Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Bescheiden

Bescheiden

In een vacaturetekst zul je bescheidenheid niet vaak vinden in het lijstje met persoonskenmerken van de ideale kandidaat. Toch vinden velen het een mooie eigenschap. Als je bescheiden bent, kun je jezelf op de achtergrond plaatsen als de situatie hierom vraagt. Je luistert goed naar een ander en vraagt door. Dat maakt je in de ogen van anderen een prettige gesprekspartner en collega. Niet voor niets luidt een bekend Nederlands gezegde: ‘Bescheidenheid siert de mens’.

Wat is bescheidenheid?

Bescheidenheid is een complex begrip. Associaties met bescheidenheid zijn onder andere geloofwaardigheid, sympathie, introversie, beleefdheid en hoffelijkheid. Heel positief dus. Maar bescheidenheid wordt ook geassocieerd met zwakte en onzekerheid.

Vergelijk de volgende situaties maar eens:

Peter is een leidinggevende die altijd oog en oor heeft voor (de problemen van) zijn collega’s. Hij doet zijn werk goed en behaalt uitstekende resultaten. Hij is trots op zijn team en geeft hen gepaste complimenten. Hij is een chaoot en dat weet hij zelf ook. Hij neemt zichzelf hierom regelmatig op de hak. Arrogantie is hem vreemd; je zult hem niet gauw betrappen op hoogdravend taalgebruik. Zijn collega’s vinden hem een heel prettig persoon om mee samen te werken.

Patrick wil van baan veranderen en tijdens zijn sollicitatiegesprek wordt hem gevraagd naar een project waar hij trots op is. Hij formuleert hakkelend een antwoord en kijkt van de recruiters weg. Hoewel hij mooie projecten heeft gedaan, vindt hij vindt het lastig om over zijn successen te praten. Na het gesprek zijn de recruiters het unaniem met elkaar eens: Patrick is niet de juiste kandidaat voor de functie. Te onzeker en te zwakke presentatie.

Zoals uit het voorbeeld van Peter blijkt, is bescheidenheid absoluut geen verkeerde eigenschap. Als je bescheiden bent, heb je een realistische kijk op jezelf en op de relaties die je met anderen hebt. Je hebt een goed beeld van je eigen sterke punten en de punten die je kunt verbeteren. Je hebt respect voor anderen en waardeert hun sterke punten. Dit maakt je een prettig persoon met wie het goed samenwerken is.

Maar je kunt ook – net als Patrick – te bescheiden zijn. En dan kan deze in wezen heel mooie eigenschap je in de weg staan in situaties waarbij je jezelf moet verkopen of profileren, zoals tijdens een sollicitatiegesprek. Als je te bescheiden bent, doe je jezelf minder goed voor dan je bent. Je maakt jezelf kleiner dan noodzakelijk is en je bagatelliseert datgene wat je goed kunt. En dat is doodzonde, want juist met datgene waar je goed in bent kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een groter geheel. Bovendien haal je er zelf het meeste plezier uit en voldoening uit om die sterke punten in te zetten.

Ben jij te bescheiden?

Kun je de meeste vragen met ‘ja’ beantwoorden, dan is de kans groot dat jij een (te) bescheiden persoon bent. Je kunt dit beeld checken bij je omgeving. Vraag je familie, je vrienden en eventueel je collega’s of zij jou (te) bescheiden vinden. Vinden zij jou zichtbaar op de werkvloer? Kun jij je goed profileren?

Als je te bescheiden bent, zien anderen niet wat je doet en kunt en dat gaat ten koste van je zelfvertrouwen en succes. Omdat je het niet gepast vindt om te koop te lopen met jouw unieke kwaliteiten, word je onzichtbaar. Hierdoor doe je niet alleen jezelf, maar ook je collega’s en de organisatie waarvoor je werkt te kort.

Wees dus bescheiden over de dingen die je minder goed kunt (en wellicht wil je die vaardigheden ontwikkelen), maar wees vooral eerlijk en zichtbaar over je kwaliteiten.

Wat zijn de voordelen van minder bescheiden zijn?

Tips om minder bescheiden te zijn tijdens een sollicitatiegesprek

Wanneer je op zoek bent naar ander werk wil je je natuurlijk onderscheiden van al die andere sollicitanten. Je zult jezelf moeten verkopen en je moet laten zien wat je goed kunt.

Bereid je goed op je sollicitatiegesprek voor. Je weet dat je gesprekspartners meer over jou te weten willen komen en dat je over jezelf moet praten. Opscheppen is iets anders dan eerlijk zijn. Breng je sterke punten in kaart en benoem deze concreet aan de hand van de STAR-methode. Als jij een bepaald project tot een succes hebt gemaakt, dan mag je hier eerlijk en open over vertellen. Op deze manier kun je op constructieve wijze over jezelf vertellen zonder arrogant over te komen. Schrijf op wat je wilt zeggen en oefen de tekst van tevoren. Doe dit met een vriend of een familielid, zodat hij of zij je eerlijk kan vertellen hoe je overkomt. Oefen net zo lang totdat je de tekst heel natuurlijk kunt overbrengen. Waar moet je hierbij op letten?

Als je van nature erg bescheiden bent, zal het in het begin zeer vervelend voelen om over jezelf te praten. Maar hiervoor geldt: al doende leert men. Na verloop van tijd gaat het je steeds gemakkelijk af.

Auteur: Marieke van Oosterhout


https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/bescheiden Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger