Aantonen dat je hbo werk- en denkniveau hebt

Regelmatig wordt er in advertenties om hbo werk- en denkniveau gevraagd. Deze omschrijving betekent dat je je behalve door een afgeronde hbo-opleiding, ook op andere manieren voor de functie kunt kwalificeren. Maar wat betekent hbo werk- en denkniveau eigenlijk? En hoe toon je aan dat je het hebt?

Wat is hbo werk- en denkniveau?

Hbo werk- en denkniveau heb je natuurlijk als je al werkervaring hebt op hbo-niveau en een hbo-opleiding hebt. Dat is duidelijk. Maar wat als je geen hbo-opleiding hebt gedaan?

De reden om 'hbo werk- en denkniveau' in de advertentie te zetten (en niet bijvoorbeeld 'afgeronde hbo-opleiding'), is dat de werkgever niet mensen alleen op grond van hun opleiding uit wil sluiten. Een diploma is niet het belangrijkst. Je ervaring en kwaliteiten des te meer. De werkgever is op zoek naar iemand die:

 • De functie zelfstandig uit kunt voeren.
  Je hebt ervaring met de functie en de taken en kan daarmee vrijwel meteen zelfstandig aan de slag. Wellicht is er niemand die je echt in kan werken.
 • Ook ideeën over de uitvoering van de functie kan inbrengen.
  Dit wordt ook wel proactiviteit genoemd. Je denkt vooruit en gaat actief aan de slag met zaken die je kunt verbeteren. Doordat je over voldoende ervaring en een behoorlijk analytisch vermogen beschikt, kun je doorzien wat er beter kan. Ook bij veranderingen in de organisatie kun jij min of meer zelfstandig uitwerken wat dat voor jouw functie voor gevolgen heeft.
 • Snel overzicht heeft.
  Je bent snel in staat op hoofdlijnen te zien hoe andere afdelingen in elkaar zitten en hoe jouw taken aansluiten bij die van anderen en in en buiten je afdeling. Je hebt, zoals het heet, oog voor complexiteit.
 • Zowel breed als diep ontwikkeld is.
  Je hebt specialistische kennis op een bepaald vakgebied (bijvoorbeeld administratie of financiën) of kennis van een branche (je weet alles van het organiseren van congressen). Je bent goed op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen op je vakgebied en/of branche.  Maar je hebt je ook in de breedte ontwikkeld. Hbo-werkniveau houdt in dat je beschikt over goede schriftelijke en mondelinge vaardigheden. Je kunt iets presenteren, kunt goed met anderen samenwerken en kunt de kennis en vaardigheden van anderen inschatten en waarderen.
 • Een goede algemene ontwikkeling heeft.
  Je weet wat er speelt in de maatschappij, leest regelmatig de krant en kunt je zo ook in sociaal opzicht met hbo'ers en academici verhouden en meten.

Hoe toon je hbo werk- en denkniveau aan?

 • Benadruk je zelfstandigheid in je huidige baan en vorige banen. Dat kun je tot uiting laten komen in zowel je sollicitatiebrief of cv. Zet in je cv bij de omschrijving van je werk bijvoorbeeld dat je rapporteerde aan een hogere manager. Dat drukt zelfstandigheid uit. Of gebruik de formulering: 'ik was verantwoordelijk voor' en zet daar een helder resultaat achter.
 • Laat zien dat je om kunt gaan met veranderingen die je werk beïnvloeden. Geef daar zo nodig een voorbeeld bij. Bijvoorbeeld: 'Tijdens een grote re-organisatie voor onze afdeling veranderde mijn takenpakket volledig. Ik heb zelf mijn functie toen opnieuw ingericht.'
 • Laat zien dat je goed bent in je vak: werk je regelmatig mensen in of geef je wel eens een cursus aan collega´s? Zet dat dan in je cv en in je brief. Zo kun je laten zien dat je ook kennis over kunt dragen.
 • Laat wat zien van je diversiteit door ook de verschillende taken en rollen die je hebt (gehad) te benadrukken.
 • Als je nu al op hbo-niveau werkt, kun je bijvoorbeeld in je brief schrijven dat je hetzelfde werk doet als collega´s met een hbo-opleiding. Daarbij kun je in je brief en je cv duidelijk maken hoe je dat niveau hebt bereikt. Je opleidingen, cursussen, competenties en werkervaringen spelen daarbij een belangrijke rol. Maak de stijgende lijn in de zwaarte van je functie inzichtelijk door je taken en werkzaamheden concreet te beschrijven.

Auteur: Mariëlle de Groot

Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Overtuigen met je profiel Aantonen dat je hbo werk- en denkniveau hebt