Uiterlijke verzorging

Veel sollicitanten dubben over wat ze aan moeten trekken bij een sollicitatiegesprek. Is het echt nodig om een mantelpak te dragen terwijl je dat anders zelden of nooit doet? En moet je jezelf een maatkostuum aanmeten om een goede indruk te maken? Of zal je potentiële werkgever het toch meer waarderen als je jezelf blijft en je dagelijkse kloffie draagt? Een eenduidig antwoord hierop is niet te geven.

Besteed aandacht aan je uiterlijk

Als je gaat solliciteren, wordt het over het algemeen wel gewaardeerd dat je aandacht besteedt aan je uiterlijk. Zo maak je duidelijk dat je moeite doet om een goede indruk te maken en dat de baan waar je op solliciteert belangrijk voor je is.

 • Opvallende tijger door kleding en houdingStem je kleding af op de bedrijfscultuur en de functie. Als je solliciteert naar een leidinggevende functie bij een financiële instelling en op het sollicitatiegesprek verschijnt in een vale spijkerbroek met dito t-shirt, dan kun je de baan wel op je buik schrijven.
 • Probeer in te schatten of te achterhalen welke dresscode de organisatie heeft. Ga bijvoorbeeld eens posten bij het bedrijf en observeer de kleding van de mensen die er werken. Als je twijfelt, kun je je beter te formeel dan te informeel kleden.
 • Zorg ervoor dat je je prettig voelt in de kleding die je aantrekt. Dit sterkt je in je zelfvertrouwen. Trek dus geen rok aan als je er diep ongelukkig van wordt. Vast en zeker dat je dat ook uitstraalt.

Let erop dat je kleding passend, schoon, heel en vrij van kreukels is. Let op de details:

 • Besteed aandacht aan je schoenen. De keuze van de schoenen is een detail waar wel eens te weinig aandacht aan wordt geschonken, maar schoenen breken of maken je outfit. Zorg ervoor dat je schoenen niet alleen wat betreft kleur, maar ook wat betreft vorm passen bij het soort kleding dat je aantrekt en zorg ook dat ze er verzorgd uitzien. Dus geen bruine schoenen onder een blauw kostuum of gezondheidssandalen onder een kekke rok.
 • Draag je nieuwe kleding of schoenen, controleer dan goed of je alle prijskaartjes en/of -stickers hebt verwijderd.
 • Voorkom dat je een wandelende kerstboom bent. Liever één mooi sieraad dat opvalt, dan veel te veel waardoor het potsierlijk wordt.
 • Besteed aandacht aan zaken die je meeneemt, zoals je tas of je koffer, je schrijfgerei en je blocnote. Deze moeten verzorgd zijn en niet versleten, afgekloven of volgekalkt.

Marjolein, personeelsfunctionaris bij een grote retailorganisatie: "Ik heb ooit een sollicitant gehad, die er uit zag om door een ringetje te halen. Hij droeg  een keurig kostuum en zag er goed verzorgd uit. Zijn keurige voorkomen werd echter helemaal teniet gedaan doordat hij ongegeneerd met open mond kauwgom knauwde. Het leidde ook enorm af van het verhaal dat hij te vertellen had."  

Lichamelijke verzorging

Besteed niet alleen aandacht aan je kleding, maar ook aan je lichamelijke verzorging.

 • Zorg voor een verzorgd kapsel.
 • Let op dat er niets tussen je tanden zit. Zit je ontbijt of lunch nog tussen je tanden, dan zal dit de interviewer erg afleiden, waardoor hij/zij wellicht minder op de inhoud gericht is.
 • Voor mannen: zorg dat je netjes geschoren bent.
 • Gebruik niet te veel en te zware aftershave of parfum.
 • Zorg voor goed verzorgde nagels.
 • Gebruik niet teveel make-up en breng deze zorgvuldig op.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Je voorbereiden op een sollicitatiegesprek Uiterlijke verzorging