Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Accuraat

Accuraat

Accuraat wil zeggen dat je streeft naar nauwkeurigheid. Je probeert fouten te voorkomen en ziet erop toe dat de taken binnen je bedrijf grondig, geordend en zorgvuldig worden uitgevoerd.

Wat betekent dat concreet?

Als je accuraat bent, probeer je kwaliteit af te leveren. Om deze kwaliteit te garanderen laat je bijvoorbeeld je werk nakijken door anderen om er zeker van te zijn dat alles klopt. Ook heb je aandacht voor details in je werk. Je kent de richtlijnen van je bedrijf of organisatie op je duimpje en je voegt je daar naar. Als collega's je op fouten wijzen of als je deze zelf ontdekt, dan corrigeer je ze. Indien mogelijk doe je dat direct.

Je bent ook accuraat als je bijvoorbeeld een logische ordening in je tijdsplanning weet te maken. Timemanagement dus. Je weet prioriteit te geven aan de belangrijkste taken. Aan iedere taak besteed je voldoende aandacht. Je nauwkeurigheid gaat niet achteruit als je onder druk staat. Je kunt goed met stress omgaan. Al zeuren er twee mensen aan je bureau en is je computer net gecrasht, voor jou is dat geen reden om je werk af te raffelen.

Welke competenties komen hierbij kijken?

Beroepen waar je deze competentie bij nodig hebt

Natuurlijk zal accuratesse bij de meeste functies van belang zijn. Maar verantwoordelijke beroepen vragen vooral een hoge mate van zorgvuldigheid. Denk bijvoorbeeld aan het werk van een:

Wanneer sla je door?

Mensen die accuraat werken kunnen neigen naar extreem perfectionisme. Je hoeft niet altijd je eigen werk of dat van anderen te controleren. Of jezelf voortdurend vragen te stellen als: “Is het goed genoeg zo?”, “Heb ik zaken over het hoofd gezien?” en “Wat kan ik doen om mijn werk te verbeteren?” Doorgeslagen ambitie kan ook irritant zijn voor je omgeving. Op een gegeven moment is een basis van vertrouwen nodig in zowel jezelf als je collega’s. Anders is de samenwerking niet mogelijk.

Daarnaast kunnen door een te systematische aanpak eigenschappen als creativiteit en durf in het gedrang komen. Als je gefocust bent op regeltjes en het voorkomen van fouten, dan kun je angst ontwikkelen voor bijvoorbeeld een flinke brainstorm waarin je alle mogelijkheden open laat en nieuwe grenzen verkent. Want stel je voor dat er iets misgaat of dat je een verkeerde inschatting maakt. Je creativiteit krijgt zo geen kans.

Een te accurate opstelling kan ook tot een soort starheid leiden: "Zoals ik het doe, is het goed en eigenlijk zou iedereen het zo moeten doen." Door een dergelijke houding kun je minder goed omgaan met collega’s die bijvoorbeeld wat slordiger zijn dan jij. En ga je bovendien denken dat zij zich altijd maar aan jou moeten aanpassen in plaats van andersom.

Hoe ontwikkel je een accurate werkhouding?

Hoe toon je bij een sollicitatie aan dat je accuraat bent?

Een voorbeeld: Je solliciteert op een vacature bij een groot vertaalbureau als vertaler Nederlands-Engels. ‘Accuraat’ is één van de eisen.

Wat zouden ze er mee bedoelen? Natuurlijk bedoelen ze dat je zorgvuldig vertaalt en in de vertaling geen spel- of andere fouten maakt. Vertalen is echter meer dan woorden omzetten van de ene naar de andere taal. Een vertaling is pas goed als de vertaler rekening houdt met het soort tekst en de lezers van de vertaling. De bedoeling van de schrijver van de originele tekst moet ook in de vertaling herkenbaar zijn.

Dat ken je uit je huidige baan als vertaler bij een klein vertaalbureau. In de vier jaar dat je er nu werkt, heb je al vele teksten vertaald. Als voorbeeld van je accuratesse stuur je met je sollicitatiebrief een vertaling van je laatste artikel mee, evenals de originele tekst. In je brief leg je uit waarom je deze tekst hebt meegestuurd en waarom juist deze tekst symbool staat voor je accuratesse.

Andere voorbeelden

Voorbeelden van vragen over accuratesse tijdens het sollicitatiegesprek:

 Auteur: Vera van Dijk

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/accuraat Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger