Sollicitatiemoeheid

Met frisse moed begonnen, maar tientallen sollicitaties en evenveel non-reacties en afwijzingen verder slaat de twijfel en teleurstelling een steeds diepere deuk in je zelfvertrouwen. Pessimisme en negativiteit steken de kop op en het vinden van een nieuwe baan wordt steeds meer een kwelling. Toch is het zaak om de moed erin te houden, positief te blijven en iedere sollicitatie als een nieuwe kans te zien, zodat je niet ten prooi valt aan sollicitatiemoeheid.

Kenmerken

Sollicitatiemoeheid is een vorm van vermoeidheid die vooral optreedt bij mensen die langer dan een halfjaar aan het solliciteren zijn. Symptomen zijn:

  • Bij iedere sollicitatie weet je dat het toch niets gaat worden.
  • Je wacht reacties van organisaties met een zwaar gemoed af.
  • Je bent na iedere afwijzing de rest van de dag en/of week chagrijnig.
  • Je hebt het idee afgedankt te zijn.
  • Een sollicitatiebrief schrijven en cv maken is steeds meer plak- en knipwerk.
  • Op een sollicitatiegesprek bereid je je nauwelijks meer voor.

Helaas is er bij de apotheek geen wondermiddel te koop dat je van sollicitatiemoeheid geneest. Het enige 'geneesmiddel' dat de symptomen kan verminderen of laten verdwijnen, ben je zelf. Hierbij speelt je mindset - je manier van denken - een belangrijke rol. Telkens wanneer je boos of teleurgesteld bent, vermindert je energievoorraad. Uiteraard is het niet leuk om keer op keer tevergeefs te wachten op een reactie van de organisatie of weer een afwijzing te ontvangen, maar de energie die je stopt in chagrijnig zijn, kun je beter besteden aan activiteiten die je helpen om die ene baan te vinden. 

Zorg voor ontspanning

Merk je dat solliciteren je steeds zwaarder valt, plan dan bewust activiteiten in die ontspannend zijn. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar dingen zijn waardoor je even niet met solliciteren bezig bent. Voor de een is dit een wandeling door het bos, voor de ander is een kop koffie drinken met een vriendin de ultieme ontspanning. Lukt het je echt niet om alle sollicitatieperikelen los te laten, dan is het - wanneer je de mogelijkheid hebt - misschien beter om even niet te solliciteren om verdere tegenslagen te voorkomen en het weer op te pakken wanneer je er de energie weer voor kunt opbrengen

Jantine (42):
“Na de honderdste sollicitatiebrief zat ik er echt doorheen. Ik was twee keer op gesprek geweest, maar werd steeds tweede. Ik merkte dat ik steeds krampachtiger met solliciteren bezig was en mijn brieven meer en meer knip- en plakwerk werden. Ik heb zelfs vier brieven verstuurd waarin de gegevens stonden vermeld van een bedrijf waar ik eerder had gesolliciteerd. Wat voelde ik me toen stom. Ik was echt niet meer scherp en heb mezelf twee weken vrijaf gegeven om even alles los te laten. Na die twee weken ging ik weer aan de slag en nog geen maand later vond ik via via een baan.”

Sollicitatiestrategie

Naast voldoende ontspanning is het ook verstandig om je sollicitatiestrategie eens onder de loep te nemen. ‘Niet geschoten is altijd mis’, denken veel sollicitanten om vervolgens per dag tientallen brieven de deur uit te doen. Reageer alleen op vacatures waarvoor je de juiste achtergrond hebt. Hiermee vergroot je je kans van slagen en bespaar je tijd, frustratie en energie. Het is ook belangrijk om iedere sollicitatie goed voor te bereiden en te laten zien dat je de sollicitatie serieus neemt. Doe op iedere sollicitatiebrief opnieuw je best en richt deze op de specifieke functie en organisatie. Zorg voor een duidelijke motivatie en concrete voorbeelden waaruit je geschiktheid blijkt. De STAR-methode is hiervoor een handig hulpmiddel. Laat je brief en cv altijd door iemand nalezen. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als solliciteren wat meer routine is geworden. Met een brief waarin de naam van een andere organisatie wordt genoemd – omdat je daar ook hebt gesolliciteerd – maak je echt geen goede sier en belandt je meteen op de stapel met afwijzingen.

Sollicitatiegesprek

Een goede voorbereiding is niet alleen van toepassing op je brief en cv, maar ook voor een sollicitatiegesprek. Ook al heb je al heel veel gesprekken gevoerd, zorg voor een positieve en actieve houding en geef aan waarom je bij de organisatie solliciteert, wat je aanspreekt in de functie en wat jou geschikt maakt. Neem van tevoren de bedrijfswebsite door en zorg dat je een aantal vragen paraat hebt waaruit blijkt dat je je in het bedrijf hebt verdiept. Sta tijdens een gesprek niet uitgebreid stil bij vorige sollicitaties. Dat is voor je gesprekspartner echt niet relevant. Hij is op zoek naar een geschikte kandidaat en blijkbaar spreekt je cv en brief hem aan, anders was je niet uitgenodigd. Word je afgewezen, vraag dan aan de recruiter om toelichting waarom de voorkeur naar een andere sollicitant is uitgegaan en of hij je nog tips kan geven voor een volgende sollicitatie. Zorg ervoor dat je je vragen zo stelt dat je informatieve antwoorden krijgt. Ga in ieder geval nooit in discussie over het besluit dat de organisatie heeft genomen. Je belt alleen om te informeren en om advies te krijgen. Bedank de recruiter na het gesprek voor de genomen moeite. Ook al ben je nu niet aangenomen, je weet nooit hoe een balletje kan rollen. Wie weet maak je door je proactieve en reflectieve houding zo’n goede indruk dat je wellicht door de organisatie wordt benaderd als er weer een vacature is. Laat niet alleen je geschiktheid blijken in de brieven die je schrijft en de gesprekken die je voert, maar ga ook netwerken en doe vrijwilligerswerk in de richting van het werk dat je ambieert. Dit heeft niet alleen als voordeel dat je onder de mensen blijft, maar je kunt op deze manier ook laten zien waar je goed in bent. De mensen met wie je samenwerkt kunnen jouw talenten zien en voor jou mogelijk de kruiwagen zijn voor een nieuwe baan.

Auteur: Marieke van Oosterhout

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Sollicitatiemoeheid