Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Carrière Solliciteren Afronding Ontslag nemen

Ontslag nemen

Ontslag nemen doe je vrijwillig of bij een conflict. In beide gevallen is het van belang dat je het netjes en formeel doet. Een arbeidsovereenkomst is niet zomaar iets. Zo'n overeenkomst moet zorgvuldig worden afgerond, zowel door de werknemer als door de werkgever.

Vrijwillig ontslag nemen

Als je een nieuwe baan hebt gevonden en de hele sollicitatieprocedure is afgerond, dan is het tijd om ontslag te nemen bij je huidige werkgever. Je kunt ervoor kiezen een eenregelig briefje te schrijven in de trant van 'Hiermee beëindig ik onze arbeidsovereenkomst d.d. 1 augustus 20XX per 1 juli 20XX.' Klaar. Maar erg warmhartig is dat niet. Beter bewandel je de volgende stappen:

Ontslag nemen bij een (dreigend) conflict

Soms zie je je genoodzaakt ontslag te nemen omdat er een conflict dreigt of gaande is. Vooral dan is het van groot belang dat je je aan formele regels rondom ontslag houdt.

Administratieve zaken

Bij correct ontslag nemen horen ook een paar administratieve afwikkelingen.

Draad oppakken

Als je ontslagen bent, dan is het niet gemakkelijk de draad weer op te pakken. Mensen die ontslagen zijn voelen vaak nog lang wrok tegenover de organisatie. Het is belangrijk niet te lang met de woede rond te lopen, omdat dat je verlamt in het maken van plannen. Hoe moeilijk ook, probeer je op de toekomst te richten en eventueel met een loopbaanadviseur te zoeken naar een nieuwe loopbaan. Doe zelfonderzoek en bepaal waar je over vijf jaar wilt zijn. Op die manier richt je je vizier weer op de toekomst. Je hoeft in je sollicitatiebrieven niet te vermelden dat je ontslagen bent. De kunst is aan je ontslag een positieve draai te geven.

Aanbevolen boeken

Aanbevolen websites

Auteur: Ysolde Bentvelsen

https://www.carrieretijger.nl/carriere/solliciteren/afronding/ontslag-nemen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger