Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Beroep Economie en management Financieel Controller

Controller

De controller is een financieel-economisch expert die directie en management ondersteunt bij het besturen en beheersen van de organisatie.

Financiële tijgerWat doet een controller?

De controller:

Het werkgebied van de controller is niet beperkt tot strikt financiële aspecten. Hij houdt zich bijvoorbeeld ook bezig met bredere systemen voor het meten en evalueren van prestaties, zoals de balanced scorecard. Hierin spelen ook klantenservice, levertijd en kwaliteit een rol. Een moderne controller is een generalist.

Wat moet je kunnen?

Een goede controller heeft een T-profiel met:

Dit uit zich in de volgende kennis, eigenschappen en vaardigheden:

Welke opleiding en ervaring heb je nodig?

Meestal wordt als opleiding van een controller minimaal hbo-niveau gevraagd. Daarnaast wordt vaak 5 tot wel 8 jaar relevante bedrijfseconomische werkervaring gevraagd. Een controller moet namelijk gelijkwaardig tegenspeler van ervaren managers zijn.

Je hebt gedegen kennis nodig van administratieve processen en ICT.

Plaats in de organisatie

De controller is soms lid van het managementteam, soms toegevoegd stafmedewerker. Hij kan zelf manager zijn, bijvoorbeeld van een afdeling 'Accounting en Control'.

Een controller is vaak begonnen in een administratieve functie, maar een controller is geen administrateur. Administratie wil zeggen: gegevens registreren. De controller interpreteert de gegevens en is als het ware de verbinding tussen de informatievoorziening (de administratie) en de besturing (directie en management).

De controller heeft niet het alleenrecht op administratieve systemen. Hij werkt samen met de administratie, het bedrijfsbureau en andere afdelingen die bijvoorbeeld een voorraadadministratie of een inkoopadministratie beheren.

Bij de rijksoverheid werken controllers vaak bij de accountantsdiensten. Ze controleren of een overheidsorganisatie verantwoord met de financiën en financiële regelgeving omgaat.

De controller kan verschillende rollen vervullen:

Er zijn verschillende soorten controllers, die elk een eigen expertisegebied hebben. De vooropleiding en ook de verdiensten verschillen.

Voorbeelden

Een controller richt bijvoorbeeld een systeem voor activity based costing in. Daarvoor schakelt hij zonodig externe deskundigen in, koopt hij een systeem in en zorgt hij voor de goede werking.

Een controller maakt voor het management een kosten/baten-plaatje van verschillende opties, bijvoorbeeld een 'make or buy'-beslissing.

Als je ziet dat de resultaten van een afdeling achterblijven door inefficiëntie, dan is het jouw taak om dat aan te kaarten en te bespreken. Je moet dus goed kunnen overleggen met allerlei afdelingen, waarbij je opbouwende kritiek moet kunnen brengen.

Je toetst een investeringsplan op haalbaarheid. Is een omzetprognose of bezuinigingseffect reëel?

Je zet de balanced scorecard op voor de hele organisatie, waarmee in één duidelijk schema alle doelen en prestatie-indicatoren inzichtelijk worden gemaakt.

Baan zoeken als controller

Een vacature voor een controller vind je niet alleen in een algemene vacaturebank, maar ook bij gespecialiseerde vacaturebanken voor financiële functies.

Als je in sollicitaties aan wil tonen dat je geschikt bent, zorg ervoor dat je naast je opleiding en werkervaring,  de gevraagde eigenschappen en vaardigheden in je sollicitatiebrief en -gesprek goed naar voren laat komen.  

Carrièremogelijkheden

Een controller kan bijvoorbeeld doorgroeien naar Financieel directeur/Chief Financial Officer (CFO), vaak de tweede positie in de organisatie, onder de algemeen directeur (CEO).

Functietitels

Financial controller, financieel controller, controller financiële administratie, unitcontroller, managementcontroller, managerial controller, corporate controller, concerncontroller, registercontroller.

Auteur: René Pijlman

https://www.carrieretijger.nl/beroep/economie-management/financieel/controller Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger