Carrièredoelen stellen

Wat wil jij in je loopbaan bereiken? Een nieuwe vaardigheid, bepaalde functie of hoger salaris? Dat zijn je carrièredoelen. Stuur je loopbaan met goedgekozen carrièredoelstellingen.

Korte en lange termijn

We maken onderscheid tussen carrièredoelen voor de:

 • korte termijn van 1-3 jaar, ontwikkelingsdoelen die je in je huidige functie kunt nastreven;
 • lange termijn van 3-5 jaar en daarna, loopbaandoelen gericht op je volgende functie, op hogerop komen of een carrièreswitch maken.

Kies passende carrièredoelen

Kies doelen die passen bij jouw leefstijl en levensdoelen. Als je bijvoorbeeld meer tijd wilt besteden aan je gezin, dan is een prima carrièredoel: zoveel salaris verdienen in een bepaalde functie, met maximaal 28 uur per week werken tijdens kantooruren.

Je carrièredoelstellingen moeten met elkaar samenhangen en relevant zijn voor elkaar. Als een langetermijndoel is om een bepaalde functie te bereiken, dan kun je op de korte termijn competenties ontwikkelen die van belang zijn voor die functie. In de praktijk werk je veel meer aan je kortetermijndoelen. Als die passen bij je langetermijndoelen, maak je ook op lange termijn voortgang met je carrièredoelen.

Hoe kies ik mijn carrièredoelen?

Wat wil ik bereiken in mijn leven en loopbaan? Dat is een zeer moeilijk te beantwoorden vraag. We hebben enkele suggesties voor je, om jezelf te bevragen en uit te dagen.

Doe aan zelfonderzoek met onze gereedschapskist met oefeningen en opdrachten.

Maak een persoonlijke SWOT-analyse om je sterke en zwakke punten in kaart te brengen, in relatie tot kansen en bedreigingen op de arbeidsmarkt.

 Beantwoord enkele kernvragen voor het kiezen van carrièredoelstellingen:

Stel jezelf niet te veel doelen. Maak keuzes en focus je op je belangrijkste langetermijndoel.

Carrièredoelen SMART formuleren

Een carrièredoelen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd als carrièrewensen, intenties, of goede voornemens. Je bereikt meer en maakt meer indruk op je huidige of toekomstige werkgever, met haalbare en geloofwaardige doelstellingen. Je kunt je carrièredoelstellingen daarom het beste SMART formuleren. SMART staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdgebonden

Enkele tips bij het kiezen van SMART-carrièredoelen:

 1. Begin met de kortetermijndoelen.  Dat zijn de dingen waar je de komende 1-3 jaar aan gaat werken. Bij langetermijndoelen denk je aan 3-5 jaar. Succes met je kortetermijndoelen gebruik je om je langetermijndoelen te bereiken.
 2. Wees specifiek, maar overdrijf het niet. Als je carrièredoelstellingen te specifiek maakt, worden ze onbereikbaar. In plaats van te zeggen: "Ik wil directeur van ASML worden", zeg je iets als: "Mijn doel is om hoge leidinggevende bij een succesvol hightechbedrijf te zijn."
 3. Wees realistisch. Maak duidelijk hoe je je carrièredoelen gaat bereiken. Je moet kunnen uitleggen welke acties je gaat ondernemen om je doelen te realiseren.
 4. Denk niet alleen aan jezelf. Wees loyaal aan je werkgever. Je werk moet niet alleen jou vooruit helpen, het moet ook de doelen van je werkgever ondersteunen. Als jouw doelen en die van je werkgever te veel verschillen, kan dat een teken zijn dat je een baan hebt die niet goed bij je past.

HARD in plaats van SMART

HARDE carrièredoelen dagen je meer uit dan haalbare en realistische SMART-carrièredoelstellingen, stelt Mark Murphy, auteur en trainer op het gebied van leiderschap. Met een HARD doel voel je je sterker en zelfverzekerder om een grotere uitdaging aan te gaan.

Het Engelse 'hard' betekent: moeilijk en uitdagend. HARD staat voor:

 • Heartfelt (met hart en ziel)
 • Animated (je levendig voorstellen)
 • Required (waarmee Murphy bedoelt: welke tussenstappen zijn ervoor vereist)
 • Difficult (moeilijk, uitdagend)

Vragen om jezelf HARDE carrièredoelen te stellen:

 • Heartfelt: Waarom wil je dit doel bereiken? Welk diep verlangen ligt eraan ten grondslag?
 • Animated: stel je voor dat je over 3 jaar bezig bent in je volgende functie. Wat voor werk doe je? Met wie werk je? Hoe zien je dagen eruit?
 • Required: Wat moet je in de komende 6 maanden doen om op schema te blijven om dit doel te bereiken? En in 3 maanden? In 1 maand? Wat is één tussendoel dat je vandaag kunt bereiken?
 • Difficult: Wat zijn de belangrijkste nieuwe vaardigheden die je moet ontwikkelen om dit doel te bereiken? Hoe ga je dat doen?

Deze vragen prikkelen je om echt na te denken over waar je naartoe wilt.

Voorbeelden van carrièredoelen

korte termijn

Er zijn verschillende carrièredoelen die je jezelf kunt stellen om op de korte termijn van 1-3 jaar te realiseren in je huidige functie. We geven een aantal voorbeelden.

