Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen

Doorzettingsvermogen wil zeggen dat je krachtig vasthoudt aan een bepaald idee of actie. Je stopt pas als je je doel hebt bereikt. Tenzij dit redelijkerwijs niet haalbaar is.

Synoniemen voor doorzettingsvermogen zijn: vasthoudendheid, standvastigheid en vastberadenheid.

Wat betekent dat concreet?

Welke competenties komen hierbij kijken?

Wanneer sla je door?

Heb je teveel doorzettingsvermogen dan haal je vaak het bloed onder de nagels van je collega’s vandaan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het tot vervelens toe herhalen van jouw plannen en opvattingen, en het voortdurend proberen te overtuigen van je collega’s zonder de redelijkheid van hun argumenten in te zien. Als je een goed idee hebt, is dat mooi. Je mag daar zeker voor vechten en het onder ieders aandacht brengen. Kritiek is echter ook nodig. Het kan voor je persoonlijke ontwikkeling goed zijn om eens van je plannen af te worden gebracht.

Want met een dergelijke pitbull-mentaliteit ben je vaak weinig flexibel of kun je je slechts met moeite aanpassen. Je omgeving bestempelt je dan als agressief en onaangepast. Je bent een einzelgänger die niet meer geïnteresseerd lijkt te zijn in andere visies of doelen binnen het bedrijf. Samenwerken is zo erg lastig.

Het is daarom belangrijk dat je bij het nastreven van je doelen deze altijd relativeert, open durft te staan voor feedback en voldoende flexibiliteit ontwikkelt om ze uiteindelijk op te kunnen geven, mocht dat nodig zijn.

Bij welke beroepen heb je deze competentie nodig?

Je doorzettingsvermogen aantonen in een sollicitatie

Leidinggevende met doorzettingsvermogen gezocht, zo lees je in de advertentie. Wat zouden ze ermee bedoelen? Doorzettingsvermogen heeft ermee te maken dat je ook resultaten moet boeken, die niet 1-2-3 worden behaald. Waarschijnlijk moet je erg ingewikkelde of tijdrovende dingen doen, of is er weerstand tegen de taken die deze leidinggevende zal krijgen, denk je.

Jij ziet deze baan helemaal zitten en denkt na hoe je deze competentie kunt toelichten in je brief en cv. Het beste voorbeeld is dat je de hbo-opleiding Human Resources Management (HRM) hebt gedaan naast een baan van vier dagen per week. Je hebt er vier jaar veel voor opzij gezet. Diverse keren heb je overwogen om het bijltje er bij neer te gooien. Toch heb je je steeds door moeilijke periodes heen gesleept en steeds weer de motivatie gevonden om je studie af te ronden, mét goede resultaten! Dit zet je kort maar krachtig in je brief en je bereidt een aantal voorbeelden voor met de STAR-methode zodat je tijdens het sollicitatiegesprek de werkgever verder van je doorzettingsvermogen overtuigt.

Andere voorbeelden

IT-manager: Ik werk voor een hulpverleningsorganisatie. Vorig jaar gingen we over op een nieuw computersysteem, ik begeleide dat proces. Omdat de meeste van mijn collega´s weinig kaas hebben gegeten van computers, duurde het erg lang voordat iedereen begreep hoe alles werkte. Ik heb er zeker vier keer zoveel tijd in gestoken dan ik vooraf had begroot. Ik heb daar soms best slapeloze nachten van gehad. Maar met geduld en vastberadenheid rapporteert nu iedereen in het nieuwe systeem.

Communicatiemanager: Tijdens mijn studie heb ik op hoog niveau basketbal gespeeld. Ik moest daarvoor ook vaak naar het buitenland. Dat was pittig, omdat zowel mijn sport als mijn studie hoge eisen aan me stelden. Toch ben ik blij dat ik het zo heb gedaan. Nu ik mijn topsportcarrière heb afgesloten, kan ik meteen starten met mijn loopbaan.

Inkoper: Voor mijn baan bij een goedkope drogisterijketen ben ik altijd op zoek naar de laagste prijs. Ik onderhandel veel en hard om het onderste uit de kan te krijgen. Mijn doorzettingsvermogen loont vaak: omdat ik doorga in de onderhandelingen en genoeg geduld opbreng, beding ik kortingen die kunnen oplopen tot dertig procent van de prijs.

Voorbeelden van vragen over doorzettingsvermogen tijdens het sollicitatiegesprek:

Is deze competentie te ontwikkelen?

Eigenlijk niet. De ene persoon geeft nu eenmaal sneller op dan de ander. Dit proces blijkt moeilijk te beïnvloeden. Er bestaan ook geen trainingen of opleidingen om deze vaardigheid onder de knie te krijgen.

Om je doorzettingsvermogen te onderzoeken kun je jezelf de volgende vragen stellen:

In het algemeen geldt dat je meer doorzettingsvermogen kunt opbrengen als je je werk goed aan kan en je ook plezier hebt in wat je doet. Een basis van zelfvertrouwen is eveneens belangrijk, want je durft meer te ondernemen als je gelooft in wat je kunt bereiken. Dat is voor veel werknemers een belangrijke voorwaarde om meer inzet en daarmee ook doorzettingsvermogen te tonen.

Aanbevolen websites

Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/doorzettingsvermogen Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger