Het wordt tijd een andere baan te zoeken als...

... je om wat voor reden dan ook "klaar" bent met je huidige functie. Van baan veranderen kan uitstekend uitpakken voor je carrière. Door in een nieuwe functie en in een andere werkomgeving te werken doe je in veel ervaring op en leer je omgaan met uiteenlopende situaties. Maar pas op, als je te vaak wisselt - ook wel jobhoppen - kun je overkomen als een onbetrouwbare werknemer zonder doorzettingsvermogen.

In het ideale geval heb je een carrièreplan en een persoonlijk ontwikkelplan opgesteld. Als je huidige werkgever niet bijdraagt aan het behalen van je doelen kan het tijd zijn om je ladeblok leeg te ruimen. Je kunt ook besluiten intern van functie te wisselen, te gaan jobcraften  of om meer of minder uren te gaan werken.

Bij de beslissing om te blijven of om bij je huidige werkgever weg te gaan, maak je een afweging tussen:

  • salaris
  • carrière
  • persoonlijke ontwikkeling
  • werkplezier
  • balans tussen werk en privé

Als het tijdstip nadert om van baan te wisselen zijn daar meestal aanwijzingen voor. Om je bij je beslissing te helpen staan hieronder de belangrijkste aanwijzingen op een rijtje.

Het wordt tijd een andere baan te zoeken als...

… je niets nieuws meer leert

Elke dag is hetzelfde, al je taken doe je op de automatische piloot en je rolt van de ene routineklus in de andere. Je sleept je verveeld van dag tot dag naar het weekend, week in week uit tot de zomervakantie.

… je carrièreperspectief minimaal is

Als je bij je huidige werkgever weet dat je niet in aanmerking komt voor promotie of een gespecialiseerdere functie, kijk dan eens wat de mogelijkheden bij andere bedrijven zijn.

… je te veel uren voor een te laag salaris maakt

Onderbetaald is ondergewaardeerd, en dat is een akelig gevoel Als je werkgever je niet op waarde kan schatten is het tijd om te gaan. Maar ben je wel realistisch in je eisen? Als je meer vraagt dan je waard bent op de arbeidsmarkt zal het elders ook niet lukken.

… intern solliciteren niet lukt

Als je bij interne sollicitaties wordt overgeslagen kan dat een teken zijn dat je op een dood spoor zit, maar misschien voldeed iemand anders gewoon beter aan de eisen. Probeer achter de redenen van de afwijzing te komen en trek daaruit je conclusies.

… afspraken over je ontwikkeling niet worden nagekomen

Je werkt niet alleen voor het salaris, maar ook om ervaring op te doen en wat te leren. Een werkgever die afspraken en toezeggingen gemaakt in een functioneringsgesprek over opleidingen, begeleiding en coaching niet nakomt wil kennelijk niet in jou investeren. Zorg dan dat je zelf ook niet te veel in die werkgever investeert.

… je aan het lijntje wordt gehouden

“Ja, zoals je begrijpt hebben we dit jaar geen mogelijkheden voor een loonsverhoging. Volgend jaar zal het allemaal anders zijn.” Heb je dat al een paar jaar achter elkaar gehoord? Aan beloftes heb je niets, probeer harde afspraken te maken.

… je leidinggevende geen belangstelling voor je heeft

Zonder de welwillendheid van je leidinggevende kom je nergens. Als je intern verder wilt komen zal het oordeel van je leidinggevende, bijvoorbeeld in een beoordelingsgesprek, over jouw functioneren zwaar wegen. Heeft je baas vertrouwen in je werk? Delegeert hij of zij interessante taken aan jou? Toont je leidinggevende belangstelling in jou, je werk en je ontwikkeling? Kortom, ben je belangrijk voor je baas?

… je minder wilt gaan werken, maar dat niet mogelijk is

Veel bedrijven zijn nog steeds niet happig op parttimers. Als je vastzit aan een veertigurige werkweek en je toch tijd voor hobby’s of gezin wilt hebben, kan een verhuizing naar een ander bedrijf – eventueel in een andere branche – de enige oplossing zijn.

… je echt geen zin in je huidige werk meer hebt

Als je echt niet meer wilt is de beslissing eigenlijk al genomen. Maar pas op, lusteloosheid en werkweerzin kunnen ook een teken van overspannenheid of burn-out zijn. In dat geval moet je geen ontslag nemen maar juist eerst zorgen dat je weer gezond wordt.

... je toe bent aan iets totaal anders

Er kunnen momenten in je leven zijn dat je voelt dat het roer om moet. Dat je toe bent aan een rigoureuze carrièreswitch. Daarvoor is gedegen zelfonderzoek op zijn plaats, zodat je een keuze maakt die echt bij je past.

Auteur: Arjen Ligtvoet

Je bent hier: Home Carrière Zelfonderzoek Het wordt tijd een andere baan te zoeken als...