Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Loyaal aan organisatie

Loyaal aan organisatie

Als je loyaal bent aan je bedrijf of organisatie, stem je je eigen gedrag af op de behoeften, prioriteiten en doelen daarvan. Je stelt het belang van je werkgever dus boven je eigen belang.

Wat betekent loyaliteit concreet?

Kijk bijvoorbeeld naar de positie van een account manager. In dit beroep ben je het visitekaartje van je bedrijf. Voor klanten en buitenstaanders vertegenwoordig jij alles waar het bedrijf voor staat: producten, klantvriendelijkheid, imago en overtuiging. Je hebt dus een grote verantwoordelijkheid. Ben je nu een loyaal medewerker, dan ondersteun je niet alleen het product dat wordt verkocht, maar ook het bedrijf in zijn geheel. Je laat je bijvoorbeeld zo positief mogelijk over je bedrijf uit in de communicatie met buitenstaanders. Ook al lig je gigantisch overhoop met je baas over de nieuwe salarisregeling, dan nog plaats je geen cynische opmerkingen over hem in het bijzijn van een klant of leverancier. Dit werkt alleen maar averechts. De klant zal denken dat jij je werk niet serieus neemt en dat je baas – en daarmee het hele bedrijf – bovendien minder betrouwbaar is dan hij aanvankelijk dacht. Misschien zal hij zelfs niet langer zaken willen doen met je bedrijf.

Problemen of onaanvaardbare situaties bespreek je dan ook zoveel mogelijk binnenskamers. Je probeert daarnaast altijd de zaken van een positieve kant te bekijken. Je zet je niet af tegen collega’s of regels, maar past je aan voor zover dat redelijk is.

Naar de buitenwereld presenteer je je team of afdeling als een eenheid. Dat kan alleen wanneer je je tot op zekere hoogte vereenzelvigt met je bedrijf of organisatie. Je spreekt bijvoorbeeld in de ‘wij’-vorm als je het over je werk hebt. Daarnaast doe je moeite om collega's onderling op een lijn te brengen. Zo bevorder je dus een goede samenwerking. Met je collega’s stel je concrete doelen en werkt vervolgens hard om deze te realiseren. Je bent dan ook resultaatgericht.

Ben je leidinggevende, dan is het ook voor jouw medewerkers belangrijk dat jij loyaal bent aan je bedrijf. Voorbeeld: de directie stelt een nieuwe richtlijn op die niet populair is bij zowel jezelf als je account team. Aan jou de taak om deze richtlijn door te voeren, wat natuurlijk niet direct een leuke klus is. Ook val je de maatregel van de directie niet openlijk af. Je neemt zelf de verantwoordelijkheid hiervoor op je en verdedigt de nieuwe regel tegenover je team.

Welke competenties komen hierbij kijken?

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Natuurlijk moet iedere werknemer zijn bedrijf ondersteunen en actief bijdragen aan een positieve sfeer en ontwikkeling van het bedrijf. Echter, hoe meer verantwoordelijkheden en leidinggevende taken je hebt, hoe belangrijker het is dat je volledig achter je bedrijf staat. Daarom moeten bijvoorbeeld bedrijfsleiders, beleidsmedewerkers, controllers en managers een bijzondere loyaliteit koesteren ten opzichte van – voor zover ze dat zelf niet zijn – hun hoogste leidinggevende.

Hoe toon je loyaliteit aan bij een sollicitatie?

Je solliciteert als beleidsmedewerker sport bij de gemeente in je woonplaats. Gevraagd wordt om een loyale medewerker. Wat zouden ze daarmee bedoelen, vraag je je af. Ze willen graag dat je langere tijd blijft en dat je geen nare praatjes over de organisatie naar buiten brengt.

Je formuleert het als volgt in je sollicitatiebrief: "Ik ben op zoek naar een organisatie waarbij ik mijn betrokkenheid kwijt kan. Uw organisatie geeft mij die mogelijkheid, omdat de functie gaat over sporten in onze eigen stad."

Daarnaast zorg je ervoor dat je cv het beeld laat zien van iemand die langere tijd in een baan blijft.  

In het sollicitatiegesprek kun je vertellen dat je het als een persoonlijke missie ziet om aan anderen te laten zien hoe leuk het werken bij de overheid is.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over loyaliteit tijdens het sollicitatiegesprek:

Hoe kun je deze competentie ontwikkelen?

Kijk voor tips bij de competenties discipline en verantwoordelijk.

Aanbevolen website

Gebruikt jouw baas de eis van loyaliteit om je chanteren? Volg dan eens een cursus Beter omgaan met je baas. Houdt je baas zich wel aan de voorwaarden voor een goede relatie?

Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/loyaal-aan-organisatie Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger