Diversiteit in je profiel

Veel werkervaring in de breedte

Wie regelmatig van functie wisselt, leert veel, ziet veel en hoort veel. Dat kan voordelig zijn voor je carrière. Organisaties zijn altijd blij met mensen die buiten de muren van hun eigen functie kijken. Dat voorkomt hokjesgeest en vergroot de slagvaardigheid en flexibiliteit van de organisatie als geheel.

"Steeds vaker verloopt een carrière via horizontale lijnen. Ook dat kan bevredigend zijn."
Jack van Minden

Voor jou als werknemer is het dan ook geen gek idee om eens van functie te wisselen. De meest voor de hand liggende verandering is een tree hoger op de carrièreladder te stappen, maar je kunt ook denken aan een 'horizontale' overstap. Dat levert meestal geen extra salaris op, maar door zo’n overstap verruim je wel je blikveld. Dat kan voor de rest van je carrière grote voordelen opleveren:

  • Je bent breder en flexibeler inzetbaar.
  • Je benut meer capaciteiten.
  • Je doet nieuwe ervaringen op.
  • Je breidt je netwerk uit.
  • Je ontwikkelt een breder profiel: misschien ontwikkel je wel een T-profiel of een combiprofiel. Beide zijn erg handig op de arbeidsmarkt.
  • Je kunt overstappen binnen een organisatie (naar een andere afdeling), of naar een andere branche.

Overstap binnen de organisatie

Als je naar een andere afdeling wil overstappen, kun je de volgende dingen doen:

  1. Zoek een plaats in de organisatie uit waar je graag zou willen werken. Leg daar contacten. Misschien is er wel iemand die met je van baan wil ruilen in het kader van ‘job rotation’.
  2. Maak jezelf ‘misbaar’ in je huidige functie. Doe je werk bijvoorbeeld zo efficiënt dat je tijd overhoudt en je beschikbaar wordt voor andere klussen.
  3. Praat eens over de mogelijkheden met de P&O- of HR-afdeling.
  4. Leg je wensen voor aan je baas (bijvoorbeeld in een functionerings- of beoordelingsgesprek).
  5. Maak een afspraak met de baas van de afdeling waar je graag zou willen werken.
  6. Solliciteer intern. Vaak hebben interne sollicitanten voorrang boven kandidaten die van buitenaf komen. Doe daar je voordeel mee en laat zien dat het voor de organisatie een groot voordeel is dat jij de organisatie al van binnen kent.

Als je binnen de organisatie gaat overleggen over het wisselen van functie, zorg er dan voor dat je aannemelijk kunt maken waarom je die stap wil zetten. Ook al vind je een heel ander soort functie het meest aantrekkelijk, soms is het verstandig om een tussenstap te doen naar een baan die een beetje van je oude baan in zich heeft, en ook al iets van je droombaan. Dat zal de uiteindelijke overstap naar je droombaan (ook al zijn daar dus twee functiewisselingen voor nodig) begrijpelijker en geloofwaardiger maken.

Overstap naar een andere branche

Een andere horizontale overstap kun je maken door min of meer dezelfde functie te gaan uitoefenen in een totaal andere branche. Een fondsenwerver die een tijdlang fondsen heeft geworven voor een onderzoeksinstelling in de gezondheidszorg kan zijn of haar werkterrein verleggen naar fondsenwerving in de natuur- en milieusector. Het fondsenwerven wordt er niet anders van, maar de werelden en de netwerken waar deze fondsenwerver mee te maken krijgt, zijn totaal verschillend. En wist je dat Shell een filosoof in dienst heeft? Jij dacht zeker dat filosofen alleen maar werkten op achterkamertjes in een universiteit?

Tips:

  1. Bekijk welke branche je gevoelsmatig aanspreekt.
  2. Doe onderzoek hoe de branche in elkaar zit en welke functienamen gangbaar zijn. Hetzelfde werk kan in de ene branche anders heten dan in de andere. (Een doodgewone tekstschrijver heet in de reclamewereld een ‘copywriter’.)
  3. Investeer in kennis op het terrein van de nieuwe branche die je aanspreekt. Dat maakt een overstap aannemelijker.

Risico’s

Er kleven risico’s aan vaak wisselen van functie:

  • Je weet van alles een beetje, maar te weinig om echt verder te komen.
  • Je wordt door je zoveelste potentiële werkgever als jobhopper gezien. Bij het zien van je cv denkt de werkgever onmiddellijk: dat is geen blijver. Als de werkgever je toch aanneemt, zal hij niet geneigd zijn in eerste instantie veel in je te willen investeren (in opleiding bijvoorbeeld) en eerst de kat uit de boom kijken.

Maak een goed persoonlijk ontwikkelingsplan en besluit waar je over vijf jaar wilt zijn op de carrièreladder. Op die manier zul je je keuzes kunnen verantwoorden aan jezelf en aan je werkgever en zul je geloofwaardiger overkomen.

Auteur: Ysolde Bentvelsen

Je bent hier: Home Carrière Profiel Diversiteit in je profiel