Diversiteit benadrukken

Je weet en kunt vaak meer dan je denkt. Niet alleen je feitelijke functies, projecten en verantwoordelijkheden zijn relevant, maar ook wat je in de praktijk hebt gedaan, welke taken je op je hebt genomen en wat je hebt geleerd.

Je moet met je sollicitatiebrief en in het sollicitatiegesprek de selecteurs een goedkeurend ja-knikken zien te ontlokken. Je moet je zien te onderscheiden van andere kandidaten. Dat doe je onder andere door aan te tonen dat je breed georiënteerd bent. Diversiteit in je profiel kan dat aantonen.

Divers is interessant

Mensen die veel verschillende dingen kunnen en doen, zijn vaak interessante mensen. Iedereen kent voorbeelden van een topschaatser die ook arts is, een projectleider die goed meekomt in een serieus schaaktoernooi of de vertaalster die naast haar werk ook in het bestuur van de branchevereniging zit. Die mensen vinden ook selecteurs heel interessant. Benadruk dit soort ogenschijnlijk vreemde combinaties dus bij het schrijven van je sollicitatiebrief, het maken van je cv en in het sollicitatiegesprek.

Soorten diversiteit

 • Je bent zowel breed als diep. Sommige mensen hebben zich zowel in de breedte ontwikkeld, als in de diepte. Deze mensen hebben vaak een T-profiel: ze zijn begonnen als specialist, en hebben zich later meer in de breedte ontwikkeld. Dit zijn vaak ideale kandidaten voor hogere functies in gespecialiseerde omgevingen (projectmanager bij een ingenieursbureau, hoofd van een afdeling in een farmaceutisch bedrijf, traffic manager bij een groot vertaalbureau etc.).
 • Je bent op veel verschillende terreinen actief. Je hebt veel verschillende functies gehad, je hebt een vlotte pen, die je benut voor de wijkkrant, je speelt piano in je vrije tijd, zit in het bestuur van de atletiekvereniging en doet een cursus toneelspelen. Dan ben je waarschijnlijk een generalist en heb je een heel brede belangstelling. Je hebt aan alle kanten diversiteit in je profiel.
 • Je hebt een unieke combinatie capaciteiten. Je hebt ooit CIOS gedaan en je hebt je daarna omgeschoold tot adaptatietechnicus (iemand die aanpassingen maakt aan rolstoelen). Er is een vacature voor technicus bij het eredivisie rolstoelbasketbalteam. Waarschijnlijk ben jij de ideale kandidaat. Activiteiten, werkzaamheden en capaciteiten die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, kunnen voor bepaalde banen de ideale combinatie opleveren. Als dat zo is, heb je een combiprofiel.

Je diversiteit voor het voetlicht brengen

De kunst is je diversiteit zo over te brengen dat je indruk maakt op de selectiecommissie. Diversiteit heeft namelijk een belangrijk nadeel: het kan geïnterpreteerd worden als wispelturigheid of onstandvastigheid.
Over het algemeen zal een selectiecommissie sollicitanten met een T-profiel, een combiprofiel of grote diversiteit in een profiel eruit pikken als interessante kandidaten. Een uitzondering vormen de uitermate specialistische beroepen. Daar is de specialistische kennis het belangrijkste selectiecriterium. Voor de meeste andere banen is het dus zaak een van de drie profielen te hebben.

Denk niet te snel dat je zo'n profiel niet hebt. Alle beetjes helpen:

 1. Maak een lijst met al je vaardigheden, opleidingen, ervaring, hobby's en nevenactiviteiten.
 2. Bekijk de functieomschrijving in de vacature goed en bedenk welke combinatie van vaardigheden op prijs wordt gesteld.
 3. Bekijk of jij uit de lijst die je hebt opgesteld een aantal items kunt pikken die illustreren dat jij de gewenste combinatie van vaardigheden hebt.
  - Als je meer een specialist bent, benadruk dan je brede belangstelling. Bijvoorbeeld voor de mensenkant van je werk: samenwerken.
  - Als je generalist bent, benadruk dan je expertise op het gebied van de vacature.
 4. Beschrijf in je sollicitatiebrief waarom deze combinatie van vaardigheden ideaal is voor het uitvoeren van de beoogde functie. Reken maar dat het indruk zal maken.

Het vooroordeel van wispelturigheid

Wie van veel markten thuis is, zal soms worden afgeschilderd als wispelturig. "Dit is geen blijver", of "die persoon weet niet wat hij wil", is dan het idee van de sollicitatiecommissie. Ondervang dit vooroordeel door verbanden tussen de verschillende activiteiten aan te brengen. Een vaardigheden-cv kan daarbij van nut zijn. Daarin kun je laten zien dat je je verschillende vaardigheden voor één bepaald doel hebt ingezet.

Bijvoorbeeld:
Een vertaler solliciteert op de baan van traffic manager bij een groot vertaalbureau: "Dat ik eerst een tijdje wiskunde heb gestudeerd en daarna overgestapt ben op Frans, is heel nuttig. Ik ben een van de weinige vertalers die wiskundige en natuurkundige onderwerpen aankan. Ik weet ook wat de specifieke problemen zijn voor het opmaken van formules, dus ik kan daarop in het opmaakproces goed sturen."

Ook kun je het nut benadrukken van datgene wat de sollicitatiecommissie misschien juist als nadeel ziet. Men valt bijvoorbeeld over het feit dat je zo vaak van baan gewisseld bent. Zelf vind je dat dat bijdraagt aan je diversiteit in je profiel.

Zeg in je sollicitatiegesprek bijvoorbeeld:
"Ik heb veel banen gehad, en ik heb dus veel verschillende mensen leren kennen. Ik heb een heel groot netwerk en dat kan natuurlijk erg van pas komen bij het organiseren van congressen, dat ik in deze functie moet doen."
"Door al die verschillende nevenactiviteiten kan ik enorm goed plannen en doelen stellen. Zonder dat had ik nooit de subtop in het roeien kunnen behalen en daarnaast kunnen blijven pianospelen."

Auteur: Ysolde Bentvelsen


Je bent hier: Home Carrière Solliciteren Overtuigen met je profiel Diversiteit benadrukken