Gesprekstechnieken in het sollicitatiegesprek

Tijdens het sollicitatiegesprek zullen de interviewers met gerichte vragen proberen te achterhalen of jij de meest geschikte kandidaat bent voor de vacante functie. Wat kun je verwachten en welke gesprekstechnieken kun jij toepassen om het gesprek bekwaam te voeren?

Sollicitatiegesprekstechnieken

Er zijn enkele gesprekstechnieken die goed bruikbaar zijn in het sollicitatiegesprek:

  1. STAR-methode
  2. Storytelling
  3. MINT (teasers)
  4. Klik maken
  5. Vragen stellen
  6. Afsluiten

1. Beantwoord gedragsgerichte interviewvragen gestructureerd met de STAR-methode

Met de STAR-methode kun je gestructureerd antwoord geven op sollicitatievragen over je competenties, vaardigheden en gedrag in bepaalde werksituaties. Geef daarbij specifieke voorbeelden uit je werkervaring, die jouw capaciteiten en kwaliteiten benadrukken.

STAR staat voor: Situatie, Taak, Actie en Resultaat. Je vertelt achtereenvolgens:

  1. Wat was de werksituatie?
  2. Wat waren jouw taken en verantwoordelijkheden?
  3. Welke actie heb jij ondernomen? Wat was jouw aanpak?
  4. Wat was daarvan het resultaat?

Laat tot slot zien dat je kunt reflecteren op de werkervaring. Maak duidelijk wat je ervan hebt geleerd.

2. Storytelling

Storytelling in een sollicitatiegesprek helpt je om je ervaringen en vaardigheden op een boeiende en memorabele manier te presenteren. Door persoonlijke verhalen te vertellen, maak je een emotionele connectie met de interviewer en onderscheid je jezelf van andere kandidaten.

Je kunt een verhaal opbouwen volgens de klassieke dramatische structuur, met een hoofdpersoon (jij), een uitdaging of conflict, de reis of ontwikkeling, de climax en de moraal. Bouw spanning op en gebruik beeldspraak.

Met storytelling laat je niet alleen je competenties zien, maar ook je persoonlijkheid en probleemoplossend vermogen.

3. Stuur het gesprek met MINT

MINT is een gesprekstechniek waarmee je tijdens het sollicitatiegesprek de nieuwsgierigheid van de interviewer prikkelt door gebruik te maken van teasers. MINT staat voor: Maak Interviewer Nieuwsgierig met Teasers.

Door strategische hints te geven over je sterke punten, stuur je het gesprek in jouw voordeel. Deze aanpak vergroot je kans om onderwerpen te bespreken waarin je uitblinkt en helpt je controle te houden over het gesprek. MINT werkt effectief omdat het inspeelt op de natuurlijke nieuwsgierigheid van de interviewer.

Carrièretijger met schrijfblok stelt een vraag

4. Maak een klik met de interviewers

Een klik maken tijdens het sollicitatiegesprek betekent dat je een band opbouwt met de interviewer. Het gaat erom dat jullie op dezelfde golflengte zitten en een gemeenschappelijke achtergrond of interesse vinden. Wanneer je een connectie maakt, voelt het gesprek natuurlijker en ontstaat er een positieve sfeer, wat de kans vergroot dat de interviewer jou als een waardevolle aanwinst voor het team ziet.

5. Stel vragen aan je gesprekspartners

Stel zelf ook vragen in het sollicitatiegesprek. Je laat hierdoor je interesse blijken én je laat zien dat je je hebt voorbereid op het gesprek. Laat zien dat je de LSD-methode (luisteren, samenvatten, doorvragen) beheerst om een ander goed te bevragen.

6. Sluit het sollicitatiegesprek bekwaam af

Je kunt het sollicitatiegesprek afsluiten door nog enkele goede afsluitende vragen te stellen, een slotstatement te maken, de interviewers te bedanken en professioneel afscheid te nemen. Onderschat een goede afsluiting niet. Het is het laatste onderdeel van het gesprek en blijft daarom het beste hangen in de herinnering van je gesprekspartners.

Algemene gesprekstechnieken, die ook bruikbaar zijn in het sollicitatiegesprek

Naast de specifieke sollicitatiegesprekstechnieken, zijn er verschillende algemene gesprekstechnieken die je goed kunt toepassen in het sollicitatiegesprek:
  • Smalltalk: Voorafgaand aan het gesprek heb je een kort informeel praatje om het ijs te breken. Een beetje praten over koetjes en kalfjes is een belangrijke vaardigheid in zowel formele als informele situaties. De interviewers willen erachter komen of je bedreven bent in smalltalk.
  • Actief luisteren: Het is belangrijk om actief te luisteren naar de interviewers, zodat je de aan jou gestelde vragen goed begrijpt. Bovendien zullen zij dit zien als een blijk van respect.
  • Spreek zoveel mogelijk in positief geformuleerde actieve taal. Wees enthousiast en laat een positieve indruk achter.
  • Feedback geven: Het is niet gebruikelijk om elkaar tijdens een sollicitatiegesprek te bekritiseren. Je kunt echter bij de afsluiting van het gesprek positieve feedback geven aan de interviewers over hoe je het gesprek hebt beleefd.

Interviewvragen sterk beantwoorden

Hoe beantwoord je vragen in het sollicitatiegesprek?
Auteur: René Pijlman, met bijdragen van Marieke van Oosterhout
Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiegesprek Gesprekstechnieken