Financieel - economische beroepen

Met de juiste werkervaring en HEAO-Bedrijfseconomie of een SPD-diploma kun je voor een breed scala aan financieel-economische beroepen kiezen die vaak overeenkomsten vertonen of in elkaars verlengde liggen. De basis voor deze beroepen is de administratie van een onderneming: het tijdig, betrouwbaar en volledig vastleggen van administratieve gegevens en het op basis van deze gegevens werken aan het succes van een onderneming. Financiële functies vallen vaak niet volledig in één categorie. Een hoofd administratie kan bijvoorbeeld ook de rapportages die hij opstelt analyseren, en een financieel analist is soms verantwoordelijk voor maand- en kwartaalrapportages. Als je op zoek bent naar een bepaalde financiële functie, let er dan op dat de naam van die functie lang niet altijd de lading dekt.

Financiële mensen moeten tegenwoordig niet alleen met cijfertjes bezig zijn, maar ook organisatiebreed kunnen denken. Ze moeten overzicht hebben over de organisatie. Ze moeten gevoel voor de business hebben, de hele bedrijfsprocessen van begin tot eind overzien, commercieel denken, communicatief sterk zijn, over sociale vaardigheden beschikken en durven door te vragen. De soft skills zijn steeds belangrijker geworden.

  • Als bedrijfsadministrateur of boekhouder sta je aan het begin van dit proces: je voert gegevens in het boekhoudsysteem in en verwerkt en archiveert facturen, orders en personeelsgegevens. Als salarisadministrateur zorg je ervoor dat de salarissen van de medewerkers van een bedrijf correct en tijdig worden betaald, en dat de loonbelastingen en afdrachten worden overgemaakt aan de overheid.
  • Als financieel analist analyseer je financiële gegevens en onderzoek je wat de gevolgen zijn van bijvoorbeeld veranderende marktomstandigheden of het invoeren van een nieuw product.
  • De controller heeft een breed inzicht in de financiële situatie van een bedrijf en is verantwoordelijk voor managementrapportages. Hij stelt de rapportages op of hij laat ze opstellen op basis van de administratieve gegevens die het hoofd administratie aanlevert. De controller zorgt voor goede management-informatiesystemen en adviseert en ondersteunt het management bij het besturen van de organisatie.
  • Als AA-accountant kun je aan het eind van het administratieve proces staan: je controleert de jaarrekening en geeft al dan niet een goedkeurende verklaring. Ook is het mogelijk één van de bovenstaande functies te vervullen in opdracht van een onderneming. Vooral kleine ondernemingen hebben geen controller of analist in dienst; de accountant kan die rol op zich nemen in opdracht van de ondernemer.
  • Als beleggingsadviseur geeft je klanten advies over het hun beleggingen. Je werkt bij een bank, pensioenfonds of andere financiële instelling.
  • Als actuaris - of verzekeringswiskundige - maak je met behulp van statistiek en ict kansberekeningen en bereken je aan de hand hiervan bijvoorbeeld de premies van verzekeringen voor auto- en brandschade. Ook vraagstukken op het gebied van pensioenen, beleggingen en sociale voorzieningen behoren tot zijn werkgebied.

Je bent hier: Home Beroep Functies in Economie en management Financieel