Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Aandacht voor details

Aandacht voor details

Aandacht voor details houdt in dat je in je werkzaamheden niet alleen op de grote lijnen let, maar ook oog hebt voor ‘kleinigheden’. Deze competentie is vooral belangrijk in functies waarbij het over het hoofd zien van kleine dingen grote gevolgen kan hebben. Denk bijvoorbeeld aan functies in de financiële dienstverlening waar een nulletje te veel of te weinig het faillissement van een bedrijf kan betekenen. Of in de gezondheidszorg, waar de verkeerde dosering van een medicijn het verschil tussen leven en dood kan zijn.  

Wat houdt deze competentie in?

Aandacht voor details houdt in dat je:

Wat zie je hier?

Bekijk de volgende afbeelding. Wat zie je?


SSSSSSSSSSSSS
SSSSSSSSSSSSS
SSSSSSSSSSSSS
        SSSSS
        SSSSS
        SSSSS
        SSSSS
        SSSSS
        SSSSS
        SSSSS     


Wat heb je geantwoord? Zag je een hoofdletter T of een reeks s-en? Als je meer abstract denkt, meer gericht bent op de grote lijn, zag je waarschijnlijk vooral een T. Ben je iemand die juist meer op details let, dan zag je allemaal s-en.

Welke competenties komen erbij kijken?

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Aandacht voor detail is bij veel beroepen van belang; het bepaalt voor een groot gedeelte de kwaliteit van je werk. Maar er zijn beroepen waar oog voor detail onontbeerlijk is, bijvoorbeeld in functies als:

Wanneer sla je door?

Je slaat door wanneer je extreem perfectionistisch bent en zelfs op de meest kleine onbenulligheden gaat letten. Je hoeft niet bij alles de puntjes op de i te zetten; je moet weten wanneer aandacht voor details belangrijk en noodzakelijk is en wanneer niet. Als je altijd alles tot in de puntjes verzorgd wilt hebben, komt er bijna niets meer uit je handen en dit kan op den duur flinke irritaties bij je collega’s opleveren. Wanneer je collega’s je muggenzifter of mierenneuker gaan noemen, weet je dat je een pas op de plaats moet gaan maken.

Hoe ontwikkel je deze competentie?

Tips

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je aandacht voor details hebt?

‘Een goed oog voor detail’, staat in het rijtje van persoonlijke eigenschappen waar de ideale kandidaat volgende het bedrijf aan moet voldoen. Je kunt in je sollicitatiebrief schrijven dat je dit hebt, maar je verkoopt jezelf beter door deze uitspraak te onderbouwen met een helder en concreet voorbeeld. Een handig hulpmiddel hierbij is de STAR-methode. Een voorbeeld:

Word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, besteed dan letterlijk aandacht aan details om een goede eerste indruk te maken. Besteed aandacht aan je uiterlijke verzorging; zorg ervoor dat je geen rouwrandjes onder je nagels hebt, je schoenen gepoetst zijn en dat je kleding draagt die past bij de functie en de cultuur van het bedrijf.

Voorbeelden van vragen over aandacht voor details tijdens het sollicitatiegesprek:

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/aandacht-voor-details Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger