zetten."

Voorbeelden van vragen over ambitie tijdens het sollicitatiegesprek:

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/ambitieus Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger