Carrièretijger: Home Carrièretijger
Carrièretijger
Carrièretijger
U bent hier: Home Functioneren Professionele eigenschappen Kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Een storende taalfout in een rapport, een domme opmerking tijdens een vergadering of het antwoord op een vraag niet weten. Als dit gebeurt, vinden we dat pijnlijk. Openlijk uitkomen voor de vervelende gevoelens die hierbij horen, wordt op de werkvloer vaak nog gezien als onzeker en zwak, terwijl het tonen van kwetsbaarheid juist heel krachtig is. Kwetsbaarheid is een voorwaarde voor creativiteit, innovatie, verandering en succes.

Teken van zwakte?

Veel professionals hebben het idee dat ze alles moeten weten en hun eigen onzekerheid niet mogen laten zien. Het tonen van gevoelens is een teken van zwakte en wie zwak is, overleeft het niet op de werkvloer. Toen we nog in holen woonden en onze dagen vulden met vechten tegen mammoeten en het verzamelen van eten was het niet slim om je kwetsbaar op te stellen; je kon meteen opgegeten worden. Ook al struinen we tegenwoordig de steppes niet meer af, die oeroude overlevingsdriften zitten nog steeds in ons brein. Maar wees eens reëel: het is heel menselijk om bang te zijn om te falen, dat je werk niet gewaardeerd worden of dat je wordt uitgelachen of afgewezen. Je kunt niet altijd alles weten, zeker zijn van jezelf of elke (nieuwe) taak moeiteloos doen.

Toch willen we dat de buitenwereld wel graag doen laten geloven. Maar al te vaak drukken we onprettige gevoelens weg en dat kan een innerlijke strijd veroorzaken. Je zegt niet wat je echt denkt of voelt en verzint uitvluchten: je geeft iemand anders de schuld, trekt je terug in je schulp of verzint een smoes. Maar het gekke is: de meeste mensen vinden het enorm krachtig als iemand anders zich kwetsbaar opstelt. We vinden het knap als een ander lef toont. Maar om zelf kwetsbaarheid te tonen, dat is een heel ander verhaal. De meeste mensen durven het niet omdat er schaamte bij komt kijken. En schaamte is een taboe. Waarom eigenlijk? Iedereen schaamt zich weleens. Door je kwetsbaar op te stellen, laat je zien dat je niet bang bent. Kwetsbaarheid maakt het makkelijker om:

Bart, projectleider bij een grote internationale organisatie:

“Ik vind het maar wat moeilijk. Ik vind dat ik sterk moet zijn, stoer. De keren dat ik dat niet kon opbrengen, waren achteraf gezien warme douches. Nooit geweten dat collega’s zo waardevol konden zijn. Ze namen zaken van me over, reden me naar huis en boden een luisterend oor. Ik voelde me enorm gesteund en kan nog tranen in mijn ogen krijgen als ik aan die momenten terugdenk.”

Perfectionisme

We gebruiken verschillende maskers en beschermingstactieken om onze kwetsbaarheid niet te hoeven tonen. Een daarvan is perfectionisme. Perfectionisme is de overtuiging dat als je dingen maar perfect doet je de pijn van verwijten en schaamte minimaliseert of voorkomt. We denken dat perfectionisme ons beschermt voor kritiek en pijn, maar het weerhoudt je er juist van om je echte zelf te laten zien. Perfectionisme is gericht op de goedkeuring en waardering van anderen. Als perfectionist streef je naar een onhaalbaar doel, want op hoe anderen je zien heb je geen enkele invloed. Hoeveel tijd en energie je er ook in steekt. Het is een beschermingsmechanisme dat je weerhoudt om te groeien.

Des te meer zelfvertrouwen je hebt, des te makkelijker het is om je perfectionisme van je af te schudden en open te staan voor anderen. Je weet immers wat je waard bent. En hoe minder makkelijk je te kwetsen bent. Hoe kun je je perfectionisme wat meer laten varen?

  1. Onderzoek je gedachten. Welke gedachten heb je die ervoor zorgen dat jij het moeilijk vindt om je kwetsbaar op te stellen? Wat is er mis mee als mensen zien dat je iets niet goed doet? Wat is er mis mee als iemand merkt dat je ook niet van steen bent?
  2. Onderzoek je angst. Wat is het ergste wat je kan overkomen als je je kwetsbaar opstelt? 
  3. Accepteer de aanwezigheid van deze angst. Door deze angst te accepteren creëer je rust en ruimte voor het zien van nieuwe mogelijkheden.
  4. Benoem je verlangen. Wat zou jij graag willen doen? 
  5. Ga de uitdaging aan! Laat je kwetsbare kant zien en ga datgene doen wat je graag zou willen doen. 

Kwetsbare leider

Ook als manager is het heel goed om je kwetsbaarheid te tonen. Een leider die openlijk durft aan te geven waar hij mee zit en dat hij ook tekortkomingen heeft en fouten maakt, laat zijn menselijke kant zien en geeft aan zijn medewerkers het signaal af dat het niet erg is om af en toe onzeker te zijn of ergens in vast te lopen. Een manager die op een dergelijke manier leiding geeft, creëert een veilige en prettige werksfeer en zal meer gebruik kunnen maken van het potentieel van zijn medewerkers. Een veilige en prettige werkplek zorgt namelijk voor betrokken en verantwoordelijke medewerkers, omdat ze weten dat ze zichzelf kunnen en mogen zijn. Ze durven hun worstelingen te tonen en stoppen ze niet weg. Betrokkenheid van medewerkers is een van de beste voorspellers van organisatieperformance. Bedrijven die kwetsbaarheid niet als zwakte maar als kracht zien, zijn veel innovatiever dan de bedrijven waar je niet kwetsbaar mag zijn. Vernieuwen en innoveren zijn niet mogelijk als er nooit risico’s genomen worden.

Kees, manager bij een consultancybedrijf:

“Eind januari maakte een belangrijke klant duidelijk dat hij het contract met ons niet zou verlengen. Daar baalde ik stevig van. Ik besprak dit met Jorn, mijn sales manager en gaf aan dat ik spijt had dat ik niet beter naar de accountmanagers had geluisterd. Ze hadden me namelijk gevraagd om mee te gaan naar een aantal belangrijke meetings bij deze klant. Ik had het echter te druk met andere projecten. Achteraf gezien had ik mijn prioriteiten anders moeten stellen en die klant meer aandacht moeten geven. Jorn beaamde dit, maar gaf aan dat hij ook verantwoordelijk was voor het wegvallen van deze klant. Hij vond dat hij meer tijd had moeten besteden aan de klachten die de klant had geuit over de communicatie rondom een bepaald project. We spraken af in de toekomst hier beter met elkaar over te communiceren om een dergelijk geval te voorkomen.”

Hoe kun je als manager meer kwetsbaarheid ontwikkelen?

Als leider moet je je verantwoordelijk voelen om het potentieel in je medewerkers te ontdekken en te ontwikkelen. Het belangrijkste inzicht is om te begrijpen dat kwetsbaarheid geen zwakte is, maar een kracht. Wil je in je organisatie een cultuur van betrokkenheid creëren, dan moet je ervoor zorgen dat je zelf het gedrag laat zien dat je van je medewerkers verwacht: practice what you preach. Dat geeft helderheid en duidelijkheid; mensen weten wat ze aan je hebben. De kans is groot dat je medewerkers zich ook open stellen. Dat levert ruimte op om elkaar te gaan begrijpen waardoor de effectiviteit vergroot wordt. Concreet houdt dit in:

Aanbevolen boeken

Brené Brown is een Amerikaanse professor die jarenlang onderzoek heeft gedaan naar kwetsbaarheid, moed, authenticiteit en schaamte. Ze schreef er verschillende boeken over:

Aanbevolen website

Auteur: Marieke van Oosterhout

https://www.carrieretijger.nl/functioneren/professionele-eigenschappen/kwetsbaarheid Sitemap © Copyright Applinet 2004-heden ColofonAdverteren

Carrièretijgers in gesprek over solliciteren, opleiding, persoonlijke ontwik­keling en carrière maken:
Carrièretijger