Ontwikkel een nieuwe vaardigheid

Kies bijvoorbeeld een soft skill die van pas komt in een nieuwe functie die je op langere termijn nastreeft. Dit kan bijvoorbeeld een communicatievaardigheid zijn, een professionele vaardigheid of een managementvaardigheid.

Voorbeeld: over een jaar wil ik een cursus Adviseren gevolgd hebben, om vanuit mijn expertise klanten en leidinggevenden beter te kunnen adviseren.

Verbeter je efficiëntie

Bij de meeste werkgevers draait het niet alleen om de kwaliteit van je werk, maar ook om hoe efficiënt je werkt. Door efficiënter te werken, worden de kosten lager en de klanttevredenheid hoger.

Voorbeeld van een carrièredoel voor een webredacteur: in het komend jaar wil ik dagelijks ten minste één nieuw artikel van 600 woorden publiceren.

Word beter in netwerken

Goed kunnen netwerken is niet alleen een belangrijke vaardigheid in hogere functies, het helpt je ook om zo'n hogere functie te bereiken. Netwerken is veel meer dan alleen kennismaken en met mensen praten. Het draait om het ontwikkelen van professionele contacten waarmee je kennis en inzichten kunt uitwisselen.

Je kunt je eerst als doel stellen: in het komende jaar wil ik met 10 collega's en zakelijke contacten een netwerkrelatie opbouwen. Het jaar erna kun je ambitieuzer worden: ik wil contact leggen en netwerken met 5 mensen in een hogere functie, of belangrijke mensen in jouw vakgebied of organisatie.

Een andere baan vinden

Er kunnen verschillende redenen zijn om een andere baan te zoeken.

Een softwareontwikkelaar die werkt bij een bedrijf waar software een ondergeschikte rol speelt, kan zich bijvoorbeeld als carrièredoel stellen: over 2 jaar wil ik software engineer zijn bij een softwarebedrijf met een eigen product.

Lange termijn

Sommige carrièredoelen zijn meer geschikt voor de lange termijn van 3-5 jaar en verder. Je kunt deze doelen alleen realiseren door promotie te maken naar een bredere of hogere functie dan je nu hebt en/of door extra opleidingen te volgen.

Expert worden in je vakgebied

Misschien wil je uitgroeien tot een expert (Engels: subject matter expert) op een bepaald terrein. Dat is niet alleen een kwestie van veel kennis hebben, je moet ook geloofwaardige ervaring hebben, op verzoek kunnen adviseren, gezaghebbend zijn en een groot netwerk opbouwen.

Voorbeeld van een carrièredoel om expert te worden: over 5 tot 10 jaar wil ik Scrum-expert zijn in ons vakgebied (Scrum is een projectmanagementmethode).

Promotie maken

Je wilt bij je huidige werkgever opvallen en promotie maken. Je wilt bijvoorbeeld doorgroeien van junior naar senior.

Voorbeeld van een carrièredoel om promotie te maken: over 5 jaar wil ik een senior functie in mijn vak hebben, of teamleider zijn van een team van 5-10 medewerkers.

Maak een carrièreswitch

Vroeg of laat in je leven knagen de loopbaantwijfels en overweeg je een rigoureuze carrièreswitch. Het kiezen van je carrièredoel vergt een serieuze zoektocht.

Voorbeeld van een carrièredoel voor een supportmedewerker in de ICT : over 5 jaar wil ik softwareontwikkelaar zijn op de ontwikkelafdeling.

Of een ander voorbeeld: over 5 jaar wil ik samen met mijn partner een Bed & Breakfast runnen.

Manager worden

Voor veel carrièretijgers de ultieme loopbaandroom: manager worden. Verantwoordelijk zijn, de koers bepalen en vaak ook een stap vooruit in salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden en aanzien.

Voorbeeld van een carrièredoel om manager te worden: over 5 jaar wil ik teamleider zijn en over 10 jaar afdelingsmanager. Het is ambitieus, maar je weet wat je de komende 10 jaar te doen staat: managementvaardigheden ontwikkelen.

Voor jezelf beginnen

Genoeg van je baas? Briljant idee voor een product of dienst? Dromen van vrijheid? Dan kan het een goed idee zijn om als zelfstandige te gaan werken. Je kunt je eigen bedrijf oprichten of als freelancer je diensten aanbieden.

Voorbeeld van een carrièredoel: over 5 jaar wil ik een eigen bedrijf hebben en niet meer in loondienst werken.

Bedenk je bij dit carrièredoel dat het meestal niet in overeenstemming is met de doelen van je huidige werkgever. Je zult dit doel dus op eigen kracht moeten nastreven.

Maak een Persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een afspraak tussen jou en je werkgever over jouw persoonlijke ontwikkeling. De werkgever faciliteert jouw leerproces met tijd en geld.

Werken met een POP helpt je om je carrièredoelen te realiseren, voor zover je carrièredoelen overeenkomen met doelen van je huidige werkgever. Voor de doelen die je niet bij je huidige werkgever kunt realiseren, maak je je eigen ontwikkelingsplan. Daarvoor moet je misschien tijd of geld investeren in jezelf, bijvoorbeeld om boeken te kopen en lezen, of een cursus te volgen.

Bronnen

Je bent hier: Home Carrière Carrièredoelen stellen