Overtuigen met je profiel

Je onderscheiden van andere kandidaten, dat is de belangrijkste opgave waar je voor staat als je solliciteert. Als je je bewust bent van je profiel, is dat makkelijker.

Een selectiecommissie zal letten op:

  • je profiel (het geheel aan kennis en vaardigheden, opleiding en ervaring). Met een goed profiel kun je aantonen dat je geschikt bent voor een functie. Heb je een divers profiel, benadruk dat dan, want het kan je tot een interessante kandidaat maken.
  • je motivatie en ambities. Zowel in je sollicitatiebrief als in het sollicitatiegesprek moet je je motivatie en ambities goed voor het voetlicht weten te brengen.
  • je enthousiasme. Als je plezier hebt in het werk dat je doet, ben je productiever, creatiever, presteer je beter en verzuim je minder (vaak). Geen wonder dus dat selecteurs graag enthousiasme terugzien in een sollicitant.

  • je eigenschappen en vaardigheden. Heb jij de competenties voor de functie in huis en kun je aantonen dat je over de gewenste vaardigheden beschikt? Gebruik goede voorbeelden in je brief en laat in het gesprek in de praktijk zien hoe gespreksvaardig en overtuigend je bent.
  • je werk- en denkniveau. Voor veel functies moet je kunnen aantonen dat je werkt en denkt op hbo-niveau.

In je ijver om jezelf in de picture te zetten, zul je soms de neiging hebben om te gaan overdrijven of dingen juist weg te poetsen. Een leugentje om bestwil is zo gemaakt. Maar verstandig is het niet. Wees je ervan bewust wanneer eerlijkheid overgaat in bluffen.

Recruiters zijn ook mensen. Als je weet waar zij op letten, dan kun je inspelen op hun werkwijze.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Overtuigen met je profiel